Søg
Close this search box.

CTG kurve, få kørt en strimmel

Overvågning af din baby i livmoderen med et CTG-apparat kaldes i daglig tale at “få kørt en strimmel” eller “kørt CTG”. CTG står for Cardio-Toco-Grafi.

Overvågning af din baby med et CTG-apparat gør det muligt at følge hvert enkelt hjerteslag (Cardio) barnet har inde i livmoderen og samtidig at registrere veerne med trykmåleren (Toco). Begge dele bliver registreret enten på papir (Grafi) eller på en computerskærm. Samlet giver det et billede af, hvordan din baby har det, og hvordan din baby klarer veerne (hvis du har nogle).

Få kørt CTG i graviditeten

Personalet; jordemødre og fødselslæger er uddannet i at tolke CTG-kurven, altså hjertelydskurven og derigennem kunne lave en vurdering af din babys tilstand inde i livmoderen.

CTG-overvågning: vemåling

Vemålingen er en trykmåling. Den er med andre ord temmelig upræcis og er meget afhængig af, hvordan og hvor stramt måleren sidder, men også hvor meget tykt et lag af fedt, der er mellem livmoderen og måleren. Vemåleren er normalt placeret øverst på maven, og kurven med veerne kommer forneden på grafen/skærmen.

Vemåleren siger ikke noget om, hvor effektive veerne er, blot at livmoderen trækker sig sammen og hvor længe sammentrækningerne varer (på fotoet ses 4 1/2 ve).

ctv registrering af
Hjertelyden foroven og vemålingen forneden.

CTG-overvågning: hjerteslag

Hjertelyden kan fanges på to forskellige måder:

  • Gennem mors mave ved at fastgøre et ultralydshoved til maven med brede elastikker. Ultralydshovedet registrerer barnets hjerteslag inde i livmoderen (som på billedet).
  • Eller direkte ved at fastgøre en ledning/elektrode til barnets hoved. Den sidste anvender man alene under fødslen, da den kræver vandafgang og at der er en vis åbning af livmoderhalsen. Den bruges, når man har brug for en mere præcis registrering, ved tvivl om barnets tilstand i livmoderen.

Hver gang et hjerteslag registreres, udregnes der hvor mange slag, der vil være pr. minut, hvis alle slag kom med samme hyppighed – og igen med det næste slag. Med samme tidsmæssige afstand som mellem det hjerteslag og det sidste hjerteslag. Antallet af slag registreres med en prik på en graf, der tilsammen bliver til en kurve.

ctg registrering af hjerteslag
Foroven fin hjertekurve.

CTG-kurver kræver tolkning

Jordemoderen og fødselslægen er uddannet til at kunne tolke hjertekurven og ud fra den vide hvordan barnet har det i livmoderen. Hjertekurven er mere en pulsmåling og pulsen skal kunne accelerere, når vi er aktive og vil være lavere, når vi eksempelvis sover. Det vil gøre at der kommer mere ilt ud i kroppen, når man er aktiv og har brug for det, at ilten kan tilpasses.

Ved problemer eller tvivl vil man;

  • Gentage CTG´en og se at den retter sig
  • Forløse barnet, så barnet kan komme ud “og trækker vejret”. Barnets fosteralder vil have meget at sige i forhold til hvor svært det vil være for barnet at komme ud.

I forbindelse med tolkningen af CTG kurven er man særligt opmærksom på:

  • Basisfrekvensen (gennemsnitlige antal hjerteslag pr minut)
  • Variabiliteten (hvor ujævnt hjerteslagene kommer, ujævn er godt).
  • At der er accelerationer – perioder med højt tempo (stort stigning i antal hjerteslag pr minut).
  • At der er fravær af decelerationer – fravær af perioder med for lavt tempo (stort fald i antal i for lang tid, ofte over et minut, men det vil også afhænge af hvor lavt pulsen er).

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!