HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Kopmadning af nyfødt

Når en baby er kommet til verden skal han eller hun have mad. De fleste ønsker at amme og i den forbindelse kan barnets behov være højere end det brystet kan levere på det pågældende tidspunkt. Det kan være at mælkeproduktion endnu ikke er har etableret sig i stort nok omfang, at den er forsinket eller at barnet har brug for mere mad fordi han eller hun er lidt for tidlig født, har haft en hård fødsel, har manglet mad din sidste del af graviditeten eller at moderen har haft sukkersyge i graviditeten eller andet.

Kopmadning bruges også ofte hvis man skal give earlyfeeding til et ammebarn.

Kopmadning er at give den ekstra mad på en lille kop, som barnet drikker af. Før i tiden var det stort set altid kun noget fagpersoner gav barnet, mens man var på hospitalet og man blev ikke sendt hjem før der ikke længere var brug for at give kopmadning. Men i dag er det noget man, sammen med at etablere amningen, som nybagte forældre godt selv kan have brug for at vil skulle give derhjemme.

Mad på kop er bedre end sutteflaske

Et stude har vist at børn født til tiden, der fik tilskud mere end 2 gange i de første dage efter fødslen blev ammet længere, hvis tilskuddet blev givet på en kom frem for flaske (det fremgår ikke hvilken flaske man har brugt, man man må antage at det er den de har på hospitalerne til for tidlig fødte børn og babyer med læbe-ganespalte.

Derfor gives der i dag kopmadning i stedet for suttefalske, med det formål at give amningen bedre betingelser.

Hvad skal der i koppen?

Det vil normal vis være mælk der skal i koppen, det kan være udmalet modermælk eller modermælkserstatning (der passer til dit barns alder). Man kan også give lidt vand der har været kogt, hvis det kun er væske barnet har brug for (obs der er ingen næring i væske og det holder ikke barnets blodsukker oppe)

Inholdet skal opvarmes – eller nedkøles – til kropstemperatur, der er 37 grader. Det der er i kroppen skal altså hverken føles varmt eller koldt når du putter et par dråber på indersiden af dit håndled.

Sådan giver du kopmadning

Der er opstået 2 måder at give kopmadning på. På den ene måde drikker barnet af koppen som du og jeg og på den anden måde, så drikker barnet som en hundehvalp.

Sådan gør du skridt for skridt (sundhedsstyrelsens vejledning for sundhedspersonale)

  1. Fyld en lille plastikkop halvt op.
  2. Giv barnet et stofble om halsen, så han eller hun ikke fægter for meget med armene og skubber til koppen
  3. Anbring barnet oprejst på skødet, så I kan have øjenkontakt
  4. Støt barnets ryg, nakke og baghoved med den ene arm
  5. Sæt koppen på barnets underlæbe
    • Lad barnet lappe mælken op med tungen i sit eget tempo (her ligger tungen over koppens kant). Vip koppen så mælken lige præcis rører overlæben under hele måltidet (den nye metode til kopmadning).
    • Hæld mælken forsigtig ind i barnets mund, så barnet kan nå at drikke mælken (her ligger tungen under koppens kant. Vip koppen så der hele tiden kommer mælk ind i barnets mund i et passende tempo (den gamle metode til kopmadning).
  6. Vær opmærksom på, om barnet har brug for bøvsepauser undervejs.

Evaluering af kopmadningen

Det er vigtig at vurdere efter kopmadningen om barnet rent faktisk har fået den mad på koppen, som han eller hun har brug for. Altså fået nok. Din baby skal efter kopmadningen opføre sig mæt – kunne sove.

Kopmadning vil ofte være måden at gøre det på hvis barnet i starten skal have lidt ekstra. Det vil være forskelligt hvor gode babyer er til kopmadning. Nogle lapper der let i sig og andre synes ikke det er en særlig let måde at få mad på – og får heller ikke særlig meget mad på den måde. Skal der gives meget ekstra mad eller er baby ikke så god til det må man evaluerer om kopmadning fortsat er en god løsningen.

Ulemper ved kopmadning

Nogle babyer får med kopmadningen en opfattelse at mælk/mad er noget der kommer af sig selv, som man ikke skal arbejde for. Det er selvsagt IKKE er hensigtsmæssigt for amningen. Det ses ved at barnet begynder ikke rigtig at gøre noget ved brystet, men glædeligt slubre maden i sig på koppen. Vær opmærksom på at det ikke er et tegn på at barnet IKKE har brug for maden på koppen, men at der skal gøres noget for amningen.

error: Content is protected !!