LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Nyfodt

D-vitamin (calciferol) til baby – sundhedsstyrelsens anbefalinger

Alle sunde og raske spædbørn anbefales tilskud af D-vitamin fra de er 2 uger (14 dage gamle) til de er 4 år

  • Sundhedsstyrelsen dagligt anbefalede dosis er 10 mikrogram (400 IE) D vitamin om dagen. 

D-vitamin gives som dråber til babyer. Efter barnet er 1 1/2 år kan det eventuelt gives som d-vitamin tablet, men dråber kan lige så godt fortsættes.

Hvem skal IKKE have D-vitamin?

D-vitamin er tilsat modermælkserstatning, hvilket gør, at hvis dit barn får 800 ml færdigblandet modermælkserstatning i døgnet, så  er din baby dækket ind med D-vitamin og skal IKKE have D-vitamin.

Hvad er de naturlige kilder til D-vitamin?

Vi får tilført D-vitamin gennem kosten. For det lille barns vedkommende vil det sige gennem modermælken. D-vitamin er også tilsat i modermælkserstatning.

Hos det større barn (og vi voksne) får vi D-vitamin fisk, æg, mælk og ost.

Om sommeren danner vi D-vitaminer i huden, når solens stråler rammer os. Det er derfor en vigtig kilde til D-vitamin at få solskin på kroppen. Selvfølgelig uden at få for meget, da brændt hud på alle måder er usundt, både for børn og voksne. Da solen er en meget vigtig kilde til at få D-vitamin nok, har man brug for at få tilført D-vitamin, hvis man ikke får særligt meget sol på kroppen. Babyer, ældre og mennesker, som går tildækkede tilhører denne gruppe. Om vinteren er solens brydning ind i atmosfæren anderledes end om sommeren, og der dannes ikke D-vitamin i huden. Det vil sige at man om vinteren kun får D-vitamin fra kosten og fra de depoter, der er ophobet i kroppen efter en forhåbentlig dejlig solrig sommer.

Hvorfor skal babyer have D vitamin

Knogledannelsen og den løbende mineralisering af nydannet knogle finder sted helt fra fosterstadiet, og indtil barnet er udvokset. Den største knogletilvækst finder sted i spædbarns-, og småbarnsalderen – og igen i puberteten. Et passende niveau af D-vitamin er nødvendig for at sikre den tilstrækkelige mængde af calcium og fosfat til knoglemineraliseringen.

Babyer får D-vitamin igennem modermælken, men da mange kvinder i den fødedygtige alder ligger lavt på D-vitamin, vil barnet derfor have begrænset adgang til D-vitamin. Der udover skal babyer ikke udsættes for direkte sollys, hvorved de ikke selv kan danne D-vitamin i huden.

Hvad er mangelsymptomer på D-vitamin

Engelsk syge kommer af mangel på D-vitamin og Calcium. Det sås hos engelske børn i de engelske fabriksbyer under den tidlige industrialisering. Børnene fik en dårlig kost og gik de fleste af soltimerne nede i minerne. Leg under åben himmel var der desværre ikke meget af for dem. Ved Engelsk syge  er knoglerne bløde. De bløde benknogler giver hjulbenethed og også hæmmet længdevækst.

Andre symptomer på D-vitamin mangel er:

  • knogleskørhed
  • dårlige tanker
  • muskelkramper
  • søvnløshed
  • nervøsitet
  • lav stress terskel
  • svækket stofskifte.

Forebyggelsen af D-vitamin mangel består i D-vitamin tilskud til babyer og andre udsatte befolkningsgrupper, sollys og en kost, som er rig på D-vitamin.

Hvor lang tid skal den daglige dosis D-vitamin gives til børn?

De fleste sunde og raske spædbørn anbefales et tilskud af D-vitamin indtil de er 4 år gamle. Det gælder dog ikke babyer / børn, der dagligt indtager mindst 800 ml modermælkserstatning med et indhold 1,3 mikrogram vitamin D pr. 100 ml eller mere. Man har nemlig i starten af 2020 ændret kravene til næringsindholdet i modermælkserstatning, således at indholdet af D-vitamin er højere.

Hvis din baby får mindre end 800 ml modermælkserstatning dagligt, så er anbefalingen at du fortsat giver tilskud med 10 µg D-vitamin dagligt. Hvis din baby i en kort periode har fået både tilskud af D-vitamin og 800 ml eller mere modermælkserstatning efter de nye krav, så skal du ikke være bekymret. Det medfører ikke risiko for D-vitamin-forgiftning. Spørg din læge eller sundhedsplejerske til råds, hvis du er i tvivl.

Alle børn over 4 år skal tage D-vitamin fra oktober til april. Har dit barn mørk hud (der trænger mindre sol igennem) eller går dit barn klædt, så kroppen oftest er dækket af tøj (lange ærmer og lange bukser/strømpebukser), så skal dit barn fortsætte med den daglige dosis D-vitamin gennem hele barndommen – og formentlig hele livet afhængig af soleksponering.

Andre artikler om din baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!