KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Navlestumpen og navle hos nyfødte

Når navlestrengen er klippet efter fødslen sidder en del tilbage, kaldet navlestumpen. Navlestumpen vil over de næste dage skifte farve og blive mørkere og rosinagtig i takt med, at den tørrer ud og skrumper ind.

Navlestumpen (med elastik) hos nyfødt baby. 9 dager efter fødslen.
Navlestumpen (med elastik) hos nyfødt baby. 9 dagen efter fødslen.

Navlestumpen vil falde af i løbet af 3-10 dage efter fødslen.

Hvis din baby har elastikker eller navleklemme på efter fødslen, falder den af sammen med navlestumpen. Navleklemmen generer ofte barnet og kan eventuelt fjernes 48 timer efter fødslen.

Pleje af navlestumpen

Der er ikke umiddelbart nogen pleje af navlestumpen og det er yderst sjældent, at der opstår en infektion. Før i tiden gjorde man en masse for at passe navlestumpen, men det har vist sig ikke at være nødvendigt.

Navlestumpen skal først og fremmest holdes tør. Hvis den er våd og fugtig, hæmmes den naturlige udtørringsproces nemlig. Du kan dog sagtens bade din baby inden stumpen er faldet af.

Snask og blod fra navlestumpen

Det er normalt, at det bløder lidt, efterhånden som navlesnorsstumpen løsner sig fra huden. Det kan have en meget ubehagelig rådden lugt, hvilket er normalt. Der kan også ses snask fra navlen inden navlestumpen falder af.

Hvis navlestumpen snasker kan den skubbes lidt til side, så snasken kan fjernes med en vatpind, der eventuelt har været duppet med en smule afkølet kogt vand.

Rødme om navlen hos nyfødt

Hvis der kommer rødme i huden omkring navlen, og især hvis rødmen går op i en  1-2 cm spids, kan det være tegn på en infektion. Kontakt din læge eller hospitalet og få dem til at se på navlen, og fortælle dig, hvad du skal gøre.

Navlen efter at navlestumpen er faldet af

Når stumpen falder af, efterlader den en såroverflade i bunden af navlen, der bare vil lukke sig. Efter at stumpen er faldet af, vil der bare være huden tilbage.

Sår der sidder på huden, er bare snask, der kan vaskes væk.

Navlen kan lige efter stumpen er faldet af sagtens være udadvendt, men vil i langt de flest tilfælde trække sig ind og blive til en fordybning.

Navle hos nyfødt baby efter at navlesnorstumpen er faldet af. Man kan se at den endnu buler lidt ud.

Mennesker der har en navle der vender ud, skyldes at de har haft brok i navlen. Det har intet med afnavlingen eller pleje af navlestumpen at gøre.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!