Søg
Close this search box.

Hud mod hud kontakt med baby

Konceptet “hud mod hud kontakt” mellem det nyfødte barn og barnets mor og far har efterhånden vundet stort indpas. Det er der mange gode grunde til. Det har nemlig vist sig, at hud mod hud kontakt har en række fordele, både for det nyfødte barn men også for amningen og for tilknytningen. Hud mod hud kontakt som koncept blev introduceret i Columbia i 1970´erne, hvor man på sygehusene manglede kuvøser til de for tidligt fødte babyer. Da man ikke havde kuvøser nok til alle, var der nogle af babyerne, i stedet for at komme i kuvøse, blev lagt hud mod hud hos deres mor (som hos kænguruer).

Det viste sig, at de babyer som IKKE fik plads i en kuvøse, men i stedet lå hos deres mor, klarede sig bedre, fordi den tætte kontakt hjalp dem med at holde sig varme og i det hele taget regulere deres umodne krops funktioner.

Hvad er fordelene ved hud mod hud kontakt?

Hud mod hud kontakt lige efter fødslen og frem til den første amning har store fordele for både mor og barn, og for amningen som helhed.

Fordele for din baby:

  • Hjælper med at holde varmen.
  • Hjælper med at regulere blodsukkeret.
  • Hjælper med at regulere vejrtrækningen og pulsen.
  • Nedsætter risikoen for infektioner.
  • Bedre iltoptag i blodet.
  • Øger tilknytningen.
  • Øger paratheden til den første amning.
  • Stimulerer de neonatale reflekser, der hjælper amningen.
  • Mindre gråd.
  • Frigørelse af oxytocin

Fordele for mor:

  • Frigørelse af oxytocin
  • Øger tilknytningen til barnet og evnen til at imødekomme barnets behov
  • Mere stabil mælkeproduktion

Fordele for amningen:

  • Øget længde af den samlede ammeperiode

Hud mod hud kontakt ser også ud til at have en gavnlig effekt på amningen, hvis det fortsat praktiseres efter den første amning og især i de første dage efter fødslen.

Hud mod hud kontakt - mor og baby

Hvad er ulemperne ved hud mod hud kontakt?

Hud mod hud kontakt kan gøre at barnet kommer til at ligge og flagre med arme og ben (får udløst sin mororefleks), hvis han eller hun mangler støtte omkring sig. Hold øje med det og forsøg at undgå det, da det forstyrrer søvnen.

Hud mod hud kontakt kan være svært at kombinere med sikre sovestillinger, hvor barnet skal ligge selv og ligge på ryggen. Du skal derfor holde dig vågen, når du ligger med din baby på maven. Det kan gøre det svært at få hvilet ordentligt, hvis man selv er bange for at falde i søvn.

Derudover kan det være svært at få dækket dine egne basale behov for mad, søvn, toiletbesøg og bad, hvis din baby ligger hud mod hud hos dig, hver gang han eller hun sover. Sørg for også at huske dig selv, det er også vigtigt for din baby at du fungerer.

Hvad skal jeg tænke over ved hud mod hud kontakt?

Hud mod hud kontakt har masser af fordele for både dig og din baby. Læg hud mod hud, når du selv er vågen og tilpas og har fået noget at spise og drikke, så det er en god oplevelse. Læg altid din baby til at sove for sig selv og på ryggen, når du selv sover. Det er anbefalingen i forhold til at forebygge vuggedød, ligesom at det er en fordel i forhold til søvnen, at din baby både kan sove hos dig men også for sig selv.

Hav tisset af inden du lægger dig og forsøg at undgå at flytte din baby under søvnen, da det vil give dårligere søvn.

Din baby kan fint holde varmen kun iført ble, når han eller hun ligger hos dig med tæppe eller dyne over sig. Når din baby ligger alene, kan han eller hun hurtigt blive kold uden tøj, og det at være kold koster unødig energi for din baby. Du skal som udgangspunkt altid give din baby tøj på, når I IKKE ligger hud mod hud.

Tænk desuden over:

  • Ligger min baby godt – er det behageligt for min baby?
  • Hvad med babys hoved, kan min baby få luft?
  • Hvordan støtter jeg min baby?
  • Hvad nu hvis jeg falder i søvn (kan jeg komme til at tabe min baby)?

At starte forfra med amningen

Hvis du og din baby er kommet skævt (eller bare mindre godt) fra start med amningen, kan hud mod hud kontakt være med til at genskabe stemningen fra lige efter fødslen for jer begge to (mor og baby). Det øger frigivelsen af oxytocin, der er vigtig for amningen og giver en “feel-good-fornemmelse” i kroppen. Oxytocin øger desuden tilknytningen og får modermælken til at slippe bedre

Du kan “starte forfra” i løbet af hele ammeperioden. Du skal dog være opmærksom på, at hud mod hud kontakt ikke i sig selv kan løse ammeproblemer. Men være en vigtig del af løsningen.

Det er aldrig for sent at genskabe den stemning, der skulle have været lige efter fødslen. Så hvis du og din baby blev adskilt lige efter fødslen. Læg din baby hud mod hud hos dig, lige så snart I kan komme til det. Lad kontakten være uforstyrret, helst indtil din baby har været på brystet og selv er faldet i søvn igen. Hud mod hud hos far er også et godt alternativ, hvis det ikke er muligt at ligge hos mor.

Hvis din baby er eller har været påvirket efter eksempelvis en hård fødsel, eller hvis du har fået medicin under fødslen, kan din babys instinkter og parathed til amning være hæmmet eller forsinket. Her er hud mod hud kontakt er også godt sammen med anden aktiv hjælp til at få din baby godt i gang med amningen.

Søger du viden eller hjælp til amningen;

Andre artikler om amning

Andre artikler der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!