HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Stramt læbebånd hos baby

Nogle babyer har et stramt læbebånd, og det kan være medvirkende årsag til problemer med amningen. Stramt læbebånd ses ofte i forbindelse med kort eller stramt tungebånd.

Læbebåndet sidder på bagsiden af overlæben og hæfter på øverste del af gummen – ovenfor fortænderne. Hvis læbebåndet hæfter længere nede på gummen, kan det medføre mellemrum mellem fortænderne (når de kommer frem).

Når du lægger din baby til brystet, skal din babys overlæbe (og underlæbe) krænge udad, således at det er indersiden af læben, som rører brystet. På den måde slutter din babys mund tæt om brystet, så din baby kan lave et godt undertryk og dermed få mælken til at løbe.

Hvilke udfordringer kan der være ved stramt læbebånd?

Hvis din baby har et stramt læbebånd, kan det være svært og/eller ubehageligt for din baby at krænge overlæben ordentligt ud og dermed få godt fat om brystet under amningen. Det kan betyde, at din baby kommer til at sidde for yderligt på brystet og måske helt taber undertrykket og “glider” af. Du kan opleve, at selvom din baby lægges til brystet med en stor åben mund og får godt fat, så bliver din baby ved med at trække sig tilbage og igen komme til at sidde yderligt. Og at din babys overlæbe ikke krænges udad men i stedet sidder stramt om brystvorten.

Du kan opleve at:

  • det gør ondt at amme
  • at din baby klemmer sig fast på brystvorten med gummerne
  • at det føles, som om din babys overlæbe strammer på brystet
  • at din baby har svært ved at blive på brystet
  • at du ikke kan få din baby til at åbne munden stort op om brystet
  • din baby ikke tager nok på i vægt

Hvad gør man ved stramt læbebånd?

Hvis det stramme læbebånd ikke giver nogen problemer med amning, så gør man ikke noget ved det. Men hvis det medfører vanskeligheder, kan det behandles ved at klippe det. Det vil oftest være en tandlæge eller øre-næse-hals-læge, som udfører indgrebet.

Vær også opmærksom på at ammeproblemer i langt de fleste tilfælde skyldes en forkert teknik ved brystet. Og det er derfor altid helt afgørende, at du og din baby kommer godt fra start med teknikken.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!