Genåbningssalg få 20 % rabat med koden "HURRA20" i WEBSHOPPEN =>

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første 100 dage af din babys liv – herefter ikker så hyppigt. Få daglige guldkorn i din indbakke om graviditeten, din babys udvikling i livmoderen og efter det udenfor livmoderen,  bliv klogere på babyudstyr og vejledning til brug mm. Derudover får du en unik adgang til gode rabatter og du løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og barsel. Kort sagt undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fodsel

Aktiv fødsel / udvidelsesfasen

Du er i aktiv fødsel, når din livmoderhals har åbnet sig tre cm og indtil pressefasen, hvor man er 10 cm åben og din babys hoved står på bækkenbunden. Det er i udvidelsesfasen og pressefasen, der er den store fysiske præstation.

udvidelsesfasen

Der er stor variation i længden af den aktive fase, og denne afhænger af bækkenets størrelsehovedets placering i bækkenet og hvordan veerne håndteres.

Gennemsnitligt tager den aktive fase ti timer. De fordeles således:

  • 2 timer pr. cm fra de 3 – 5 cm (4 timer)
  • 1 time pr. cm fra de 5-10 cm (5 timer)
  • 1 time for barnet om at komme fra bækkenet og ned på bækkenbunden

Veerne i udvidelsesfasen

I den aktive del af fødslen har veerne flyttet sig fra den nederste del af livmoderen (se latensfasen) til den øverste del af livmoderen. Når den øverste del af livmoderen trækker sig samme skubbes din baby ned mod livmoderhalsen, der langsomt vil åbne sig og din babys hoved vil komme længere og længere ned i bækkenet.

Veerne tiltager i styrke, varrighed og hyppighed gennem den aktive fase.

Vesmerten i udvidelsesfasen

I udvidelsesfasen sidder vesmerten hos langt de fleste i lænden og kan evt. sidst i udvidelsesfasen stråle ned i benene. Det er normalt, at vesmerten flytter sig fra at starte i lænden til at flytte sig længere ned, eftersom din babys hoved skubbes længere og længere ned i bækkenet.

Eftersom veerne tager til i styrke vil de gøre mere og mere ondt. De fleste oplever åbningen fra de 7-10 cm som mest smertefuld. For de fleste er det derfor en lettelse, når presserveerne sætter ind. Andre synes bedst om udvidelsesveerne, fordi de bedst her kan bevare kontrollen over deres krop og oplever presseveerne som voldsomme og grænseoverskridende.

Nogle gange bliver vesmerten ved med at sidde fortil, men bliver kraftigere og kraftigere. Det er meget pinagtigt og ses mest, når barnet står skævt i bækkenet og banker på skambensknoglen frem får at skubbe på den bløde del, der kan åbne sig.

Smertelindring i udvidelsesfasen

Der kan under forløbet gives forskellige former for smertelindring, der alle er “begrænset” af, at de ikke må påvirke din baby i livmoderen.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse