HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Hvordan ser en nyfødt baby ud ved ankomst til verden?

De fleste ved hvordan en baby ser ud, men ikke hvordan en baby ser ud ved ankomst til verden. Derfor er her en kort gennemgang af, hvad du kan forvente, når du ser din baby for første gang på fødestuen eller på operationsstuen – foruden vil du sikkert se din baby som unik og helt fantastisk.

Foto: Nyfødt på undersøgelsesbordet på fødestuen.

Nyfødt – hoved

Har presseperioden været lang, kan hovedet være meget formet af bækkenet og se helt aflangt og underligt ud. Det retter sig væsentligt ud de første dage og uger efter fødslen.

Hvis din baby er født med sugekop, kan din baby have et stort mærke og væskesamling der, hvor sugkoppen har siddet. Det kan se uhyggeligt ud, men bliver helt normalt. Først forsvinder væsken, og bagefter forsvinder det blå mærke.

Hovedet kan også være formet at bækkenet eller have væske i det område der er kommet først ud, kaldet fødselssvulst.

Hvis der har været taget blodprøver fra din babys hoved eller været kørt intern hjerteovervågning (med en elektrode på hovedet) under fødslen, så vil der være sår i hovedbunden.

Har din baby ligget i UK (under-kropsstilling) kan hovedet være helt skævt.

Nyfødt – hår

Håret er selvfølgelig vådt og der kan sidde blod i håret fra fødslen / kejsersnittet. Din baby vil få en hue på efter fødslen til håret er tørt, for ikke at miste for meget kropsvarme fra hovedet.

Din babys hårfarve er ikke blivende. Lyse børn forbliver dog oftest lyse i deres barneår.

Nyfødt – ansigt

Øjene er blågrå / mørke og meget intense. De flest babyer åbner først øjene når lyset ikke er for skarpt. Rundt om øjnene kan der være en lille smule hævet og evt. røde markeringer over øjnlåget (storkebid), de er tryk fra fødslen og forsvinder igen.

Din babys blivende øjnfarve kommer først senere.

Næsen kan også være let trykket, men det er sjældent synligt. Det kan give lidt hævelser inde i næsen, så din baby siger lyde, når han eller hun ammer (barnet trækker vejret gennem næsen ved amning)

Nyfødt – kroppen

De fleste babyer har fosterfedt på sig ved fødslen – i større eller mindre grad (der kan ses lidt på ryggen af denne baby). De kan også have lidt blod fra fødslen eller kejsersnitet – se billedet (vær opmærksom på at dette barn er tørret af en gang).

Nyfødte vil være lidt mere blålige i huden ved fødslen. Din baby bliver ikke lyserød, før han eller hun har iltet igennem for nogle først når de har været ved brystet. De fleste babyer trækker vejer fint og ilter igennem ude at græde eller skrige i forbindelse med fødslen.

Nogle nyfødte er helt dækket af et blødt, dunet hårlag, andre er delvis dækket, som regel på skuldre og ryg. Andre igen har bare lidt dyn tilbage på kinder og øre. Hårene forsvinder hurtigt, som regel i løbet af dage. I meget sjældne tilfælde kan det varer helt op til fire måneder efter fødslen, men hårene forsvinder altid.

Nyfødt – kønsorganer

Pungen på drengebørn er enormt stor, idet den har samlet væske til sig i livmoderen. Den kan gå næsten helt til knæene og derfor se helt abnorm ud. Væsken forsvinder altid og pungen tager en normal størrelse.

For piger født før uge 39 – 40, vil de store skamlæber ofte ikke dække de små skamlæber. Skamlæberne vokser hos de fleste til i løbet af de første uger efter fødslen (og senere jo tidligere barnet er født).

Andre artikler om nyfødte

error: Content is protected !!