HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Alternative metoder til igangsættelse af fødslen

Når du nu i hele din graviditet har spist sundt og varieret, dyrket motion, fulgt de gængse anbefalinger til punkt og prikke og undgået medicin, så kan det virke paradoksalt, at hospitalerne i stort omfang sætter fødsler igang ved at give gravide medicin.

Venter stadig på fødslen

Bryder du dig ikke om tanken om igangsættelse, for slet ikke at tale om indtag af medicin til formålet, så skal du læse videre her.

I det følgende listes forskellige metoder op, som man kan benytte sig af, hvis man gerne vil gøre sin krop mere moden til fødslen – så det bliver muligt at prikke hul på fosterhinderne og undgå medicn til modning – eller (hvis man er heldig) at gå i fødsel af det.

En del af metoderne er i den alternative boldgade og ikke alle har beviselig effekt. Døm selv, hvad der føles rigtigt for dig.

Akupunktur til igangsættelse af fødsel – fødselsmodnende akupunktur

Akupunktur er en del af traditionel kinesisk medicin og er en afbalancerende behandling med tynde nåle. Nålene prikkes igennem huden og dybere ned på bestemte steder på kroppen. Akupunktur bygger på en opfattelse af, at menneskets livsenergi Qi skal strømme frit rundt i kroppens energibaner (meridianer). Er der en ubalance i en af energibanerne kan Qi ikke flyde frit. Akupunktur går ind og retter op på denne balance. Så ifølge traditionel kinesisk medicin går din krop ikke i fødsel, hvis du har en ubalance i dit energisystem.

Det gør ikke ondt at få akupunktur, men du kan sevfølgelig mærke et lille stik, når nålen går igennem huden. Ind imellem kan de punkter akupunkturnålen rammer, være ømme både under og efter behandlingen.

Akupunktur kan modne kroppen til fødslen og også gøre din fødsel kortere.

Fødselsmodnende akupunktur skal udføres flere gange, før du kan forvente en effekt af behandlingen. På de fleste klinikker anbefales det at starte med fødselsmodnende akupunktur fra graviditetsuge 38 og frem.

Før du modtager akupunktur, skal du sikre dig, at akupunktøren har erfaring med at behandle gravide. Det kan være en god idé, at opsøge en jordemoder, der er uddannet i akupunktur. På den måde er du sikret det bedste fra begge verdener.

Rebozo til igangsættelse af fødsel

Rebozo er det mexikanske navn for sjal/bæresele eller fødselsredskab. Rebozo-teknikken er en gammel Mexicansk massageteknik, hvor man skaber små rystende bevægelser i den gravide krop med sjalet til hjælp.

Grundtanken er, at de bittesmå rystelser løsner spændinger i din gravide krop, hvorved barnet får mulighed for at indstille sig rigtigt i bækkenet. Står din baby rigtigt ned i bækkenet, presser dets hoved ned på livmoderhalsen og åbningen. Det perfekte pres gør, at dine plukkeveer hen mod terminen så vil afkorte og blødgøre din livmoderhals og måske endda åbne livmodermunden en smule.

Behandling med rebozo er en blid of nænsom behandling, som på ingen måder gør ondt. En del gravide beskriver, at de har langt mindre gener fra lænd og ryg efter behandlingen – dels på grund af behandlingen i sig selv, og dels fordi barnet indstiller sig bedre i bækkenet.

Behandling med rebozo er erfaringsbaseret og der er ikke noget, der tyder på, at rebozo i sig selv kan sætte en fødsel igang. Der hersker derimod ikke den store tvivl om, at det hjælper barnet til en bedre indstilling i bækkenet – og så må kroppen selv gøre det sidste arbejde.

Massage til igangsættelse af fødsel

Gravidmassage er en blid, helhedsorienteret massage, hvis formål er at få den gravide krop (og hjerne) til at slappe helt af og dermed frigive en masse oxytocin. Oxytocin er det stof, der laver veer, men også et lykke-hormon, der frigives, når du har det godt, blandt andet når du er sammen med mennesker, du godt kan lide, når du spiser god mad, er forelsket eller får blid massage.

Tanken bag massage som fødselsmodende metode er, at kroppen slapper så meget af, at den producerer så meget oxytocin, at livmoderen begynder at lave veer.

Det er ikke bevist, at massage kan bruges til at sætte fødsler igang med, men som med rebozo kan en erfaren gravidmassør hjælpe til med at løsne spændinger, så barnet kan indstille sig perfekt i bækkenet. En erfaren gravidmassør kan også afhjælpe og lindre graviditetsrelaterede gener; så som vand i benene, kramper, ischias-smerter, plukkeveer og ryg-, og lændesmerter. 

Som med akupunktur er det vigtigt, at du sikrer dig, at den massør du opsøger, er uddannet i gravidmassage.

Brystvortestimulation til igangsættelse af fødsel

Brystvortestimulation har været brugt i hundredevis af år til at mindske blødning efter fødslen og til at få moderkagen til at løsne sig. Da fødslerne foregik i hjemmene, var det en af de få metoder jordemoderen havde til at få en blødning efter fødslen til at stoppe. Når brystvorterne stimuleres/”nulres” frigives oxytocin, hvorved livmoderen trækker sig sammen/laver veer.

I modsætning til de andre beskrevne metoder, er det bevist at brystvortestimulation nedsætter behovet for medicin til igangsættelse af fødslen. Så er du gået over terminen og gerne vil føde…..så er det bare med at gå igang med brysterne 😉

Sex/samleje til igangsættelse af fødsel

Hen imod terminen hvor kroppen er blevet tung og træt, er det ikke sikkert, du har helt vildt meget lyst til sex. Og måske bryder din partner sig heller ikke om tanken om sex. Ikke desto mindre er sex en af de metoder, der beviseligt nedsætter behovet for medicin til igangsættelse af fødslen.

Sex har en tilmed en dobbeltfordel. I mandens sæd er der prostaglandiner, som kan modne livmoderhalsen. Jo flere udløsninger oppe i skeden, jo flere prostaglandiner.

Får kvinden tilmed orgasme, vil der blive frigivet en masse oxytocin, som måske (i samarbejde med sæden) kan få livmoderen sparket i gang og gå i fødsel.

Hindeløsning til igangsættelse af fødslen

  • Du kan læse om hindeløsning til igangsættelse af fødslen her, der også er et “medicinfrit” alternativ =>

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!