KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Sove ude / sove udenfor i barnevognen

I Danmark er der tradition for, at babyer fra de er helt små sover udenfor i barnevognen. Det gør de gerne dagligt (næsten) uanset vejr og vind. Men hvornår skal/må din baby egentligt begynde at sove udenfor i barnevognen? Og hvad skal du vide om at “sove udenfor i barnevognen”, inden I går i gang med det? Den viden får du her.

Generelt sover babyer RIGTIG godt udenfor i barnevognen. Mange oplever, at deres børn sover tungere og i længere tid, end når de sover indenfor. Barnevognen til dagslure er derfor en rigtig god ting. Og så får barnet hver dag en masse frisk luft – meget mere end det ellers vil være muligt.

Baby der sover i barnevognen om sommeren

Hvornår må ens nyfødte sove udenfor i barnevognen?

Generelt anbefales det, at man først lader sin baby sove udenfor, når han eller hun er over sin fødselsvægt og er i trivsel. Det vil med andre ord sige, at man tilråder, at barnet har en vis form for robusthed både i forhold til livet (at huske at trække vejret) og fysisk ballast at stå imod med (kropsfedt).

De generelle anbefalinger gælder for den type søvn, din baby har i barnevognen, når du lægger din baby til at sove i barnevognen i haven eller på altanen. Og du dermed ikke befinder dig ved siden af barnevognen. Du kan altså sagtens have din baby med på tur i vognen eller have din baby til at ligge i vognen og selv sidde ved siden af helt fra starten. Eksempelvis på en fin sommerdag, hvor du går en tur, selv sidder udenfor ved siden af barnevognen og læser en bog eller dimser med din telefon.

På Babyinstituttet er vores erfaring, at babyer har en større robusthed i livet efter de første 14 dage og har et godt fedtlag, når de kommer over 4 kg. Tilstrækkeligt fedtlag på kroppen gør det nemmere at holde varmen udenfor, især hvis det er koldt. Derfor plejer vi hos os generelt at anbefale, at man venter med at lade sin baby sove lur i barnevognen (uden opsyn), indtil barnet er 14 dage gammel og vejer over 4 kg. Er din baby mindre end 4 kg og sover ude, så hold eksta øje med, at din babys kropstemperatur er tilpas.

Når din baby begynder at sove udenfor, må din baby sove udenfor i en enkelt lur om dagen eller alle lure, der falder i dagtiden. Begge dele er lige fint. Se mere om vejr-undtagelser senere i teksten.

Din baby skal være klædt på til vejret

Når din baby skal sove udenfor, skal din baby være klædt på, så det passer til vejret. Under søvnen vil “klædt på” sige, at din baby skal have tøj (og hue) på, der passer til vejret. Det kan være en god idé, at barnevognen om vinteren er isoleret nedefra. Det kan være en voksipose af uld, eller at du har et medicinsk garvet lammeskind i bunden af barnevognen under madrassen. Regner det eller sner det med våd tøsne, skal du have regnslag på.

Baby der sover udenfor i barnevognen

Man skal være opmærksom på, at vejret i Danmark (hele året) kan være meget omskifteligt. Hvilket faktisk kræver, at du har vejret for øje, når din baby sover udenfor. Hold øje med, at det ikke pludselig bliver (meget) varmere eller koldere i løbet af søvnen. Og giv i så fald dit barn et tæppe mere på eller tag et tæppe af. Du skal også sørge for, at du får regnslaget på barnevognen, hvis det pludselig regner (eller sner med sne, der bliver til sjap).

Barnevognen skal altid stå i skyggen

Man skal altid placere barnevognen i skyggen. Selve barnevognskassen er på mange måder som at ligge inde i et telt, da det er omkring samme materiale, der er brugt. Desuden er mange barnevogne også mørke. Det gør, at hvis solen skinner på kassen, bliver der hurtigt varmt inde i barnevognen hos dit barn.

Du skal derfor finde et godt sted til din baby, hvor der er skygge under hele søvnen – også hvis din baby sover i 3 timer. Det er meget normalt at have et sted at stille barnet til formiddagsluren og et andet sted til de senere lure.

