Overvågning af din baby i livmoderen med et CTG-apparat kaldes i daglig tale at få kørt en strimmel. CTG står for Cardio-Toco-Grafi.

Få kørt CTG i graviditeten

Overvågning af din baby med et CTG-apparat gør det muligt at følge hvert enkelt hjerteslag (Cardio) i livmoderen og at registrere veerne med trykmåleren (Toco). Begge dele bliver registreret enten på papir (Grafi) eller på en computerskærm. Samlet giver det et billede af, hvordan din baby har det, og hvordan din baby klarer veerne (hvis du har nogle).

Personalet er uddannet i at tolke CTG-kurven og derigennem kunne lave en vurdering af din babys tilstand inde i livmoderen.

CTG-overvågning: vemåling

Vemålingen er en trykmåling. Den er med andre ord temmelig upræcis og er meget afhængig af, hvordan og hvor stramt måleren sidder, men også af hvor tykt et lag af fedt, der er mellem livmoderen og måleren. Vemåleren er normalt placeret øverst på maven, og kurven med veerne kommer ud forneden.

Vemåleren siger ikke noget om, hvor effektive veerne er, blot at livmoderen trækker sig sammen og hvor længe (på fotoet ses 4 1/2 ve).

ctv registrering af
Hjertelyden foroven og vemålingen forneden.

CTG-overvågning: hjerteslag

Hjertelyden kan fanges på to forskellige måder:

Hver gang et hjerteslag registreres, udregner apparatet, hvor mange slag, der vil være pr. minut, hvis alle slag kom med samme hyppighed. Antallet af slag registreres med en prik på en graf, der tilsammen bliver til en kurve.

ctg registrering af hjerteslag
Foroven fin hjertekurve.

I tolkningen af CTG kurven er man særligt opmærksom på:

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse