fbpx

Mekonium, babys første afføring

Når din baby kommer til verden er tarmen fyldt med slagger, der er din babys første afføring. Også kaldet mekonium. Den første afføring er steril, da din baby ikke har bakterier i mave-tam kanalen i fostertilstanden, de kommer først senere.

Den første afføring kommer af, at din baby inde i livmoderen dagligt har drukket store mængder fostervand. I fostervandet findes afstødte hudceller og tabte hårstrå fra din baby, der ikke kan optages, og derfor går videre til tarmen, hvor de samler sig og bliver til mekonium.

Video; Mekonium – babys første afføring

Hvilken betydning har den første afføring efter fødslen?

Den første afføring er en bekræftelse på, at alt er som det skal være fra munden af og ned til numsehullet. Med andre ord at mave-tarmsystemet fungerer, og at din baby er født med de funktioner og ”huller” der skal være.

Hvordan ser mekonium ud?

Den første afføring er let af få øje på, da den er sort eller sortgrønlig – som tjære / tang. Mekonium har en fast konsistens som en tyk creme og klistrer til din babys hud.

Hvad jeg selv kan gøre for min nyfødte

De fleste nyfødte har afføring allerede på fødestuen, og hvis din baby ikke har det, skal du holde øje med, at din baby har afføring i løbet af det første døgn.

Hvis din baby ikke har haft afføring i løbet af det første døgn, så ring til hospitalet og rådfør dig med dem.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.