HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Navlestrengs pH / iltprøve fra navlestrengen

PH-værdien tages fra navlestrengen efter din babys ankomst til verden, og giver et mål på om din baby har fået ilt nok under den sidste del af fødslen.

Hvad er en normal pH-værdi fra navlestrengen

PH-værdien kommer ud i to tal. Et tal (pH) for ilttilstanden i blodet her og nu, og et tal, der giver en vurdering af, hvordan iltningen i blodet har været i de sidste ca. 20 minutter af fødslen (SBE).

  • Den normale pH-værdi for en nyfødt baby er mellem 7,20 – 7,45.
  • Den normale SBE for en nyfødt er over -5.

Hvad er en lav pH-værdi fra navlestrengen

Når barnet mangler sukker i blodet (anarob forbrænding) tærer barnet i stedet for på sig selv; fedtdepoter og muskler. Det gør blodet surt (giver sur pH), pga. ophobingen af mælkesyre.

En let surhed i pH-værdien er mellem 7,20 og 7,10, hvilket stadig er indenfor normalområdet.

En pH under 7,10 er en lav pH, som der tages handling på, blandt andet ved at give early feeding (tilskud af modermælkserstatning) hurtigt efter fødslen, ofte indenfor en 1/2 time efter barnets ankomst til verden. På den måde sikrer man, at der er sukker nok i blodet til forbrænding ved at tilføre sukker/mælk.

En meget lav pH udgør en risiko for blandt andet hjerneskade.

Hvad er en lav SBE værdi fra navlestrengen

Lave pH værdier og lave SBE værdier plejer at følges ad. Lave SBE værdier indikerer, at barnet i længere tid har haft en sur (anarob) forbrænding inde i livmoderen. Derfor er lave SBE værdier mere problematiske end lave pH værdier.

  • En SBE under -10 er en lav værdi, der tages handling på.
  • En lav SBE udgør en risiko for hjerneskade.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Hvis du og din baby er kommet svært fra start, vil I være på hospitalet i længere tid og få mere hjælp. Det kan være din baby har haft brug for ekstra hjælp på børneafdelingen til for lav pH og/el. SBE.

Vi kan, efter udskrivelse fra hospitalet, træde til med sparring og vejledning, så I får rystet hospitalsopholdet af jer og kommer godt fra start derhjemme som familie. Er I kommet hjem og synes intet derhjemme er som ønsket kan vi hjælpe med at få hverdagen derhjemme til at fungere.

Amningen kan også være blevet udfordret af supplement med modermælkserstatning og evt. indlæggelse på børneafdelingen. Her kan hjælpe dig og din baby til en mere velfungerende amning. Vi kan også hjælpe jer af med suttebrikkerne, hvis I har fået dem udleveret på hospitalet.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!