HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Temperatur hos baby – er baby tilpas; ikke for varm og ikke for kold

Den normale kropstemperatur er 37 grader – og det skal den også være for en baby (helt fra fødslen). Det er altså vigtigt, at din baby holdes varm, men at han eller hun ikke får en for høj temperatur eller overophedes.

I den første tid efter fødslen kan barnet ikke selv regulere sin egen temperatur – hvert fald ikke særlig godt.

Når din baby kommer til verden er din babys temperaturregulering stadig umoden.Temperaturreguleringen styres af et center i hjernen og er evnen til at kunne holde en næsten konstant temperatur i kroppen. Centeret fungerer som en termostat, der nedsætter varmeafgivelsen hvis temperaturen i kroppen falder og øger varmeafgivelsen hvis temperaturen i kroppen stiger. Et umodent temperaturreguleringscenter betyder at din baby endnu ikke SELV kan regulere sin kropstemperatur særlig godt.

Det betyder i praksis, at din baby – eksempelvis hvis din nyfødte baby sættes ned i en henholdsvis solvarm eller frostkold autostol – vil varmes op (til over kropstemperaturen på 37 grader) eller afkøles (og få en kropstemperatur på under 37 grader). Det er derfor i starten særligt vigtigt at være opmærksom på, hvilken temperatur (kropstemperatur) din baby har – og at holde den omkring de 37 grader.

Sådan finder du din babys kropstemperatur

Man kan finde den præcise kropstemperatur med et termometer og måle den med et termometer. Det vil du få brug for, hvis du tænker din baby har feber, altså hvis din babys kropstemperatur virker høj og ikke virker til at blive normal, efter at din baby har været mere afklædt nogen tid. Det at måle temperaturen duer ikke til hverdag, når du skal vurdere din babys temperatur, da det vil være alt for synd for din baby.

Hos en større baby, et barn og en voksen vil man ofte vurdere temperaturen ved at mærke, hvor varm panden er – det duer ikke på en nyfødt eller en lille baby.

Hos en nyfødt og en baby findes kropstemperaturen ved at føle, hvor varmt det mærkes i barnets nakke (lige under tøjet) – eller alternativt på brystet (lige under tøjet). Din baby skal her hverken føles varm eller kold når du mærker. Din baby skal føles tilpas varm og føles tør (ikke svedig).

Vær opmærksom på, at kropstemperaturen ikke kan vurderes ud fra det lille barns hænder og fødder, da de sagtens kan være både lidt blå og køligere end resten af kroppen. Det er helt normalt. Årsagen er at blodtilførslen i det lille barns krop endnu ikke er så god, og på den måde sikres de vigtige organer i kroppen og hjernen tilførsel af ilt og næringsstoffer – og så får de yderste dele til sidst eller “resten”. Det er altså ikke et tegn på, at din baby fryser (men kan selvfølgelig være det, hvis din baby er meget kold).

Mærk efter om din babys er tilpas

Mærk din baby af og til i nakken – især under søvnen. Det vil især gælde i starten, hvor du skal lære din babys krop og behov at kende. Men også hvis det er meget varmt, da overophedning er ubehageligt for en baby og også (under søvnen) kan medvirke til vuggedød.

Når du mærker din baby i nakken eller på brystet, så laver du en lille status på det tøj, din baby har på lige nu, og på at den temperatur, der er hos jer lige nu, er passende. Har din baby for meget tøj på, tager du et lag af (tøj eller åbner op på dynen, så din baby får mere luft på sig) og har din baby for lidt tøj på (mærkes kold), så tilføjer du et lag (tøj, en stofble, et ekstra tæppe eller pakker dynen lidt tættere om din baby.

Når din baby er nøgen

Bar hud uden tøj vil køles mest ned – af temperaturen i rummet. Så hvis din baby er meget nøgen (i starten), skal du være meget opmærksom på at at have en god temperatur i rummet, og at den hud, der vender væk fra dig, ikke bliver kold (altså mærkes kold).

 

Nøgen baby hos mor på en varm sommerdag

Det er også vigtigt at have en god temperatur på puslepladsen, hvor din baby jo skal ligge nøgen en god del af tiden, og mange gange om dagen. Hvis din baby bliver kold der, vil din baby hele tiden svinge mellem at køles ned og skulle varmes op – i starten hvor din baby køles ned af omgivelserne. Det er ikke godt og vil også forbruge en masse af den energi (mad), som din baby skal bruge til at vokse af.

Andre artikler om baby

Andre artikler der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!