fbpx

Jordbærmærke / hæmangiom

Et jordebærmærke er en form for karsygdom, der ses hos babyer fra fødslen. I starten er de bare flade mærker, men med tiden vokser de op af huden og kan ligne lidt et jordbær, heraf navnet jordbærmærke. De kommer af en godartet tumor, der udgår fra cellerne i de små blodkar.

Jordbærmærke på arm af baby.

Jordbærmærke på armen af baby, der er ved at vokse “op”. Et jordbærmærke kan vokse helt op af huden, så det ligner et jordbær

Man ved ikke hvorfor nogle babyer får jordbærmærker, men de ses hos omkring 1 ud af 10 nyfødte babyer. Der er flere piger end drenge, der får jordbærmærker.

Hvor kan et jordbærmærke sidde?

Jordbærmærker kan sidde alle steder på kroppen. Omkring 60 procent af dem sidder dog i hoved- og halsområdet. I meget sjældne tilfælde kan der også sidde jordbærmærker på indre organer.

Her kan du se et ret stort jordbærmærke på skulderen af en 6 måneder gammel baby.

De fleste jordbærmærker skaber ingen problemer, men de kan, hvis de sidder et dumt sted, give problemer. Det kan eksempelvis være, hvis de sidder i ansigtet ved øjnene, på halsen ved struben (eller på indre organer).

Udviklingen af jordbærmærker

Ved fødslen er jordbærmærker ikke særlig tydelige, men vil udvikle sig i løbet af de første leveuger. Jordbærmærket begynder som en lille lyserød plet og vokser herfra frem og bliver gradvist mere rødt og mere tykt, og også bredere.

Mærket vokser som regel hurtigt i de første 4-6 måneder af barnets liv, men i enkelte tilfælde kan de fortsætte med at vokse til barnet er 1 år. Herefter stopper væksten.

De næste år af barnets liv aftager farven – så mærket bliver gradvist lysere og fladere.

Hvornår forsvinder jordbærmærket?

Det tager alt fra 2 til 10 år, før jordbærmærket er væk. Man regner med, at det er væk hos halvdelen af alle børn der har dem ved 5 års alderen og hos 90 % efter 9 år.

Hvis jordbærmærket er stort kan der komme kosmetiske gener, efter det er forsvundet. Der kan efter jordbærmærket komme et lysere hudområde og huden kan være let rynket. Det vil ofte være muligt at gøre det pænere ved en kosmetisk operation, hvis man senere i livet ønsker det.

Behandling af jordbærmærker

Det er kun hvis jordbærmærket er placeret, så det kan give problemer, at man vil behandle jordbærmærket. Behandlingen vil være at forsøge af fjerne eller mindske dem – oftest med medicin. Giver de ikke problemer, så lader man dem bare være – både når de vokser frem og når de aftager.

Andre artikler om nyfødte

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.