De fleste danske børn bruger ble de første par år af deres liv, indtil de bliver renlige og lærer at komme af med vandladning og afføring på toilettet eller på potten. Når vi skriver “de fleste” så er det fordi, at nogle forældre vælger, at deres baby skal være blefri helt fra starten. Når din baby har afføring i bleen (og er vågen), så skal bleen skiftes. Både fordi det er ubehageligt for din baby at have en fyldt ble på, men også for at forebygge at din baby får rød numse, der både gør ondt og er ubehageligt for din baby. Nogle babyer har afføring mange gange i døgnet – andre sjældnere. En tissetår skal selvfølgelig også skiftes.
Hvilken slags ble skal jeg vælge?
Når man skal være forældre, så er det at skifte ble på sin lille baby altså noget, man kommer til at bruge en del tid på. Hvilket ikke gør spor, da det oftest er en dejlig hyggestund med baby, særligt efter de første uger, elsker de fleste babyer at være på puslebordet. En af de første overvejelser, du gør dig er måske, om din baby skal bruge engangsbleer eller stofbleer. Der er fordele og ulemper forbundet med begge dele, og det er meget en smagssag, hvad man foretrækker. Stofbleer (i god kvalitet) er frie for kemi og mindre belastende for miljøet end engangsbleer. Engangsbleer kan til gengæld blot smides ud og du slipper derfor for at skulle vaske og tørre dem.
Uanset om du vælger engangsbleer eller stofbleer til din baby, så er vores anbefaling at vælge produkter, der er fri for kemi, lotion eller parfume.
Jordemoderens gode råd til puslepladsen
Allerede inden du føder din baby står puslepladsen sikkert klar. Når du skal indrette din babys pusleplads, så skal du først og fremmest beslutte dig for, hvilket rum den skal være i. Nogle vælger badeværelse, andre soveværelset og andre igen babys eget værelse (hvis din baby allerede har et værelse). Det kan være en fordel at have pusleplads på badeværelset, hvor du har rindende vand lige ved siden af; både til bleskiftet og til håndvask bagefter. Hvis du ikke har plads eller ønsker at lave pusleplads på badeværelset, så kan du med fordel have en termokande med lunt vand stående på puslebordet, så du let kan hælde det op i vaskefadet.
Det er vigtigt, at din baby ikke fryser, når du skifter ble. At fryse er ubehageligt og vil med stor sikkerhed gøre bleskiftet til en ubehagelig oplevelse for din baby. Så sørg for, at der er godt lunt, der hvor du skifter din baby, og sørg for at det ikke trækker koldt fra åbne vinduer eller døre. Hvis du har svært ved at varme rummet tilpas op, så kan en varmelampe på væggen ved siden af puslebordet være en god investering. Den kan du tænde og slukke efter behov.
Udstyr, du har brug for til din babys pusleplads:
- Et puslebord i en god arbejdshøjde
- En blød puslepude at lægge din baby på (skal kunne rengøres)
- Rene stofbleer, underlag eller håndklæder, din baby kan ligge på / tørres med
- Vaskefad til rent vand
- Rindende vand eller termoflaske med lunt vand
- Bløde vatrondeller / babypads til at vaske din baby med
- Blespand til beskidte bleer
- En spændende uro, din baby kan kigge op på
Babypads er bløde og kemifri
På Baby Instituttet bruger vi altid og kun økologiske babypads eller vatrondeller i bomuld til at vaske baby med. Babypads i bomuld er gode og skånsomme alternativer til vådservietter, der indeholder konserveringsmidler, som kan være skrappe ved babys sarte hud. Hvis du skal skifte din baby på farten, så tager du blot en blepose / frysepose, skyller en håndfuld babypads op i vand og lægger dem i posen, binder knude på, og så har du økologiske og kemi-frie vådservietter til din tur.

Hvordan du skifter din baby
Lad endelig din baby beholde sin body eller bluse på, mens du skifter ble, så han / hun ikke er helt bar – det kan de fleste babyer ikke lide, før de bliver nogle måneder gamle. Hvis du skal skifte body eller bluse, så skift bare tøj i “etager”, så du ikke tager alt tøjet af din baby på samme tid.
Når du tager bleen af din baby, så er det en smart idé at folde den sammen og lade den ligge under din babys bagdel, så der ikke kommer afføring på underlaget. I takt med at du vasker din baby, så kan du lægge de brugte babypads på den brugte ble og efterfølgende lukke bleen sammen om hele “molevitten”. Husk at babypads kun gøres våde og tørres med én gang for så at smides ud. På den måde, er vandet i vaskefadet hele tiden rent. Det er vigtigt, at du kommer ind i folderne ved din baby lyske, hvor der kan sætte sig hudfedt, hudceller og tøjfnuller, der kan gøre din baby rød og hudløs. Det samme gælder folderne om din babys hals og i armhulerne, der bør tjekkes en gang dagligt.
Babyer tisser ofte, når bleen kommer af
Hvis du har en dreng, så læg eventuelt en vaskeklud eller babypad på penis, så der er noget til at suge, hvis han tisser under bleskiftet (som de fleste børn elsker at gøre). Undlad at løfte for meget op i din babys fødder, da det belaster hofteleddet (og nakken, hvis du virkelig løfter højt). Skub hellere din babys fødder og på din babys hoved og mave, så du får plads til at vaske din baby og så hans / hendes fødder ikke kommer ned i afføringen. Hvis din baby skal vaskes længere oppe af ryggen, så vend din baby om på siden eller på maven fremfor at løfte din baby op i fødderne.
Hvis du har en pige, så skal du vaske hende oppefra og ned – så du ikke tørrer afføring op mod vagina. Du skal ikke vaske inde i vagina. Hvis din baby-pige er helt nyfødt, så vær opmærksom på, at der kan sidde fosterfedt imellem skamlæberne. Det skal helst ikke sidde mere end et døgn, før du begynder at tørre det ganske forsigtigt af, da det ellers kan gøre hende rød og hudløs (gælder også alle andre folder med fosterfedt). Tør kun med en helt blød vatrondel / babypad og kun én gang pr bleskift, også selvom du ikke får det helt af. Hvis du er for ihærdig, så risikerer du at skade den sarte hud, så det er bedre at gøre det lidt ad gangen.
Når din baby er ren, så tørrer / dupper du huden tør, inden du giver en ren ble på.
- Hvis du mangler lækkert og nøje udvalgt udstyr til din babys pusleplads, så tjek vores webshop her ⇒
- Eller se vores udvalg af skønt og blødt tøj til din baby her ⇒
Husk at du ALDRIG må gå fra din baby på puslebordet. Din baby kan falde ned derfra, også inden din baby lærer selv at trille / rulle.
Andre artikler om nyfødte
- Kort tungebånd hos nyfødte?
- Hvor kommer blod i bleen fra?
- Hvad vil det sige, at nyfødte fødes med en madpakke?
- Hvorfor rutiner og struktur er vigtige helt fra fødslen
- Hævede brystvorter hos min nyfødte, er det normalt?
Andre artikler, der kunne have interesse
- Viden om baby-afføring
- Forstoppelse og sparsomme afføringer hos babyer
- Viden om for lille mælkeproduktion
- Hvordan sikres en god mælkeproduktion
- Indkøb til familieforøgelse – hvad har man egentlig brug for?