fbpx

Afføring hos nyfødte

Når din baby kommer til verden er tarmen fyldt med slagger, der er din babys første afføring også kaldet mekonium. Denne vil afløses af den rigtige afføring. Afføring er det kroppen ikke kan bruge, og som ikke kan tisses ud.

En nyfødts afføring skal skifte farve

I takt med at der kommer mælk gennem tarmsystemet vil afføringen skifte farve. Når der ikke er mere mekonium i tarmen vil din babys afføring have en gul farve og være meget tynd – det er normal babyafføring. Afføringen vil også have hvide gryn og lugte af yoghurt. Den ubehagelige afføringslugt, konsistens og farve kommer først med den faste føde.

Afføringens udseende hos en sund og rask nyfødt:

  • 1. døgn: Afføringen er helt mørkegrøn/sort og tyktflydende.
  • 2. døgn: Afføringen begynder at skifte farve til en brun/grøn nuance.
  • 3 døgn: Afføringen er nu grøn-gul og let grynet.
  • 4 døgn: Afføringen er tynd, gul og grynet (normal babyafføring).
Den første afføring, døgn 1

Den første afføring hos nyfødt baby, kaldet mekoneum (døgn 1)

Overgangsafføring mellem den første afføring og almindelig afføring hos nyfødt

Overgangs afføring i bleen hos nyfødt

Normal baby afføring i bleen hos nyfødt, fra døgn 4 og frem

En nyfødt baby skal have daglige afføringer

Det er vigtigt, at din baby i starten får mælk nok til at have “råd” til at have daglige afføringer, så din baby kan komme af med den bilirubin, der skal udskilles gennem afføringen, og for at sikre at din baby ikke går fra at have fysiologisk gulsot til at udvikle problematisk gulsot.

Hvad jeg selv kan gøre for min nyfødte

Du skal holde øje med, at den første afføring melder sig i løbet af det første levedøgn. Har din baby ikke haft afføring i løbet af det første døgn efter fødslen, skal du ringe til hospitalet og orientere dem.

Det er vigtigt at holde øje med, at afføringen skifter farve. Farveskiftet fortæller dig nemlig, at der kommer mælk gennem systemet, og hvor meget. På den måde kan du bedre vurdere, hvor meget mælk din nyfødte baby får ved brystet. Vær opmærksom på, at hvis din baby har fået tillæg af MME, så siger farveskiftet dig ikke noget om mængden af brystmælk din baby får.

Du skal også holde øje med, at din baby har daglige afføringer, indtil din baby ikke er gul mere. Hvis din baby ikke har daglige afføringer er der risiko for ophobning af bilirubinen i din babys krop, og dermed risiko for at din baby udvikler problematisk gulsot.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Vurdering af din babys afføring; mængde og farve, din babys hudfarve og antal af synkelyde ved brystet er en del af undervisningen og vejledningen ved barselsophold på Baby Instituttet, og ved babykonsultationer. Hudens farve og mængden af afføring bruges til at sikre, at din baby udskiller nok bilirubin gennem afføringen til ikke at udvikle problematisk gulsot, der kan forårsage hjerneskade.

Mælk i rigelige mængder er nødvendig for overhovedet at kunne have afføring og generelt være i trivsel. Vi giver ammevejledning på timebasis og døgnbasis.

Vi underviser ligeledes i bleskift, det praktiske omkring hygiejne, hvordan du aflaster din babys hofter under puslingen, træner din babys motorik, og hvordan du skaber rammerne for, at puslingen helt fra starten bliver en hyggestund for din baby og for dig.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.