For stort vægttab efter fødslen hos nyfødt

For stort vægttab efter fødslen er, hvis din baby taber mere end det fysiologiske vægttab på op til 10 % af sin fødselsvægt, eller hvis din baby er for lang tid om at nå sin fødselsvægt.

Når en baby mangler mad vil han eller hun i første omgang ”spise” af sine brune fedtdepoter (sin medfødte ”madpakke”) og tære på den væske der er i kroppen, hvilket vil give et vægttab på under 10 % af fødselsvægten. Hvis madpakken slipper op vil ens baby begynde at ”spise” af sine mere permanente fedtdepoter. Det største permanente ”fedtdepot” en baby har, er hjernen, der så godt som udelukkende består af fedt.

Stor mangel på mad udgør derfor en risiko for, at din baby vil ”spise” af sin hjerne, hvilket kan give permanente skader. For en nyfødt er mad og væske en og samme ting, og derfor vil madmangel også betyde væskemangel – dehydrering. Svær væskemangel udgør ligeledes en risiko for permanet skade på hjernen. Det er derfor vigtigt at undgå for stort vægttab inden mælken løber til, og at sikre at amningen etableres så optimalt, at din baby kan tage fint på i vægt.

Vægttab giver mindre kraft

Underskud på mad vil ”udmatte” kroppen og gøre den mere slap, hvilket igen vil gøre det svært at have krafter til at hente mælken.

Et af de første steder en baby taber sig er i kinderne. Det er særligt problematisk, da fedtdepoterne og musklerne i kinderne er nødvendige for at kunne lave undertryk og sutte. Jo mindre kraft ens baby har i kinderne, jo sværere vil det være for ham eller hende at lave undertryk og suge mælken ud af brystet. I og jeres baby kan nu være i risiko for at havne i en nedadgående spiral med mindre sugeevne, mindre mad, vægttab, mindre sugeevne etc.

Vægttab nedsætter livskvaliteten og hæmmer udviklingen

Underskud på mad vil påvirke din babys oplevelse af livet udenfor livmoderen som trygt og godt. Livet vil opleves som hårdt, svært og måske også uoverskueligt. Din baby vil fysiologsk være i overlevelse og bruge alle sine kræfter på det basale og kun i mindre grad have overskud til at lære verden og dig at kende. Din baby kan reagerer ved at sove meget eller ved at være urolig og grædende.

Nogle baby falder ”i hak”, når problemerne med maden løses, mens andre babyer bliver ved med ligesom at være slået ud af kurs. De har brug for ekstra hjælp til at komme på ret kurs.

Hvad jeg selv kan gøre for min nyfødte

Den eneste måde at ændre på et vægttab er, at din baby får mere mælk tilført, enten er det amningen, der skal optimeres eller teknikken ved flasken, der skal justeres eller din babys mavesæk, der skal trænes op til at kunne tage mere mad.

Det bedste du kan gøre for din baby er at tage situationen alvorligt. Hvis du oplever, at situationen negliceres, når du søger hjælp, må du selv tage affære eller søge anden hjælp.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Vi kan med barselsophold, Ny start eller babykonsultationer hjælpe din baby med at komme i trivsel – ved at oplære dig i, hvordan du gør. Hvis din baby er begyndt at tage på, men fortsat synes at være grædende og sensitiv, kan vi hjælpe dig med at ”omkode” din baby, så mønstret ikke risikerer at blive manifest.

Mange forældre, der har oplevet, at deres barn har tabte sig for meget i vægt oplever ofte, selv at være blevet slået ud af kurs. Hvis du har det sådan, kan vi hjælpe dig videre, så du bliver den forældre for din baby, som du ønsker at være.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.