KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Gråd hos nyfødte, de forskellige slags gråd

Overordnet set er der kun 2 typer af gråd; en hvor din nyfødte tilkendegiver sin mening om utilfredshed, og en hvor din nyfødte råber på hjælp, fordi ubehaget er for ubehageligt. Den ene kommer ofte før den anden.

Gråd, der udtrykker utilfredshed

En nyfødte, der udtrykker sin utilfredshed lyder ofte vred, og gråden er afbrudt af pauser. En baby kan græde – skælde ud eksempelvis, når noget er hårdt eller svært – som at ligge på maven eller forsøge at fange et stykke legetøj.

Det er stimulerende for barnet at indgå i et samspil, hvor han eller hun kan kommunikere sin mening eller sine behov og blive forstået og imødekommet af sine forældre, og denne gråd gør ingen skade.

Det er ligeledes stimulerende for en babys udvikling at forsøge at løse overskuelige opgaver selv, og ikke bare give op eller få hjælp, hvis tingene ikke lige går, som en baby vil eller hvis tingene ikke sker hurtigt nok.

Baby der skælder ud og er utilfreds
Baby der skælder ud og er utilfreds

Ulykkelig og hjerteskærende gråd

Den anden type gråd er en hjerteskærende gråd, der fortæller, at din baby er desperat, i smerte eller i afmagt. Denne type gråd vil gå lige i dit hjerte og måske føles næsten ubærlig.

Denne type gråd skal du altid reagere på. Gråden fortæller dig, at din baby ikke har det rart. Ofte vil det være et behov, din baby har brug for at få imødekommet og dækket, før kroppen eller verden igen bliver et rart sted at være for din lille baby. Man siger ofte, at gråd er naturligt for et spædbarn. Men man skal huske, at barnet kalder på hjælp til at få dækket sit behov. Et behov der er blevet så ubehageligt, at det har udløst en tilstand i kroppen, der ikke kan udholdes af barnet. Det er her vigtigt at gøre sig umage for at finde den bagvedliggende årsag til gråden, der ofte vil give svaret på, hvad der skal til for at hjælpe din baby.

Jo yngre din baby er i uger, jo kortere tid vil der gå fra, at din baby græder, fordi han eller hun er utilfreds til at din baby græder, fordi han eller hun er ulykkelig – og gråden bliver hjerteskærende.

Hvis din baby græder hjerteskærende, og du ikke kan gøre noget der får gråden til at stoppe, må du som det mindste være der for din baby og rumme det ubehag, din baby oplever (hvilket er nemmere sagt end gjort). Det gør du ved at holde din baby og trøste din baby. Det er vigtigt at afdække alle andre muligheder, før du fastslår, at du ikke kan afhjælpe årsagen til gråden, men alene stå din baby bi.

Baby der græder hjerteskærende.
Baby der græder hjerteskærende.

Hvad jeg selv kan gøre for min baby

Det er vigtigt, at du reagerer på din babys gråd og hjælper din baby til en tilstand hvor gråden stopper (løser årsagen til gråden).

Hvis man som forælder ignorerer barnets gråd, vil de fleste babyer til sidst holde helt op med at græde. Hvis man gentagne gange ignorerer barnets gråd, vil barnet til sidst opgive håbet om, at man kan eller vil afhjælpe ulykkelige situationer. Barnet vil begynde at græde mindre eller næsten aldrig græde. Det betyder dog ikke at barnet ikke vil være ked af det, barnet vil i stedet lide i stilhed og være lige så stresset, som da han eller hun græd og også føle sig ensom (kan måles på stresshormonerne i kroppen).

Ved at kunne afhjælpe gråden viser du din baby, at du kan afhjælpe de problemer, din baby har. Ved at være der for din baby, viser du at du er der for din baby i tykt og tyndt.

Ved gentagene grådture, du ikke kan afhjælpe, bør du søge hjælp, da det er synd for din baby og for dig ikke at kunne hjælpe din baby. Lægen sikre, at der ikke er noget, han eller hun skal tage sig af. Gråd kan også blive til et mønster af gråd – den måde din baby primært kommunikerer på, hvilket er unødigt, uhensigtsmæssigt og trættende.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!