Søg
Close this search box.

Afføring hos nyfødte

Når din baby kommer til verden, er tarmen fyldt med slagger, der er din babys første afføring også kaldet mekonium. Du kan læse mere om den første afføring ved at følge linket. Den første afføring vil afløses af den rigtige afføring. Afføring er et restprodukt, det vil sige, det der ikke kan bruges, og som ikke kan tisses ud.

En nyfødts afføring skal skifte farve

I starten er afføringen næsten helt sort, men i takt med at der kommer mælk gennem tarmsystemet vil afføringen skifte farve. Når der ikke er mere mekonium i tarmen afføringen  have en gul farve og være meget tynd. Det er normal babyafføring. Afføringen vil også have hvide gryn og lugte af yoghurt. Den ubehagelige afføringslugt, konsistens og farve kommer først når barnet begynder med fast føde (fra 6 måneder og frem).

Afføringens udseende hos en sund og rask nyfødt:

  • 1. døgn: Afføringen er helt mørkegrøn/sort og tyktflydende.
  • 2. døgn: Afføringen begynder at skifte farve til en brun/grøn nuance.
  • 3 døgn: Afføringen er nu grøn-gul og let grynet.
  • 4 døgn: Afføringen er tynd, gul og grynet (normal babyafføring).

Den første afføring, døgn 1

Den første afføring hos nyfødt baby, kaldet mekoneum (døgn 1)

Overgangsafføring mellem den første afføring og almindelig afføring hos nyfødt

Overgangs afføring i bleen hos nyfødt mekonium + gul afføring

Normal baby afføring i bleen hos nyfødt, fra døgn 4 og frem

Normal gul afføring hos nyfødt

En nyfødt baby skal have daglige afføringer

Det er vigtigt, at en baby i starten får mælk nok til at have “råd” til at lave afføringer, så barnet kan komme af med den bilirubin, der skal udskilles gennem afføringen, der forebygger at barnet går fra at have fysiologisk gulsot til at udvikle problematisk gulsot.

Hvad jeg selv kan gøre for min nyfødte

Du skal holde øje med, at den første afføring melder sig i løbet af det første levedøgn. Har din baby ikke haft afføring i løbet af det første døgn efter fødslen, skal du ringe til hospitalet og orientere dem.

Hudens farve og afføringernes farve bruges til at sikre, at barnet skiller sig af med bilirubinen. Det er vigtigt at holde øje med, at afføringen skifter farve. Farveskiftet fortæller dig, at der kommer mælk gennem systemet, og giver en pejling på hvor meget. På den måde kan det hjælpe med at indikere, hvor meget mælk en nyfødte baby får. Vær opmærksom på, at hvis din baby har fået tillæg af MME, så siger afføringens farveskiftet ikke noget om mængden af brystmælk.

Du skal også holde øje med, at din baby har daglige afføringer, indtil din baby ikke er gul (i huden) mere. Hvis din baby ikke har daglige afføringer, er der risiko for ophobning af bilirubin i din babys krop, og det samme gælder hvis afføringen ikke skifter farve. Det vil øge risikoen for at udvikle problematisk gulsot. Mælk i rigelige mængder er nødvendig for overhovedet at have afføring og generelt være i trivsel.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!