Du skal kunne høre dit barn kalde

Du skal kunne høre, hvis dit barn vågner i barnevognen og kalder på dig (græder). Det kan gøres ved selv at være udenfor (på dage med godt vejr), ved at have vinduet åbent mens din baby sover udenfor i barnevognen eller ved at have en babyalarm på din baby.

Fugtigt vejr og tåge er dårligt vejr at sove udenfor i

Mange tænker, at koldt vejr med sne ikke er godt for en baby, men faktisk er det rigtig fint vejr at sove ude i (hvis det bare ikke er for koldt – se senere). Omvendt er (kraftig) regn og tåge den type vejr, man bør undgå at lade sin helt lille baby sove ude i, fordi meget fugtig vejr (plaskregn og tåge) ikke er godt for det helt lille barns lunger.

Sove udenfor om vinteren

Barnevogne er kun isolerede i siderne, det er derfor vigtigt at barnevognens bund er isoleret på kolde vinterdage. Det kan eksempelvis gøres med et medicinsk garvet lammeskind under madrassen. Tænk også på at placere barnet i læ, så din baby ikke ligger i træk.

OBS! Små børn frarådes at sove ude, når temperaturen udenfor er under minus 10 grader, altså når det er meget koldt.

Pas på overophedning om sommeren

Om sommeren skal man være opmærksom på, at ens baby ikke får det for varmt. Som tidligere skrevet bliver det nemlig let alt for varmt (alt for høj temperatur) for en baby i barnevognen, hvis der kommer direkte sol på barnevognen. Mange barnevogne er sorte, og for barnet er det ligesom at ligge inde i et sort telt i solen.

For at undgå meget høje temperaturer inde i barnevognen, skal du altid stille den i skyggen og ALDRIG i direkte sollys. Hold også øje med, at der ikke kommer sol på barnevognen under søvnen. Og hvis der gør, så hold øje med, hvor varmt din baby har det nede i vognen.

Der skal kunne komme luft ind i vognen – tænk over det, hvis du hænger en stofble for hullet, at der så ikke kan komme luft den vej ind på din baby. Og at det derved vil blive endnu mere varmt i barnevognen (også selvom barnevognen står i skygge). Et myggenet øger også temperaturen inde i barnevognen, men ikke så meget som en stofble.

I godt vejr er det en god idé at sætte vognen under et træ med kalechen slået ned og eventuelt i stedet sætte en parasol op som skærm. Det giver bedre luftcirkulation.

Lær også din baby, at barnevognen står stille

Måske dit barn er glad for sin barnevogn – det håber jeg. Der er nemlig en rigtig god ting. Barnevognen har potentiale til at give bedre og længere lure i dagtiden sammen med, at dit barn får en masse frisk luft. Derfor er vi super vilde med barnevogne og udenfor-sovning på Babyinstituttet. Det er dog ikke alle babyer, der til en start deler denne begejstring. Er det din baby, så er det noget, der kan læres, så din baby bliver glad og tryg ved at ligge i vognen og sove.

Det er en rigtig god ting for søvnen at vænne sit barn til at kunne sove i barnevognen, mens den står stille. Det kan selvsagt være meget hårdt både at være om barnet, når barnet er vågen, og når barnet sover (ved at skulle holde barnet i bevægelse). Den tid, mens barnet sover, er “voksentid”, hvor man skal nå på wc, have noget at spise og drikke og lige nå at sidde og hvile sig lidt – samt få ordnet nogle praktiske ting.

Kan din baby ikke lide barnevognen eller finde ud af at sove i den, mens den holder stille, er det noget, der kan trænes, så I begge kan høste fordelen ved, at dit barn også kan sove udenfor i barnevognen.

Hvis du mangler inspiration og helt lavpraktisk redskaber til, hvordan du lærer din baby det med søvnen på en kærlig måde, er vores Søvn i Babysteps for dig – og din baby.

Du kan også;

Andre artikler om søvn

Andre artikler, der kunne have din interesse

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!