HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Aktiv fødsel / udvidelsesfasen

Du er i aktiv fødsel, når din livmoderhals har åbnet sig tre cm og indtil pressefasen, hvor man er 10 cm åben og din babys hoved står på bækkenbunden. Det er i udvidelsesfasen og pressefasen, der er den store fysiske præstation.

udvidelsesfasen

Der er stor variation i længden af den aktive fase, og denne afhænger af bækkenets størrelsehovedets placering i bækkenet og hvordan veerne håndteres.

Gennemsnitligt tager den aktive fase ti timer. De fordeles således:

  • 2 timer pr. cm fra de 3 – 5 cm (4 timer)
  • 1 time pr. cm fra de 5-10 cm (5 timer)
  • 1 time for barnet om at komme fra bækkenet og ned på bækkenbunden

Veerne i udvidelsesfasen

I den aktive del af fødslen har veerne flyttet sig fra den nederste del af livmoderen (se latensfasen) til den øverste del af livmoderen. Når den øverste del af livmoderen trækker sig samme skubbes din baby ned mod livmoderhalsen, der langsomt vil åbne sig og din babys hoved vil komme længere og længere ned i bækkenet.

Veerne tiltager i styrke, varrighed og hyppighed gennem den aktive fase.

Vesmerten i udvidelsesfasen

I udvidelsesfasen sidder vesmerten hos langt de fleste i lænden og kan evt. sidst i udvidelsesfasen stråle ned i benene. Det er normalt, at vesmerten flytter sig fra at starte i lænden til at flytte sig længere ned, eftersom din babys hoved skubbes længere og længere ned i bækkenet.

Eftersom veerne tager til i styrke vil de gøre mere og mere ondt. De fleste oplever åbningen fra de 7-10 cm som mest smertefuld. For de fleste er det derfor en lettelse, når presserveerne sætter ind. Andre synes bedst om udvidelsesveerne, fordi de bedst her kan bevare kontrollen over deres krop og oplever presseveerne som voldsomme og grænseoverskridende.

Nogle gange bliver vesmerten ved med at sidde fortil, men bliver kraftigere og kraftigere. Det er meget pinagtigt og ses mest, når barnet står skævt i bækkenet og banker på skambensknoglen frem får at skubbe på den bløde del, der kan åbne sig.

Smertelindring i udvidelsesfasen

Der kan under forløbet gives forskellige former for smertelindring, der alle er “begrænset” af, at de ikke må påvirke din baby i livmoderen.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!