HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Føtalt alkoholsyndrom (FAS) og Føtalt alkohol effekt (FAE)

Føtalt alkohol syndrom er en medfødt tilstand, som følge af at moderen har drukket alkohol i graviditeten.

Alkohol er et organisk opløsningsmiddel, som påvirker alle organer og udviklingsprocesser i fosteret. Alkohol passerer let fra moderen til fosteret. Det lille foster i livmoderen har således mindst lige så høj promille som moderen. Desudende ser det ud til, at fostervæsken virker som et reservoir for alkohol, hvilket medfører en forlænget udsættelse hos fosteret, der er lille og umodent og langt sværere end en voksen krop kan tåle alkohol eller udskille den fra sit system. Giften/det organiske opløsningmiddel/alkohollen kan gøre skade på kroppen og hjernen, og den energi der bruges på at håndtere den giftige alkohol, vil ofte gøre at væksten hæmmes.

Skadevirkningerne hos fostre er større, desto mere alkohol moderen har indtaget gennem graviditeten (lang tids udsættelse for “gift”) og jo højere alkoholprocent moderen har haft i blodet, mængden af alkohol drukket på en gang (høj dosis “gift”). Det er sandsynligt at store mængder alkohol på en enkelt gang kan medføre misdannelser hos mennesker, men dette er ikke påvist.

Er et barn svært skadet af alkohol, kaldes det føtalt (medfødt) alkoholsyndrom (FAS).

Symptomer på Føtalt alkoholsyndrom

Syndrom betyder, at der er en række gennemgående træk, men at man ikke nødvendigvis har dem alle (eller at man godt stadig kan have syndromet uden at have alle trækkene).

Symptomer hos nyfødte med FAS:

  • Væksthæmning
  • Karakteristiske ansigtstræk; med kort øjenspalter, hudfold i inderste øjenkrog, flad og bred næserod, tynd overlæbe. Ansigtstrækkene kan være meget svære at se i nyfødtstadiet, men udseendet vil blive mere karakteristisk med alderen.
  • Påvirkning af hjernen (skader af centralnervesystemet) – hjerneskade (kan ikke ses ved scanning).

Hertil ses også ofte medfødte misdannelser (ARBD/ARFD Alkohol related Birth Deffects / Alkohol relaterede fødselsdefekter) som kan være hjertefejl, misdannelse af kønsorganer, øjne, ører, mave-tarmsystem, nyrer, urinveje, muskler, skelet og klumpfødder.

1-2 genstande om dagen øger formentlig risikoen for misdannelser i kønsorganerne og skelet og risikoen for brok. Større mængder alkohol øger risikoen for defekter på arme/ben og midannelser i ansigt, kranium og urinveje, samt en række andre organer.

Hos børn født med FAS er godt halvdelen fortsat væksthæmmede i ungdomsårene, 2 ud af 3 har fortsat underudviklet hjerne og ca. 70% er mentalt retarderede.

Symptomer på Føtal alkohol effekt

Alkohol kan også have en række mindre tydelige effekter, der først viser sig senere i opvæksten. Denne type skader, forårsaget af alkohol kaldes FAE – føtal alkohol effekt. Børn med FAE har ofte kun et eller to karakteristiske symptomer af det fulde syndrom. Dette er stadig en meget alvorligt for barnet.

Symptomer på FAE, der kan vise sig senere:

  • Sen motorisk udvikling / motoriske problemer
  • Sprogproblemer.
  • Mental udviklingshæmning.
  • Hjerneskade.
  • Indlæringsvanskeligheder.
  • Hyperaktivitet.
  • Hypersensitive (overfor alle sansepåvirkninger).

Hvor hyppig er medfødt alkoholsyndrom

Alle gravide i Danmark ved, at det er skadeligt for fosteret at drikke alkohol, derfor fødes der (heldigvis) ikke mange børn i Danmark med FAS. Børn der fødes med FAS, fødes almindeligvis af alkoholiserede mødre med en jævn og vedvarende (stort) alkohol indtagelse i løbet af hele graviditeten.

Cirka 1 ud af 1000 levendefødte børn fødes med medfødt alkohol syndrom, hvilket er omkring 60 danske børn om året.

Hvor mange der fødes med FAE ved man ikke, da de symptomer først ses senere, og der ikke føres statestik på dem. Men FAE forekommer antageligt langt hyppigere end FAS.

Man antager at ca 1-2 børn ud af 100 levendefødte børn fødes med medfødt alkohol effekt, hvilket er omkring 1000 danske børn om året.

Danske undersøgelser har vist, at et alkohol forbrug på 5 gentande eller mindre pr uge ikke havde målbare skader hos fostret ved fødslen, og at børnene klarede sig lige så godt ved psykologiske test, da de var 18 måneder, som børn født af mødre der havde været helt afholdende i graviditeten. Der blev ikke lavet test på disse børn i skolealderen, så man ved ikke, om de har haft flere problemer der (FAE).

Men ved altså ikke med sikkerhed, hvornår alkohol gør skade på fostre, men man er ret sikker på, at store mængder på en gang (alle 5 genstande drukket på en gang) er mere skadeligt, end et dagligt gennemsnitsforbrug (hvis de 5 gentstande indtages over en hel uge).

Hvordan undgås FAS og FAE

Medfødt alkoholsyndrom og alkohol effekter kan fuldstændigt undgås, hvis moderen undlader at drikke alkohol under graviditeten.

Er du gravid eller ammer, og drikker du, vil du gøre noget rigtig godt for din baby – undgå skader eller undgå yderligere skade – ved at stoppe med at indtage alkohol.

Behandling af FAS

Der findes ingen behandling, der helbreder medfødt alkoholsyndrom, da det er skader, der er sket (og som ikke kan gøres om).

Tidlig (massiv) stimulering kan hjælpe barnet til at bruge de evner, han eller hun har bedst muligt. Et godt resultat kræver ofte en samlet indsats fra forældre og flere faggrupper som pædagoger, psykologer, fysioterapeut, sygeplejerske og læge.

Andre artikler om nyfødte

error: Content is protected !!