fbpx

Kommunikation og samspil med nyfødt

Dit barn kan kommunikere med dig helt fra fødselsøjeblikket gennem stemmen, øjenkontakt, ansigtsmimik og bevægelser.

For de fleste er det overraskende udfordrende at skulle forstå og kommunikere med et væsen, der ikke har noget talesprog – også selvom det er ens eget barn. Måske fordi vi i vores kultur tillægger det folk siger meget stor betydning, og vi i mindre grad orienterer os gennem kropssprog og ansigtsmimik.

En baby kan kommunikere helt fra fødslen

Nyfødte er fra fødslen parate til at indgå i social, aktiv kommunikation og foretrækker menneskelig kontakt frem for andre påvirkninger.

Din baby kan allerede fra fødslen skelne mellem blød nuanceret stemmeføring, nænsomme og blide berøringer, behagelige ansigtsudtryk og voldsomme bevægelser, høj skurrende stemmeføring, skræmmende lyde og vrede ansigtudtryk.

Din baby er allerede fra fostertilstanden klar til at orientere sig mod den menneskelige stemme – og kan kende de stemmer han eller hun har hørt inde i livmoderen. Fordi lyse stemmer går lettere gennem huden og vand vil især moderens stemme (som jo også har været meget kontinuerlig), og søskendes stemmer, vække tydelig genkendelighed helt fra fødslen.

En baby er født med evnen til imitation, mimik og gestik.

Spædbørn kan imitere og har udtryksfulde bevægelser helt fra fødslen. Faktisk er mennesket den mest imitative art overhovedet.

Imitationen foregår ved, at din baby skaber bevægelser og ansigtsudtryk, som præcist synkroniserer med den voksnes bevægelser eller tale. Imitationen er mest tydelig, når du og din baby har jeres fulde opmærksomhed på hinanden. Et spædbarn imiterer dog kun sine omsorgspersoner, når han eller hun er mæt, tryg og interesseret.

kommunikation mellem mor og baby - imiitation

Som syn for sagen vil du se, at hvis du åbner munden eller rækker tungen ud, når din baby er oplagt, vil han eller hun tilsvarende række tungen ud. Giv din baby tid.

Når dit barn og du imiterer og spejler hinandens adfærd, igangsættes førsproglige samtaler og din babys evne til at indgå i samspil grundlægges.

Hvad jeg selv kan gøre for min nyfødte

For at være oplagt til at indgå i samspil og dialog, har din baby brug for at få reguleret sine skiftende tilstande til mæthed, glæde, tilfredshed. Jo bedre du er til at kunne forstå og imødekomme din babys behov, jo bedre kommunikation og samspil vil I have. Og omvendt jo mere samspil og god kommunkation I har, jo lettere vil du kunne aflæse og forstå din baby, hvilket vil skabe glæde og tilfredshed – en positiv selvforstærkende spiral.

For at kunne forstå og kommunikere med din baby må den voksne være følelsesmæssigt åben og tilgængelig for spædbarnets kommunikationsform, som er non-verbal og består af lavmælte / ikke særlig tydelige signaler; blik, lyde, mimik og kropsbevægelser.

Det kræver et fysisk og psykisk overskud at være tilgængelig og følelsesmæssig åben for sin babys små signaler og non verbale sprog. Babyer er ikke særlig lette at aflæse, fordi deres krop er umoden og kan sende modsatrettede signaler.

Det vil derfor i praksis ofte også kræve en basal viden om nyfødte og spædbørn for, at samspillet og kommunikationen bliver rigtigt godt, men gevinsten er helt fantastisk.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Barselsophold og/eller babykonsultationer skaber rammerne for en god start på livet sammen – med en velfungerende amning, gode rutiner og forståelse for, hvordan du kan kommunikere med din baby. Ved at det fundamentale fungerer, sikrer du dig tid til nærhed, nydelse og fordybelse.

Det er vores oplevelse, at det at kunne forstå sin baby helt fra fødslen har stor betydning for, hvor meget din baby vil interagere og kommunikere med dig, og dermed betydning for hvor meget din baby stimuleres udviklingsmæssigt på de områder. Vil du inspireres, udvikle din baby og have det sjovt imens, så læs om vores klog baby program.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.