HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fødselsoplevelsen ved kejsersnit

Der bliver talt meget om fødselsoplevelsen ved vaginal fødsel, men så godt som ingen steder bliver der talt om fødselsoplevelsen ved kejsersnit, men selvfølgelig er det også en oplevelse. For nogle den perfekte forløsning af barnet, for andre det modsatte – uanset om det er planlagt eller akut. For enkelte er kejsersnitsoplevelsen direkte traumatisk. Det følgende vil også omhandle mange af de negative oplevelser man kan sidde tilbage med efter et kejsersnit, fordi de sjældent bliver talt om. Du skal være opmærksom på at der kan være stor forskel på selv at ønske sig kejsersnit og slet ikke kunne tænke sig det, ligesom der ofte vil være stor forskel på oplevelsen ved planlagt kejsersnit og et hyper akut kejsersnit. 

kejsersnitsoplevelsen

Det ingen taler om

Længsel og sorg: For nogle er det at være adskilt fra deres baby lige efter som et nødvendigt, mens andre mødre oplever det som utrolig trist og måske næsten ubærligt at være gået glip af barnets første minutter eller timer. Tiden kan føles lang og angstfremkaldende, hvis man ikke ved hvordan ens barn har det, hvad der sker med ens barn, og at man ikke selv kan være der for barnet. At have være adskilt fra ens baby lige efter fødslen kan for nogle også påvirke samhørigheden og tilknytningen. Oplever du dette, skal du handle på det og ikke bare vente på, at det bliver bedre med tiden. Det er du alt for vigtig for din baby til.

Uforløst: Nogle kvinder oplever efter kejsersnit at være uforløste. Som december med alle juleforberedelserne, hvor juleaften aldrig kom. Følelsen kan manisfestere sig på forskellige måder. Nogle oplever en fundamental tristhed, nogle oplever en rastløshed i kroppen, hvor andre oplever barnet i starten som næsten som fremmed.

En fysiologisk fiasko: Nogle kvinder oplever sig som en fysiologisk fiasko, fordi de ikke kunne føde deres baby eller at kroppen har svigtet dem. Andre igen føler sig snydt fra fødslen, som de havde set frem til. Disse følelser kan give et fundamentalt knæk som mor og kan også smitte af på relationen til barnet, eventuelt som en af følelse af ikke rigtigt at fungere som mor eller en følelse af ikke at være god nok.

Et overgreb: Nogle oplever kejsersnittet som et overgreb. At skulle under kniven og opereres, komme ind på operationsstuen, blive bedøvet og ikke have førlighed i benene, blive lagt på ryggen og spændt fast til lejet, lydene, det der blev sagt m.m. Det fleste oplever det heldigvis ikke sådan.

Have hilst på døden: Nogle oplever at se døden i øjnene. Det ene øjeblik at være hjemme eller på fødestuen og alt er fint og i næste øjeblik at ligge i en seng og se op i lamperne i loftet, mens man af løbende personale bliver kørt på operationsstuen. Med tanker som overlever jeg? Overlever mit barn? Bliver mit barn hjerneskadet? Livet som forgængeligt kan sætte livet i perspektiv og vække en grundlæggende angst for at dø eller for at miste sin baby.

Når kejsersnit er det HELT rigtige valg

Det er dog langt fra alle, der oplever negative følelser omkring et kejsersnit. For ret mange kvinder er det et aktivt tilvalg at vælge kejsersnittet til og den vaginale fødsel fra. Cirka 10-15 % af de planlagte kejsersnit, der bliver lavet i dag, bliver foretaget uden medicinsk eller obstetrisk grund. Det er slet og ret et ønske fra kvinden, at føde ved kejsersnit.

Bevæggrundene kan være mange, men en del af de kvinder, der vælger et planlagt kejsersnit, har tidligere haft en traumatisk fødsel. En fødsel der har mærket dem og forfulgt dem i lang tid efter fødslen. Har man stået i den situation, kan noget af det mest skræmmende være at skulle føde igen. For disse kvinder er der ingen tvivl om, at et planlagt kejsersnit er det rigtige valg. Og hvor er det dejligt, at vi bor i et land, hvor det er en mulighed.

Andre har ikke født, men kan ikke forestille sig at lægge krop til en vaginal fødsel. Nogle frygter smerterne, andre er bange for at briste og en del er bange for det ukontrollable. Hvornår går jeg i fødsel? Hvor lang tid tager det? Hvor ondt gør det? Og kan jeg klare det? For de flestes vedkommende vil ovenstående problematikker kunne afklares og bearbejdes ved en samtale med en jordemoder. Hos jordemoderen kan man få talt angsten og frygten igennem, og måske også få ryddet et par misforståelser af vejen og måske endda få lavet en “køreplan” for ens fødsel. Der vil imidlertid være nogle for hvem angsten fylder så meget, at det i sidste ende er bedst for dem med et planlagt kejsersnit.

En smuk oplevelse

Alle planlagt kejsersnit foregår i dag i lokalbedøvelse, så mor er vågen og klar til at tage imod barnet så snart barnet kommer ud. Far eller partneren er med til kejsersnittet. Så selvom det måske kan lyde en anelse klinisk at blive mor på et operationsbord, så er det langt fra en steril og klinisk oplevelse at blive forældre ved et kejsersnit. I dag gør de fleste sygehuse meget ud af at skabe et roligt og stemningsfyldt miljø omkring de planlagte kejsersnit. Der er tid og plads til at forklare, hvad der foregår. Mange steder bliver der også eksperimenteret med, at barnet kommer direkte op til mor, når barnet kommer ud i stedet for at blive rakt over til jordemoderen, og så op til mor. På den måde kan man give mor og barn den vigtige oplevelse af nærhed lige med det samme, og nogle steder også at barnet kommer direkte hud mod hud med sin mor. Noget vi i dag ved er uhyre vigtigt for tilknytningsprocessen og for barnets parathed til amning.

Hvad du selv kan gøre

Hvis du har en dårlig oplevelse med et akut eller et planlagt kejsersnit er det en rigtig god ting at få en efterfødselssamtale. Uanset hvad du har oplevet, er det altafgørende, hurtigt at få talt om oplevelsen. Især hvis der er mange tabubelagte følelser, så de ikke sætter sig i systemet og / eller i relationen mellem dig og barnet.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!