KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Reflekser hos det nyfødte barn

En refleks er en handling, der udelukkende foregår i nervebanerne uden barnets bevidsthed. En refleks er noget, man “bare gør” er automatisk og altså ikke et udtryk for barnets evner. Reflekserne er medfødte, og de fleste er livsvigtige overlevelsesmekanismer.

Reflekserne har de professionelles bevågenhed, fordi de er udtryk for barnets led- og muskelfunktion. Lige efter fødslen, når jordemoderen laver den første undersøgelse af barnet, tjekker jordemoderen blandt andet nogle af reflekserne. Senere holdes sundhedsplejersken og din praktiserende læge ved børneundersøgelserne øje med reflekserne.

Oversigt over det lille barns reflekser

Nogle reflekser forsvinder uger til måneder efter fødslen, andre forbliver der hele livet.

Reflekser gør blandt andet barnet i stand til at;

1. Trække vejret. Vejrtrækningen står barnets lillehjerne for, uden at vi holder øje med den.

2. Søge efter og sutte mad i sig. De reflekser der hører spisningen til; søgerefleksen, sutterefleksen og synkerefleksen kan du læse om ved at følge de 3 links. Til at sutte hører også at din babys svøber med tungen.

3. Hikke, hoste og nys er også reflekser, vi bevarer resten af livet. Foruden brækrefleksen, der udløses hvis vi får noget i den gale hals.

Derudover er barnet i stand til at;

4. Flytte hovedet fra underlaget og ud til siden (i maveliggende stilling), så kvælning undgås.

5. Gribe med hånden, når håndfladen berøres – griberefleksen. Grebet i fingrene hos en nyfødt baby er faktisk så stærkt, at en nyfødt baby kan gribe om og holde sin egen vægt i grebet. Forsøger man sig med det, skal man selvsagt sikre sig, at ens baby ikke pludselig mister grebet og falder ned og slår sig. Griberefleksen sidder i både fingre (se den her) og tæerne, som du kan se foto.

Reflekser hos baby - griberefleksen på fod og tær

6. Bevæge benet, når fodsålen rører underlaget – gangrefleksen. Gangrefleks bruges allerede i fostertilværelsen, når fødderne har rørt livmoderen har barnet skubbet fra med benene, og har også således kunne bevæge sig rundt i maven. Denne bevægelse inde i livmoderen har også været med til at udvikle barnets balancesans.

7. At slå arme og ben ud, for straks at samle dem ind til kroppen igen –  mororefleksen. Mororefleksen kan også ses som en form for forskrækkelse. Som når vi bliver bange for at falde bagover – uden udsigt til, at nogen vil gribe os. Mororefleksens formål har været at sikre, at barnet hurtigt griber fast igen, hvis han eller hun (måske under søvnen) mister grebet i sin mor eller er ved det. Mororefleksen udløses langt mere, når det lille barn ligger på ryggen end i nogen andre stillinger. For nogle babyer kan den næsten være en plage og give anledning til søvnforstyrrelse.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!