HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

For stort vægttab efter fødslen hos nyfødt

For stort vægttab efter fødslen er, hvis din baby taber mere end det fysiologiske vægttab på op til 10 % af sin fødselsvægt, eller hvis din baby er for lang tid om at nå sin fødselsvægt. Allerede ved et vægttab på over 7% vil man dog skulle have skærpet opmærksomhed på amningen og din babys trivsel.

Når en baby mangler mad vil han eller hun i første omgang ”spise” af sine brune fedtdepoter (sin medfødte ”madpakke”) og tære på den væske der er i kroppen ved fødslen. Dette er en normal fysiologisk proces, som er smart, fordi det giver din baby næring og væske, indtil mælken løber til. Denne proces, som er det fysiologiske vægttab er et vægttab på under 10 % af fødselsvægten. Hvis mælken løber sent til eller løber til i for lille mængde, så er der risiko for, at babys madpakke slipper op og at baby taber sig mere end det normale fysiologiske vægttab.

Mangel på mad i dagene efter fødslen udgør derfor en risiko for et for stort vægttab hos den nyfødte baby. For en nyfødt er mad og væske en og samme ting (altså din baby lever af mælk, der både dækker behovet for næring og væske), og derfor vil madmangel også betyde væskemangel – dehydrering. Svær væskemangel er en alvorlig tilstand, der er værste tilfælde, udgør en risiko for hjerneskade. Dette ses heldigvis kun sjældent i Danmark. Men det er vigtigt at undgå for stort vægttab inden mælken løber til, og at sikre at amningen etableres så optimalt, at din baby kan tage fint på i vægt.

Hvis en baby allerede har brugt af sine ekstra ressourcer (madpakken) i livmoderen, så kan han eller hun ikke tåle at tabe så meget i vægt, da et ekstra vægttab vil tære på barnets blivende ressourcer fedt- og muskelmasse, hvilket selvsagt ikke er hensigtsmæssigt. Det er derfor vigtigt at vurdere en nyfødt babys fedt-depoter ved fødslen for at kunne tilbyde den optimale hjælp og plan gældende for netop dette barn. Her kigger man på, om baby er velproportioneret og altså ikke har løs hud på benene eller virker tynd på kroppen og i ansigtet. Det er altså ikke alle babyer, der “må” tabe helt op til 10% af sin fødselsvægt.

Vægttab giver mindre kraft

Underskud på mad vil ”udmatte” kroppen og gøre den mere slap, hvilket igen vil gøre det svært at have kræfter til at hente mælken.

Et af de første steder en baby taber sig, er i kinderne. Det er særligt problematisk, da fedtdepoterne og musklerne i kinderne er nødvendige for at kunne lave undertryk og sutte. Jo mindre kraft ens baby har i kinderne, jo sværere vil det være for ham eller hende at lave undertryk og suge mælken ud af brystet. I og jeres baby kan nu være i risiko for at havne i en nedadgående spiral med mindre sugeevne, mindre mad, vægttab, mindre sugeevne etc.

Vægttab påvirker babys kræfter og overskud

Underskud af mad og et for stort vægttab påvirker en babys kræfter og overskud. Ens baby kan have nedsat suttekraft og kan være meget sovende og svær at vække samt svær at få til at spise. En anden reaktion på sult kan være voldsom og vedvarende gråd og at baby omvendt har meget svært ved at finde ro til at sove. En baby der mangler mad, vil fysiologisk være i overlevelse og bruge alle sine kræfter på de basale kropsfunktioner og kun i mindre grad have overskud til at lære verden at kende. Din baby kan reagere ved at sove meget eller ved at være urolig og grædende.

Nogle baby falder ”i hak”, når problemerne med maden løses, mens andre babyer bliver ved med ligesom at være slået ud af kurs. De kan have brug for ekstra hjælp til at komme på ret kurs.

Hvem er i særlig risiko for at tabe sig for meget?

Babyer hvis mødre oplevet et forsinket mælketilløb, altså at mælken løber til mere end 72 timer efter fødslen er i særlig stor risiko for at tabe for meget i vægt. Vær derfor opmærksom på, om mælken løber til og på, om din baby har flere og flere synk ved brystet for hver dag der går. Hvis din baby ikke synker, så får din baby ikke mad.

Følgende er risiko-faktorer for forsinket mælketilløb:

  • Kejsersnit (både planlagt og akut)
  • Overvægt hos mor
  • Diabetes type 1 hos mor
  • Indadvendte brystvorter
  • Stor vægtstigning hos mor i graviditeten
  • Lang fødsel
  • Hård og udmattende fødsel
  • Mor og barn adskilt efter fødslen
  • Manglende stimulering af brystet i det første døgn efter fødslen

Hvad jeg selv kan gøre for min nyfødte

Den eneste måde at ændre på et vægttab er, at din baby får mere mælk tilført, enten er det amningen, der skal optimeres eller teknikken ved flasken, der skal justeres eller din babys mavesæk, der skal trænes op til at kunne tage mere mad.

Det bedste du kan gøre for din baby er at tage situationen alvorligt. En baby der har tabt over 10% af sin fødselsvægt skal, i følge Sundhedsstyrelsens retninglinjer, ses af en børnelæge – og ved et vægttab mellem 7 og 10 % kræves der et særligt fokus på amningen og på babys trivsel.

Mange forældre, der har oplevet, at deres barn har tabte sig for meget i vægt oplever ofte, selv at være blevet slået ud af kurs. Hvis du har det sådan, kan du have brug for sparring og vejledning med udgangspunkt i den situation i står i.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!