HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Mongolpletter / mongolplet (dermale melanoser)

Mongolpletter (hvis der er flere) eller mongolplet (hvis der kun er en) er blågrå pigmenteringer i huden oftest lokaliseret på den nederste del af ryggen og ballerne. De kan også sidde på andre steder af ryggen og mere sjældent på benene.

Huden er fuldstændig normal, bare mørkere eller mere blågrå i farven.

Hvorfor hedder det mongolpletter?

En mongolplet har ikke noget med Downs Syndrom (mongolisme) at gøre. De blev for første gang navngivet og beskrevet af en tysk antropolog, der befandt sig i Japan. De er opkaldt efter folk fra Mongoliet.

På engelsk hedder mongol pletter mongolien spot og på lægesprog dermale melanoser.

Hvordan ser mongolpletter ud?

Mongolpletterne kan have en diameter på mere end 10 cm. Man kan godt blive forskrækket, når man opdager, at ens baby har dem, da det ser lidt ud som om, at barnet er blevet klemt eller trykket kraftigt (eller mishandlet), men det er som sagt helt normalt.

Mongolpletter hos nyfødt baby

Mongolplet på den ene balle hos nyfødt

Mongolpletterne kan godt ændre sig i størrelse og udseende i babyalderen.

Hvorfor får man mongolpletter?

Dermale melanoser skyldes rigelig mængde melancocyter, der producerer det brunsorte pigment, der kaldes melanin. Mongolpletter skyldes altså en øget pigmentering i de dybere liggende celler – og er derfor helt ufartligt.

Hvem får mongolpletter?

Det er ofte børn af en eller to mørke forældre, eksempelvis forældre fra Middelhavslandende, Asien og Afrika, men ses også hos europæiske børn og hos børn fra Grønland. Som tommelfingerregel gælder det at, jo mørkere hud man (som forældre) har, jo oftere ses mongolpletter hos ens baby.

I Asien og Afrika har 90 – 95 % af alle nyfødte en mongolplet eller flere. Her er det mere bemærkelsesværdigt når de ikke er der. Hvor det i Danmark er omvendt – mere bemærkelsesværdigt når de er der.

I Danmark ses de mest hos babyer af forældre der oprindeligt kommer fra middelhavslandende, Asien og Afrika, eller hos babyer hvor den ene af forælderne kommer herfra.

Hvornår forvinder mongolpletter?

Mongolpletter forsvinder gradvist i løbet af barndomsårene, så at man ikke har nogle mongolpletter tilbage, når man er voksen. De fleste mongolpletter vil allerede være forsvundet 2 – 4 år efter fødslen.

Andre artikler om nyfødte

error: Content is protected !!