fbpx

For stort vægttab efter fødslen hos nyfødt

For stort vægttab efter fødslen er, hvis din baby taber mere end det fysiologiske vægttab på op til 10 % af sin fødselsvægt, eller hvis din baby er for lang tid om at nå sin fødselsvægt.

Når en baby mangler mad vil han eller hun i første omgang ”spise” af sine brune fedtdepoter (sin medfødte ”madpakke”) og tære på den væske der er i kroppen, hvilket vil give et vægttab på under 10 % af fødselsvægten. Hvis madpakken slipper op vil ens baby begynde at ”spise” af sine mere permanente fedtdepoter. Det største permanente ”fedtdepot” en baby har, er hjernen, der så godt som udelukkende består af fedt.

Stor mangel på mad udgør derfor en risiko for, at din baby vil ”spise” af sin hjerne, hvilket kan give permanente skader. For en nyfødt er mad og væske en og samme ting, og derfor vil madmangel også betyde væskemangel – dehydrering. Svær væskemangel udgør ligeledes en risiko for permanet skade på hjernen. Det er derfor vigtigt at undgå for stort vægttab inden mælken løber til, og at sikre at amningen etableres så optimalt, at din baby kan tage fint på i vægt.

Hvis en baby allerede har brugt af sine ekstra ressourcer (madpakken) i livmoderen, så kan han eller hun ikke tåle at tabe så meget i vægt, da et ekstra vægttab vil tære på barnets blivende ressourcer fedt- og muskelmasse, hvilket selvsagt ikke er hensigtsmæssigt. Det er derfor vigtigt at vurdere en nyfødt babys fedt-depoter ved fødslen for at kunne tilbyde den optimale hjælp og plan gældende for netop dette barn. Her kigger man på, om baby er velproportioneret og altså ikke har løs hud på benene eller virker tynd på kroppen og i ansigtet.

Vægttab giver mindre kraft

Underskud på mad vil ”udmatte” kroppen og gøre den mere slap, hvilket igen vil gøre det svært at have krafter til at hente mælken.

Et af de første steder en baby taber sig er i kinderne. Det er særligt problematisk, da fedtdepoterne og musklerne i kinderne er nødvendige for at kunne lave undertryk og sutte. Jo mindre kraft ens baby har i kinderne, jo sværere vil det være for ham eller hende at lave undertryk og suge mælken ud af brystet. I og jeres baby kan nu være i risiko for at havne i en nedadgående spiral med mindre sugeevne, mindre mad, vægttab, mindre sugeevne etc.

Vægttab nedsætter livskvaliteten og hæmmer udviklingen

Underskud på mad vil påvirke din babys oplevelse af livet udenfor livmoderen som trygt og godt. Livet vil opleves som hårdt, svært og måske også uoverskueligt. Din baby vil fysiologsk være i overlevelse og bruge alle sine kræfter på det basale og kun i mindre grad have overskud til at lære verden og dig at kende. Din baby kan reagerer ved at sove meget eller ved at være urolig og grædende.

Nogle baby falder ”i hak”, når problemerne med maden løses, mens andre babyer bliver ved med ligesom at være slået ud af kurs. De har brug for ekstra hjælp til at komme på ret kurs.

Hvem er i særlig risiko for at tabe sig for meget?

Babyer hvis mødre oplevet et forsinket mælketilløb, altså at mælken løber til mere end 72 timer efter fødslen er i særlig stor risiko for at tabe for meget i vægt. Vær derfor opmærksom på, om mælken løber til og på, om din baby har flere og flere synk ved brystet for hver dag der går. Hvis din baby ikke synker, så får din baby ikke mad.

Følgende er risiko-faktorer for forsinket mælketilløb:

  • Kejsersnit (både planlagt og akut)
  • Overvægt hos mor
  • Diabetes type 1 hos mor
  • Indadvendte brystvorter
  • Stor vægtstigning hos mor i graviditeten
  • Lang fødsel
  • Hård og udmattende fødsel
  • Mor og barn adskilt efter fødslen
  • Manglende stimulering af brystet i det første døgn efter fødslen

Hvad jeg selv kan gøre for min nyfødte

Den eneste måde at ændre på et vægttab er, at din baby får mere mælk tilført, enten er det amningen, der skal optimeres eller teknikken ved flasken, der skal justeres eller din babys mavesæk, der skal trænes op til at kunne tage mere mad.

Det bedste du kan gøre for din baby er at tage situationen alvorligt. Hvis du oplever, at situationen negliceres, når du søger hjælp, må du selv tage affære eller søge anden hjælp. En baby der har tabt over 10% af sin fødselsvægt SKAL ses af en børnelæge og ved et vægttab mellem 7 og 10 % kræves der et særligt fokus på amningen og på babys trivsel (Sundhedsstyrelsens retningslinier).

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Vi kan med barselsophold, Ny start eller babykonsultationer hjælpe din baby med at komme i trivsel – ved at oplære dig i, hvordan du gør. Hvis din baby er begyndt at tage på, men fortsat synes at være grædende og sensitiv, kan vi hjælpe dig med at ”omkode” din baby, så mønstret ikke risikerer at blive manifest.

Mange forældre, der har oplevet, at deres barn har tabte sig for meget i vægt oplever ofte, selv at være blevet slået ud af kurs. Hvis du har det sådan, kan vi hjælpe dig videre, så du bliver den forældre for din baby, som du ønsker at være.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.