KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Aktiv fødsel / udvidelsesfasen

Du er i aktiv fødsel, når din livmoderhals har åbnet sig 3 cm og frem til pressefasen, hvor man er 10 cm åben og din babys hoved står på bækkenbunden. Det er i udvidelsesfasen og pressefasen, der er den store fysiske præstation.

udvidelsesfasen

Der er stor variation i længden af den aktive fase. Den afhænger af bækkenets størrelsehovedets placering i bækkenet , veerne og hvordan moderen arbejder med veerne.

Gennemsnitligt tager den aktive fase ti timer, der  fordeles således:

  • 2 timer pr. cm fra de 3 – 5 cm (4 timer)
  • 1 time pr. cm fra de 5-10 cm (5 timer)
  • 1 time for barnet om at komme fra bækkenet og ned på bækkenbunden

Veerne i udvidelsesfasen

Veerne tager til i styrke, varighed og hyppighed gennem den aktive fase.

I den aktive del af fødslen vil veerne flyttet sig fra den nederste del af livmoderen (se latensfasen) til den øverste del af livmoderen. Når den øverste del af livmoderen trækker sig samme skubbes din baby ned mod livmoderhalsen, der langsomt vil åbne sig og din babys hoved vil kommer længere og længere ned i bækkenet.

Vesmerten i udvidelsesfasen

I udvidelsesfasen sidder vesmerten hos langt de fleste i lænden og kan eventuelt sidst i udvidelsesfasen stråle ned i benene. Det er normalt, at vesmerten flytter sig fra at starte i lænden til at flytte sig længere ned mod halebenet, eftersom din babys hoved skubbes længere og længere ned i bækkenet.

Eftersom veerne tager til i styrke, vil de gøre mere og mere ondt. De fleste oplever åbningen fra de 7-10 cm, der er mest smertefuld. For de fleste er det derfor en lettelse, når presserveerne sætter ind. Andre synes bedst om udvidelsesveerne, fordi de bedst her kan bevare kontrollen over deres krop og oplever presseveerne som voldsomme og grænseoverskridende.

Nogle gange bliver vesmerten ved med at sidde fortil, men bliver kraftigere og kraftigere. Det er meget pinagtigt og ses mest, når barnet står skævt i bækkenet og banker på kønsbenet frem for at skubbe på den bløde del, der kan åbne sig.

Smertelindring i udvidelsesfasen

Der kan i fødselsforløbet gives forskellige former for smertelindring, der alle er “begrænset” af, at de ikke må påvirke barnet i livmoderen. I udvidelsesfasen er muligheden for smertelindring;

Du kan læse om hver type smertelindring ved at følge linkene.

Efter udvidelsesfasen kommer pressefasen

Efter udvidelsesfasen kommer presserfasen. Nogle gange fra den ene ve til den næste, men det er mere normalt, at veerne gradvist overgår til presserveer. Den sidste del af udvidelsesfasen kaldes også overgangsfasen. Overgangsfasen er den fase hvor nogle af veerne er udvidelsesveer og hvor nogle af veerne overgår til at presse på.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!