fbpx

CTG kurve, få kørt en strimmel

Overvågning af din baby i livmoderen med et CTG-apparat kaldes i daglig tale at få kørt en strimmel. CTG står for Cardio-Toco-Grafi.

Få kørt CTG i graviditeten

Overvågning af din baby med et CTG-apparat gør det muligt at følge hvert enkelt hjerteslag (Cardio) i livmoderen og at registrere veerne med trykmåleren (Toco). Begge dele bliver registreret enten på papir (Grafi) eller på en computerskærm. Samlet giver det et billede af, hvordan din baby har det, og hvordan din baby klarer veerne (hvis du har nogle).

Personalet er uddannet i at tolke CTG-kurven og derigennem kunne lave en vurdering af din babys tilstand inde i livmoderen.

CTG-overvågning: vemåling

Vemålingen er en trykmåling. Den er med andre ord temmelig upræcis og er meget afhængig af, hvordan og hvor stramt måleren sidder, men også af hvor tykt et lag af fedt, der er mellem livmoderen og måleren. Vemåleren er normalt placeret øverst på maven, og kurven med veerne kommer ud forneden.

Vemåleren siger ikke noget om, hvor effektive veerne er, blot at livmoderen trækker sig sammen og hvor længe (på fotoet ses 4 1/2 ve).

ctv registrering af

Hjertelyden foroven og vemålingen forneden.

CTG-overvågning: hjerteslag

Hjertelyden kan fanges på to forskellige måder:

  • Gennem mors mave ved at fastgøre et ultralydshoved til maven med brede elastikker, der kan registrere babys hjerteslag inde i livmoderen (som på billedet).
  • Direkte fra barnet ved at fastgøre en ledning til barnets hoved – forudsat, at der er vandafgang og en vis åbning af livmoderhalsen.

Hver gang et hjerteslag registreres, udregner apparatet, hvor mange slag, der vil være pr. minut, hvis alle slag kom med samme hyppighed. Antallet af slag registreres med en prik på en graf, der tilsammen bliver til en kurve.

ctg registrering af hjerteslag

Foroven fin hjertekurve.

I tolkningen af CTG kurven er man særligt opmærksom på:

  • Basisfrekvensen (gennemsnitlige antal hjeteslag pr minut)
  • Variabiliteten (hvor ujævnt hjerteslagende kommer, ujævn er godt).
  • At der er accelerationer – perioder med højt tempo (stort stigning i antal hjerteslag pr minut).
  • At der er fravær af decelerationer – fravær af perioder med lavt tempo ( stort fald i antal hjerteslag pr minut).

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.