KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Føtalt alkoholsyndrom (FAS) og Føtalt alkohol effekt (FAE)

Føtalt alkohol syndrom er en medfødt tilstand, der er hos barnet, som følge af at moderen har drukket en for stor mængde alkohol i graviditeten. Haft et overforbrug eller misbrug.

Alkohol er et organisk opløsningsmiddel, der påvirker alle organer og udviklingsprocesser i fosteret. Alkohol passerer let fra moderen til fosteret. Det lille foster i livmoderen har således mindst lige så høj promille som moderen. Desuden ser det ud til, at fostervandet virker som et reservoir for alkohol, hvilket medfører en forlænget udsættelse hos fosteret, der er lille og umoden og langt sværere end en voksen krop kan tåle alkohol eller udskille den fra sit system. Giften/det organiske opløsningmiddel/alkoholen kan gøre skade på kroppen og hjernen, og den energi der bruges på at håndtere den giftige alkohol, vil ofte gøre at væksten hæmmes.

Skadevirkningerne hos fostre er større, desto mere alkohol moderen har indtaget gennem graviditeten (lang tids udsættelse for “gift”) og jo højere alkoholprocent moderen har haft i blodet, mængden af alkohol drukket på en gang (høj dosis “gift”). Det er sandsynligt at store mængder alkohol på en enkelt gang kan medføre misdannelser, men dette er ikke påvist.

Er et barn svært skadet af alkohol, kaldes det føtalt (medfødt) alkoholsyndrom (FAS).

Symptomer på Føtalt alkoholsyndrom

Syndrom betyder, at der er en række gennemgående træk, men at man ikke nødvendigvis har dem alle (eller at man godt stadig kan have syndromet uden at have alle trækkene).

Symptomer hos nyfødte med FAS:

  • Væksthæmning.
  • Karakteristiske ansigtstræk; med kort øjenspalter, hudfold i inderste øjenkrog, flad og bred næserod, tynd overlæbe. Ansigtstrækkene kan være meget svære at se i nyfødtstadiet, men udseendet vil blive mere karakteristisk med alderen.
  • Påvirkning af hjernen (skader af centralnervesystemet) – hjerneskade (kan ikke ses ved scanning).

Hertil ses også ofte medfødte misdannelser (ARBD/ARFD Alcohol related Birth Defects / AlkoholRelaterede FødselsDefekter) som kan være hjertefejl, misdannelse af kønsorganer, øjne, ører, mave-tarmsystem, nyrer, urinveje, muskler, skelet og klumpfødder.

1-2 genstande om dagen øger formentlig risikoen for misdannelser i kønsorganerne, skelettet og risikoen for brok. Større mængder alkohol øger risikoen for defekter på arme/ben og misdannelser i ansigt, kranium og urinveje, samt en række andre organer.

Hos børn født med FAS er godt halvdelen fortsat væksthæmmede i ungdomsårene, 2 ud af 3 har fortsat underudviklet hjerne og cirka 70% er mentalt retarderede.

Symptomer på Føtal alkohol effekt

Alkohol kan også have en række mindre tydelige effekter, der først viser sig senere i opvæksten. Denne type skader, forårsaget af alkohol kaldes FAE – føtal alkohol effekt. Børn med FAE har ofte kun et eller to karakteristiske symptomer af det fulde syndrom. Dette er stadig en meget alvorligt situation for barnet.

Symptomer på FAE, der kan vise sig senere:

  • Sen motorisk udvikling/motoriske problemer.
  • Sprogproblemer.
  • Mental udviklingshæmning.
  • Hjerneskade.
  • Indlæringsvanskeligheder.
  • Hyperaktivitet.
  • Hypersensitive (overfor alle sansepåvirkninger).

Hvor hyppig er medfødt alkoholsyndrom

Alle gravide i Danmark ved, at det er skadeligt for fosteret at drikke alkohol, derfor fødes der (heldigvis) ikke mange børn i Danmark med FAS. Børn, der fødes med FAS, fødes almindeligvis af alkoholiserede mødre med en jævn og vedvarende (stort) alkoholindtagelse i løbet af hele graviditeten.

Cirka 1 ud af 1000 levendefødte børn fødes med medfødt alkohol syndrom, hvilket er omkring 60 danske børn om året.

Hvor mange der fødes med FAE ved man ikke, da de symptomer først ses senere, og der ikke føres statistik på dem. Men FAE forekommer antagelig langt hyppigere end FAS.

Man antager at cirka 1-2 børn ud af 100 levendefødte børn fødes med medfødt alkohol effekt, hvilket er omkring 1000 danske børn om året.

Danske undersøgelser har vist, at et alkoholforbrug på 5 genstande eller mindre pr uge ikke havde målbare skader hos fostret ved fødslen, og at børnene klarede sig lige så godt ved psykologiske test, da de var 18 måneder, som børn født af mødre der havde været helt afholdende i graviditeten. Der blev ikke lavet test på disse børn i skolealderen, så man ved ikke, om de har haft flere problemer der (FAE).

Men ved altså ikke med sikkerhed, hvornår alkohol gør skade på fostre, men man er ret sikker på, at store mængder på en gang (alle 5 genstande drukket på en gang) er mere skadeligt, end et dagligt gennemsnitsforbrug (hvis de 5 genstande indtages over en hel uge).

Hvordan undgås FAS og FAE

Medfødt alkoholsyndrom og alkohol effekter kan fuldstændigt undgås, hvis moderen undlader at drikke alkohol under graviditeten.

Er du gravid eller ammer du, og drikker du alkohol, vil du gøre noget rigtig godt for din baby  at stoppe med at indtage alkohol, da du vil kunne undgå skader eller undgå yderligere skade.

Behandling af FAS

Der findes ingen behandling, der helbreder medfødt alkoholsyndrom, da det er skader, der er sket (og som ikke kan gøres om).

Tidlig (massiv) stimulering kan hjælpe barnet til at bruge de evner, han eller hun har. Et godt resultat kræver ofte en samlet indsats fra forældre og flere faggrupper som pædagoger, psykologer, fysioterapeuter, sygeplejersker og læger.

Andre artikler om nyfødte

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!