HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Bleskifte & pusleudstyr

De fleste danske børn bruger ble de første 3 år af deres liv, indtil de bliver renlige og lærer at komme af med vandladning og afføring på toilettet eller på potten. Når man skal være forældre, er det at skifte ble på baby altså noget, man kommer til at gøre en del. Hvilket ikke gør spor, da det hører med til at have et barn og ofte er pusletiden en dejlig hyggestund med baby. De fleste babyer holder af at blive puslet.

Hvilken slags ble skal jeg vælge?

En af de første overvejelser, du skal gøre, er om din baby skal bruge engangsbleer eller stofbleer. Der er fordele og ulemper forbundet med begge dele, og det er meget en smagssag, hvad man foretrækker. Stofbleer (i god kvalitet) er frie for kemi og. Engangsbleer er til gengæld super praktiske og kan smides ud efter brug. Her slipper man for at at skulle vaske dem m.m. Hvis du (som de fleste) vælger engangsbleer til din baby, er det en god ide at vælge bleer, der er fri for kemi, lotion og parfume.

Hvad skal jeg vaske min baby med?

Når du har fået bleen af din baby, skal din baby have vasket sin numse. Enten have vasket tis af der kan være lidt ubehageligt på huden eller have vasket afføring af, der sidder på huden.

Til det kan bruges babypads (se senere), engangs skumvaskeklude eller nogle små klude, der kan vaskes og genbruges. Du kan også bruge vådservietter, men de bør dog begrænses, da ALLE vådservietter indeholder konserveringsmidler, der gør, at de kan holde sig “våde” uden at mugne.

På Babyinstituttet bruger vi altid og kun økologiske babypads til nyfødte. Babypads er store vatrondeller i 100 % bomuld. De er langt bedre end vådservietter, der indeholder konserveringsmidler og er skrappe ved huden. Når du skal på farten, tager du blot en håndfuld babypads og gør dem våde og efterfølgende vrider vandet fra dem. Herefter komme du dem i en pose og binder knude på. Så har du økologiske og kemi-frie vådservietter til din babys numse på turen.

Hvornår du skal skifte din baby

Tis genere ofte ikke så meget, men her skal bleen skiftes, når den er våd eller tissetung.

Bleen skal også skiftes, når din baby har afføring i den (og er vågen). Både fordi det er ubehageligt for din baby, at have en fyldt ble på, men også for at forebygge at din baby får rød numse, der både gør ondt og er ubehageligt. Nogle babyer har afføring mange gange i døgnet – andre kun en gang i døgnet eller hvert andet døgn.

Hvordan du skifter din baby

Lad endelig din baby beholde sin body eller bluse på, mens du skifter ble, så han eller hun ikke er helt bar – det kan de fleste babyer ikke særligt godt ide, før de bliver nogle måneder gamle. Hvis du skal skifte body eller bluse, så skift eventuelt tøjet i “etager”, så du ikke tager alt tøjet af din baby på samme tid (med mindre din baby er helt tryg og tilpas med det).

Når du tager bleen af din baby,  er det en smart idé at folde den sammen og lade den ligge under din babys bagdel, så der ikke kommer afføring på underlaget. I takt med at du vasker din baby, kan du lægge de brugte babypads på den brugte ble og efterfølgende lukke bleen sammen om hele “molevitten”.

Det er vigtigt, at du kommer godt ind i folderne ved din baby lyske, hvor der kan sætte sig hudfedt, hudceller, tøjfnuller og afføring, der kan gøre din baby rød og hudløs. Det samme gælder folderne om din babys hals og i armhulerne, der bør tjekkes en gang dagligt.

Undlad at løfte for meget op i din babys fødder, da det belaster hofteleddet (og nakken, hvis du virkelig løfter højt). Skub hellere din babys fødder og på din babys hoved og mave, så du får plads til at vaske din baby og så hans / hendes fødder ikke kommer ned i afføringen. Hvis din baby skal vaskes længere oppe af ryggen, så vend din baby om på siden eller på maven fremfor at løfte din baby op i fødderne.

Hvis du har en pige, så skal du vaske hende oppefra og ned – så du ikke tørrer afføring op mod vagina/skeden. Du skal ikke vaske inde i vagina. Hvis din baby-pige er helt nyfødt, skal du være opmærksom på, at der kan sidde fosterfedt imellem skamlæberne og i lysken. Det skal helst ikke sidde mere end et døgn, før du begynder at tørre det ganske forsigtigt af, da det ellers kan gøre hende rød og hudløs især i lysken (gælder også alle andre folder med fosterfedt). Tør med en babypad måske du ikke får det hele af. Hvis du er for ihærdig, risikerer du at skade den sarte hud, så det er bedre at gøre det lidt ad gangen.

Når din baby er ren, så tørrer/dupper du huden tør, inden du giver en ren ble på.

Husk at du ALDRIG må gå fra din baby på puslebordet. Din baby kan falde ned derfra, også inden din baby kan trille fra ryg til mave (eller omvendt).

Babyer tisser ofte, når bleen kommer af

Hvis du har en dreng, så læg eventuelt en vaskeklud eller babypad på penis, så der er noget til at suge, hvis han tisser under bleskiftet (som de fleste børn elsker at gøre).

Gode puslestunder giver trivsel

En funktionel pusleplads kan have noget at sige i forhold til hvordan puslestunderne bliver, især hvordan din baby ligger og om du føler dig godt til rette. Om du har alt lige ved hånden og et godt overblik over situationen. Det har dog ofte langt mere at sige hvordan ens baby kommer fra start med puslestunderne, det vi oplever, er i hvert fald, at de babyer, der er kommet fra start med skrig og skrål i forhold til puslingerne, skal lære at det faktisk er rart at blive puslet ellers kan det nemt hænge ved. Altså så barnet græder i forbindelse med hver eller næsten hver pusling i laaang tid fremover (og derved står man i den situation mange gange om dagen).

Det at få skabt gode puslestuderne er derfor noget, der bør have stor opmærksomhed, så der skabes et godt grundlag for mange gode stunder. Det giver selvsagt en bedre hverdag, når puslestunderne er gode og hyggelige, da der er så mange af dem. Og det modsatte hvis der er skrig og skål ved hver pusling, man jo netop gør så mange gange i døgnet, gennem hele dagen – og natten.

Andre artikler om udstyr til baby

Andre artikler, der kunne have interesse

 

 

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!