KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Kopmadning af nyfødt

Når en baby er kommet til verden, skal han eller hun have mad. De fleste ønsker at amme og i den forbindelse kan barnets behov være højere end det brystet kan levere på det pågældende tidspunkt. Det kan være at mælkeproduktion endnu ikke er har etableret sig i stort nok omfang, at den er forsinket eller at barnet har brug for mere mad fordi han eller hun er lidt for tidlig født, har haft en hård fødsel, har manglet mad din sidste del af graviditeten eller at moderen har haft sukkersyge i graviditeten eller andet.

Kopmadning bruges også ofte hvis man skal give early feeding til et ammebarn.

Kopmadning er at give den ekstra mad på en lille kop, som barnet drikker af. Før i tiden var det stort set altid kun noget fagpersoner gav barnet, mens man var på hospitalet og man blev ikke sendt hjem, så længe der var brug for at give kopmadning. Men i dag er det noget man, sammen med at etablere amningen, som nybagte forældre selv vil kunne have brug for at skulle give derhjemme.

Mad på kop er bedre end sutteflaske

Et studie har vist at børn født til tiden, der fik tilskud mere end 2 gange i de første dage efter fødslen blev ammet længere, hvis tilskuddet blev givet på en kom frem for flaske (det fremgår ikke hvilken flaske man har brugt, men man må antage at det er den de har på hospitalerne til for tidlig fødte børn og babyer med læbe-ganespalte.

Derfor gives der i dag kopmadning i stedet for sutteflaske, med det formål at give amningen bedre betingelser.

Hvad skal der i koppen?

Det vil normalt være mælk der gives på kop. Det kan være udmalket modermælk eller modermælkserstatning (der passer til dit barns alder). Man kan også give lidt vand der har været kogt, hvis det kun er væske barnet har brug for (obs der er ingen næring i væske og det holder ikke barnets blodsukker oppe)

Indholdet skal opvarmes – eller nedkøles – til kropstemperatur, der er 37 grader. Det, der er i kroppen, skal altså hverken føles varmt eller koldt, når du putter et par dråber på indersiden af dit håndled.

Sådan giver du kopmadning

Der er opstået 2 måder at give kopmadning på. På den ene måde drikker barnet af koppen som du og jeg og på den anden måde, så drikker barnet som en hundehvalp.

Sådan gør du skridt for skridt (Sundhedsstyrelsens vejledning for sundhedspersonale).

  1. Fyld en lille plastikkop halvt op.
  2. Giv barnet et stofble om halsen, så han eller hun ikke fægter for meget med armene og skubber til koppen.
  3. Anbring barnet oprejst på skødet, så I kan have øjenkontakt.
  4. Støt barnets ryg, nakke og baghoved med den ene arm.
  5. Sæt koppen på barnets underlæbe.
    • Lad barnet lappe mælken op med tungen i sit eget tempo (her ligger tungen over koppens kant). Vip koppen så mælken lige præcis rører overlæben under hele måltidet (den nye metode til kopmadning).
    • Hæld mælken forsigtig ind i barnets mund, så barnet kan nå at drikke mælken (her ligger tungen under koppens kant. Vip koppen så der hele tiden kommer mælk ind i barnets mund i et passende tempo (den gamle metode til kopmadning).
  6. Vær opmærksom på, om barnet har brug for bøvsepauser undervejs.

Evaluering af kopmadningen

Det er vigtigt at vurdere efter kopmadningen om barnet rent faktisk har fået den mad på koppen, som han eller hun har brug for. Altså fået nok. Din baby skal efter kopmadningen opføre sig mæt – kunne sove.

Kopmadning vil ofte være måden at gøre det på, hvis barnet i starten skal have ekstra mælk. Det vil være forskelligt hvor gode babyer er til kopmadning. Nogle lapper det let i sig og andre synes ikke det er en særlig let måde at få mad på – og får heller ikke særlig meget mad på den måde. Skal der gives meget ekstra mad eller er baby ikke så god til det, må man evaluerer om kopmadning fortsat er en god løsningen.

Ulemper ved kopmadning

Nogle babyer får med kopmadningen en opfattelse, at mælk/mad er noget, der kommer af sig selv, og ikke noget man skal arbejde for. Det er selvsagt IKKE hensigtsmæssigt for amningen. Det ses ved, at barnet begynder ikke rigtig at gøre noget ved brystet, men glædeligt slubrer maden i sig på koppen. Vær opmærksom på, at det ikke er et tegn på, at barnet IKKE har brug for ekstra mælk.

Det kan være svært at give et barn store portioner mælk på kop, hvis der er brug for det egner kopmadning sig ofte ikke.

Ældre babyer end nyfødte har ofte svært ved kopmadning. De reflekser et barn fødes med et mindre kraftige her og kan gøre at kopmadning ikke er mulig til en større baby.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!