HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Hud mod hud kontakt med baby

Konceptet “hud mod hud kontakt” mellem det nyfødte barn og barnets mor og far har efterhånden vundet stort indpas. Og det er der mange gode grunde til. Det har nemlig vist sig, at hud mod hud kontakt har en række fordele, både for det nyfødte barn men også for amningen i det hele taget. Hud mod hud kontakt som koncept blev introduceret i Columbia i 1970´erne, hvor man på sygehusene manglede kuvøser til de for tidligt fødte babyer. Da man ikke havde kuvøser nok til alle, var der nogle af babyerne, som istedet for at komme i kuvøse blev lagt hud mod hud hos deres mor (som hos kænguruer). Det viste sig, at de babyer som IKKE fik plads i kuvøse men istedet lå hos deres mor, klarede sig bedst, fordi den tætte kontakt hjalp dem til at holde sig varme og i det hele taget regulere deres umodne krops funktioner.

Hvad er fordelene ved hud mod hud kontakt?

Hud mod hud kontakt lige efter fødslen og indtil den første amning, sammenlignet med, hvis man lægger sin baby i en vugge for sig selv, har fordele for både mor og barn, og for amningen som helhed.

Fordele for din baby:

 • Hjælper med at holde varmen
 • Hjælper med at regulere blodsukkeret
 • Hjælper med at regulere vejrtrækning og puls
 • Nedsætter risikoen for infektioner
 • Bedre iltoptag i blodet
 • Øger tilknytningen til mor
 • Øger paratheden til den første amning
 • Stimulerer de neonatale reflekser, som skal hjælpe din baby under amningen
 • Mindre gråd
 • Frigørelse af oxytocin

Fordele for mor:

 • Frigørelse af oxytocin
 • Øger tilknytningen til barnet og evnen til at imødekomme barnets behov
 • Mere stabil mælkeproduktion

Fordele for amningen:

 • Øget længde af den samlede ammeperiode

Hud mod hud kontakt ser også ud til at have gavnlige effekter på amningen, hvis det fortsat praktiseres efter den første amning og især i de første dage efter fødslen.

Hud mod hud kontakt - mor og baby

Hvad er ulemperne ved hud mod hud kontakt?

Hud mod hud kontakt kan være svært at kombinere med sikre sovestillinger, og det kan være svært for dig som mor (eller far) at få hvilet ordentligt, fordi du er bange for at falde i søvn, mens din baby ligger hos dig. Derudover kan det være svært at få dækket dine egne basale behov for mad, søvn, toiletbesøg og bad, hvis din baby ligger hud mod hud hos dig, hver gang han eller hun sover.

Hud mod hud kontakt kan også medføre, at din baby kommer til at ligge og flagre med arme og ben (får udløst sin mororefleks), hvis han eller hun mangler støtte omkring sig.

Hvad skal jeg tænke over ved hud mod hud kontakt?

Tænk på at hud mod hud kontakt har masser af fordele for både dig og din baby, men at I ikke behøver at ligge hud mod hud hvert eneste sekund døgnet rundt. Anvend hud mod hud kontakt, når du selv er vågen og tilpas og har fået noget at spise og drikke. Eller bliver det ikke en god oplevelse for dig. Og læg altid din baby til at sove for sig selv og på ryggen, når du selv sover. Det er mest sikkert i forhold til vuggedød, og det er også en fordel, at din baby både kan sove hos dig men også for sig selv.

Du skal også huske at give din baby tøj på, når I IKKE ligger hud mod hud. Din baby kan fint holde varmen kun iført ble, når han eller hun ligger hos dig og med tæppe eller dyne over sig. Men når din baby ligger alene, så bliver han eller hun hurtigt kold uden tøj, og det at være kold koster unødig energi for din baby.

Tænk desuden over:

 • Ligger min baby godt – er det behageligt for min baby?
 • Hvad med babys hoved? Skal det vende til siden eller lige ned i brystet?
 • Hvordan støtter jeg min baby?
 • Hvad nu hvis jeg falder i søvn (kan jeg komme til at tabe min baby)?

At starte forfra med amningen

Hvis du og din baby er kommet helt skævt (eller bare mindre godt) fra start med amningen, så kan hud mod hud kontakt være med til at genskabe stemningen fra lige efter fødslen for jer begge to. Det øger frigørelsen af oxytocin, som gør jer begge parate til amning og giver en “feel-good-fornemmelse” i kroppen. Oxytocin øger desuden tilknytningen mellem jer og får modermælken til at slippe bedre.

Du kan “starte forfra” i løbet af hele ammeperioden. Du skal dog være opmærksom på, at hud mod hud kontakt ikke i sig selv kan løse ethvert ammeproblem. Men det kan være en vigtig del af løsningen.

Det er aldrig for sent at genskabe den stemning, som skulle have været lige efter fødslen. Så hvis du og din baby blev adskilt lige efter fødslen, så er det vigtigt simpelthen at starte forfra. Læg din baby hud mod hud hos dig, lige så snart I kan komme til det og lad kontakten være uforstyrret, helst indtil din baby har været på brystet og selv er faldet i søvn igen. Hud mod hud hos far er også et godt alternativ, hvis det ikke er muligt at ligge hos mor.

Hvis din baby er eller har været påvirket efter eksempelvis en hård fødsel, eller hvis du har fået medicin under fødslen, så kan din babys instinkter og parathed til amning være hæmmet eller forsinket. Her er hud mod hud kontakt måske ikke nok i sig selv til at hjælpe din baby godt igang med amningen. Men det er stadig en vigtig del af processen.

Andre artikler om amning

Andre artikler der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!