KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Ligge på maven

Det er helt naturligt for en baby at ligge på maven, faktisk sover de fleste babyer rigtig godt på maven. Det har du måske opdaget, når du har ligget hud mod hud med baby. Før i tiden lå rigtig mange babyer på maven og sov, fordi det var sådan, at de sov bedst. Sådan er det ikke længere. Det har de nemlig ikke fået lov til, siden man opdagede, at det øger risikoen for vuggedød at sove på maven.

  • Sundhedsstyrelsens anbefaling til forebyggelse af vuggedød er, at spædbarnet altid placeres på ryggen for at sove.
  • Når din baby er så stor at han eller hun selv kan vende sig fra mave til ryg – også i søvne, må din baby gerne sove videre på maven.

Anbefalingerne betyder ikke, at din baby ikke længere har godt af eller ikke har brug for at ligge på maven. Det har din baby, og når din baby ligger så mange timer på ryggen, så kræver det at du gør en aktiv indsats for, at din baby ligger nok på maven og bliver lige så glad for at ligge på maven, som på ryggen.

  • Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at din baby ligger mest muligt på maven, når han eller hun er VÅGEN.

Hvorfor ligge på maven?

Det er at ligge på maven er en naturlig position for en baby, men den føles ofte ikke så naturlig for babyer, der ligger det meste af døgnet på ryggen. Når du lægger din baby på maven, så vænner du din baby til også at ligge i mavestillingen.

Desuden har man set, at lejring af baby på ryggen under søvnen har nedbragt vuggedød blandt babyer markant, hvilket er godt, samtidig har det bevirket at flere og flere babyer i dag får (permanente) skæve og flade hoveder. For at afhjælpe dette problem vil maveleje i vågentiden betyde, at hovedet i den tid ikke belastes.

Ligge på maven er god træning

Når din baby ligger på maven, træner din baby vigtige nakke- og rygmuskler, blandt andet dem der skal være med til at holde hovedet.

Eftersom din baby bliver mere stærk i sine nakkemuskler, vil din baby kunne løfte sit hoved og også kunne holde det i længere og længere tid. Med tiden vil din baby også begynde at tage hænderne i brug og række ud efter legetøj fra mavestillingen og trække det til sig (og sikkert også putte det i munden).

Det er fra mavestillingen, at din baby træner sine armene og på sigt vil bruge dem til at dreje omkring sig selv.

Baby som kan lide at ligge på maven
Baby som kan lide at ligge på maven

Fra maven lærer barnet at kunne rulle fra mave til ryg – ved at kunne kontrollere hovedet via de strakte muskler i ryggen.

Din baby vil også her, fra denne stilling, skulle lære at holde mere og mere af sin vægt – hvilket er nødvendigt for at barnet kan bære sin overkrop i kravleposition.

Det er fra mavestillingen, at din baby naturligt kommer i gang med at krybe og kravle.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!