KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Mongolpletter / mongolplet (dermale melanoser)

Mongolpletter (hvis der er flere) eller mongolplet (hvis der kun er en) er blågrå pigmenteringer i huden, oftest lokaliseret på den nederste del af ryggen og ballerne. De kan også sidde på andre steder af ryggen og mere sjældent på benene.

Huden er fuldstændig normal, bare mørkere eller mere blågrå i farven.

Hvorfor hedder det mongolpletter?

En mongolplet har ikke noget med Downs Syndrom (tidligere kaldt mongolisme) at gøre. De blev for første gang navngivet og beskrevet af en tysk antropolog, der befandt sig i Japan. De er opkaldt efter folk fra Mongoliet.

På engelsk hedder mongolpletter mongolien spot og på lægesprog dermale melanoser.

Hvordan ser mongolpletter ud?

Mongolpletterne kan have en diameter på mere end 10 cm. Man kan godt blive forskrækket, når man opdager, at ens baby har dem, da det ser lidt ud som om, at barnet er blevet klemt eller trykket kraftigt (eller mishandlet), men det er som sagt helt normalt.

Mongolpletter hos nyfødt baby

Mongolplet på den ene balle hos nyfødt

Mongolpletterne kan godt ændre sig i størrelse og udseende i babyalderen.

Hvorfor får man mongolpletter?

Dermale melanoser skyldes rigelig mængde melancocyter, der producerer det brunsorte pigment  melanin. Mongolpletter skyldes altså en øget pigmentering i de dybere liggende celler – og det er derfor helt ufarligt.

Hvem får mongolpletter?

Det er ofte børn af en eller to mørke forældre, eksempelvis forældre fra Middelhavslandene, Asien og Afrika, men ses også hos europæiske børn og hos børn fra Grønland. Som tommelfingerregel gælder det at, jo mørkere hud forældrene har, jo oftere ses mongolpletter hos barnet.

I Asien og Afrika har 90 – 95 % af alle nyfødte en mongolplet eller flere. Her er det mere bemærkelsesværdigt når de ikke er der. Hvor det i Danmark er omvendt – mere bemærkelsesværdigt, når de er der.

I Danmark ses de mest hos babyer af forældre der oprindeligt kommer fra Middelhavslandene, Asien og Afrika, eller hos babyer hvor den ene af forældrene kommer herfra.

Hvornår forsvinder mongolpletter?

Mongolpletter forsvinder gradvist i løbet af barndomsårene, så at man ikke har nogle mongolpletter tilbage, når man er voksen.

De fleste mongolpletter vil allerede være forsvundet 2 – 4 år efter fødslen.

Andre artikler om nyfødte

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!