Du er i aktiv fødsel, når din livmoderhals har åbnet sig tre cm og indtil pressefasen, hvor man er 10 cm åben og din babys hoved står på bækkenbunden. Det er i udvidelsesfasen og pressefasen, der er den store fysiske præstation.
Der er stor variation i længden af den aktive fase, og denne afhænger af bækkenets størrelse, hovedets placering i bækkenet og hvordan veerne håndteres.
Gennemsnitligt tager den aktive fase ti timer. De fordeles således:
- 2 timer pr. cm fra de 3 – 5 cm (4 timer)
- 1 time pr. cm fra de 5-10 cm (5 timer)
- 1 time for barnet om at komme fra bækkenet og ned på bækkenbunden
Veerne i udvidelsesfasen
I den aktive del af fødslen har veerne flyttet sig fra den nederste del af livmoderen (se latensfasen) til den øverste del af livmoderen. Når den øverste del af livmoderen trækker sig samme skubbes din baby ned mod livmoderhalsen, der langsomt vil åbne sig og din babys hoved vil komme længere og længere ned i bækkenet.
Veerne tiltager i styrke, varrighed og hyppighed gennem den aktive fase.
Vesmerten i udvidelsesfasen
I udvidelsesfasen sidder vesmerten hos langt de fleste i lænden og kan evt. sidst i udvidelsesfasen stråle ned i benene. Det er normalt, at vesmerten flytter sig fra at starte i lænden til at flytte sig længere ned, eftersom din babys hoved skubbes længere og længere ned i bækkenet.
Eftersom veerne tager til i styrke vil de gøre mere og mere ondt. De fleste oplever åbningen fra de 7-10 cm som mest smertefuld. For de fleste er det derfor en lettelse, når presserveerne sætter ind. Andre synes bedst om udvidelsesveerne, fordi de bedst her kan bevare kontrollen over deres krop og oplever presseveerne som voldsomme og grænseoverskridende.
Nogle gange bliver vesmerten ved med at sidde fortil, men bliver kraftigere og kraftigere. Det er meget pinagtigt og ses mest, når barnet står skævt i bækkenet og banker på skambensknoglen frem får at skubbe på den bløde del, der kan åbne sig.
Smertelindring i udvidelsesfasen
Der kan under forløbet gives forskellige former for smertelindring, der alle er “begrænset” af, at de ikke må påvirke din baby i livmoderen.
- Vejrtrækningsteknik
- Massage og tryk
- Varme.
- Vand – badekar
- Steriltvandspapler – bistik
- Akupunktur – afslappende og smertelindring
- TENS (Elektronisk Nervestimulation til Smerteafhjælpning
- Lattergas
- Epiduralbedøvelse.
Andre artikler om fødsel og kejsersnit
- Moderkagen skal også fødes
- Hvornår skal navlestrengen klippes, og af hvem?
- Fødselsoplevelsen
- Nyfødt og lige kommet til verden
- Hvad sker der på fødestuen efter fødslen?