KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Hvordan ser en nyfødt baby ud ved ankomst til verden?

De fleste ved, hvordan en baby ser ud, men ikke hvordan en baby ser ud ved ankomst til verden. Derfor er her en kort gennemgang af, hvad du kan forvente, når du ser din baby for første gang på fødestuen eller på operationsstuen – foruden at din baby selvfølgelig vil være unik og helt fantastisk.

Nyfødt på undersøgelsesbordet på fødestuen.

Nyfødt – hoved

Har presseperioden været lang, kan hovedet være formet af bækkenet og se aflangt og lidt underligt ud. Det retter sig væsentligt ud de første dage og uger efter fødslen.

Hvis din baby er født med sugekop, kan din baby have et stort mærke og væskeansamling der, hvor sugekoppen har siddet. Det kan se uhyggeligt ud, men bliver helt normalt. Først forsvinder væsken, og bagefter forsvinder det blå mærke. Hovedet kan også være formet at bækkenet eller have væske i det område der er kommet først ud.

Har din baby ligget i UK (under-kropsstilling) kan hovedet være helt skævt. Hvis hovedet har siddet oppe under (moderens) ribben og ikke haft så meget plads.

Hvis der har været taget blodprøver fra din babys hoved eller været kørt intern hjerteovervågning (med en elektrode på hovedet) under fødslen, så vil der være sår i hovedbunden fra det.

Nyfødt – hår

Håret er selvfølgelig vådt og der kan sidde blod i håret fra fødslen/kejsersnittet. Din baby vil få en hue på efter fødslen til håret er tørt, for ikke at miste for meget kropsvarme fra hovedet.

Din babys hårfarve er ikke blivende. Lyse børn forbliver dog oftest lyse i deres barneår.

Nyfødt – ansigt

Øjnene er blågrå/mørke og meget intense. De flest babyer åbner først øjenene når lyset ikke er for skarpt. Rundt om øjnene kan der være en lille smule hævet og eventuelt røde markeringer over øjenlåget (storkebid). Forsvinder igen. Din babys blivende øjenfarve kommer først senere.

Næsen kan også være let trykket, men det er sjældent synligt. Det kan give lidt hævelser inde i næsen, så din baby siger lyde, når han eller hun ammer (barnet trækker vejret gennem næsen ved amning)

Nyfødt – kroppen

De fleste babyer har fosterfedt på sig ved fødslen – i større eller mindre grad (der kan ses lidt på ryggen af denne baby). De kan også have lidt blod fra fødslen eller kejsersnittet – se billedet (vær opmærksom på at dette barn er tørret af en gang).

Nyfødte vil være lidt mere blålige i huden ved fødslen. Din baby bliver ikke lyserød, før han eller hun har iltet igennem for nogle først når de har været ved brystet. De fleste babyer trækker vejret fint og ilter fint igennem uden at græde eller skrige i forbindelse med fødslen.

Nogle nyfødte er helt dækket af et blødt, dunet hårlag, andre er delvis dækket af dun, som regel på skuldre og ryg. Andre igen har bare lidt dyn tilbage på kinder eller øre. De forsvinder hurtigt, som regel i løbet af dage. I meget sjældne tilfælde kan det vare helt op til fire måneder efter fødslen, men de forsvinder altid.

Nyfødt – kønsorganer

Pungen på drengebørn er enormt stor, idet den har samlet væske til sig i livmoderen. Den kan næsten gå helt til knæene og derfor se helt abnorm ud. Væsken forsvinder altid og pungen tager en normal størrelse.

For piger født før uge 39 – 40, vil de store kønslæber ofte ikke dække de små kønslæber. Kønslæberne vokser hos de fleste til i løbet af de første uger efter fødslen (og senere jo tidligere barnet er født).

Andre artikler om nyfødte

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!