KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Vuggedød / pludselig spædbarnsdød / SIDS

Vuggedød eller pludselig spædbarnsdød (på engelsk Sudden infant death syndrome, SIDS), er betegnelsen for enhver mor og fars værste mareridt. Det dækker over en uforklarlig type dødsfald, der ses hos sunde og raske babyer i deres første leveår. Dødsfaldene sker ofte under søvnen, og overvejende i tidsrummet mellem midnat og klokken 9.00 morgen, hvorfor de har fået navnet vuggedød. Forældrene kommer til “vuggen” og finder barnet dødt, uden at der er gået noget forud og uden nogen forklaring. Heller ikke ved obduktionen efterfølgende findes der nogen forklaring eller årsag til, at barnet pludselig er dødt.

Hvad kommer vuggedød af?

Ved vuggedød dør barnet af uforklarlige grunde. Man ved altså ikke, hvorfor det sker – og dermed heller ikke, hvordan man med sikkerhed kan undgå det. Man er dog blevet klar over nogle faktorer, der øger risikoen for vuggedød.

I 1990´erne blev der påvist en markant sammenhæng mellem at sove på maven og vuggedød. Den markante sammenhæng mellem at sove på maven og vuggedød man fandt i 1990´erne medførte, at Sundhedsstyrelsen i 1991 kom med anbefalinger om ikke at lægge baby til at sove på maven. Senere blev anbefalingen skærpet, således at babyer i dag KUN anbefales at ligge på ryggen og sove – og således IKKE på hverken på maven eller på siden.

Også overophedning mens barnet sov (at barnet har det for varmt under søvnen) synes at have en rolle at spille i forhold til at øge risikoen for vuggedød.

En tredje parameter, der stærkt øger risikoen for vuggedød er, at barnet under graviditeten er udsat for rygning eller efter fødslen er udsat for tobaksrøg. Jo mere røg barnet udsættes for, jo større var risikoen for vuggedød i tiden efter fødslen.

Ud over de ovenstående risikofaktorer, så findes der også nogle babyer, der af andre grunde er i øget risiko for vuggedød:

  • Børn af unge mødre
  • Børn, der er født for tidligt
  • Tvillinger og trillinger
  • Børn i socialt belastede familier

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til forebyggelse af vuggedød

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til forebyggelse af vuggedød:

  • Undgå rygning i graviditeten.
  • Læg altid kun barnet til at sove på ryggen. 
  • Undgå at din baby ikke får det varmt under søvnen. 
  • Undgå at dit barn udsættes for tobaksrøg. 
  • Pas på at dit barn har nok luft omkring sig under søvnen og ved samsovning.

Sundhedsstyrelsen fraråder helt, at man sover med sit barn i sengen hvis man er meget træt, er syg eller påvirket af alkohol og/eller medicin.

Baby sover på ryggen, forebygger vuggedød

Tilfælde af vuggedød er faldet kraftigt!

Efter Sundhedsstyrelsens ændrede anbefalinger, har man set, at antallet af babyer, der dør af vuggedød, er faldet kraftigt. Før 1991 var der i Danmark omkring 120 børn, der årligt døde uventet under søvnen (svarende til cirka 2 pr 1000 levendefødte babyer). Gennem de sidste 10 år har antallet ligget på mellem 4 og 13 om året (svarer til maks 0,2 pr 1000 levendefødte babyer). Der er altså rigtig god grund til at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger!

Desværre har de nye anbefalinger om lejring på ryggen ført til langt flere babyer med skæve kranier og flade baghoveder. Altså en påvirket varig hovedform opstået af at sove på ryggen. Det skal du derfor være særligt opmærksom på at undgå.

Få mere viden om søvn;

Andre artikler om søvn

Andre artikler, der kunne have din interesse

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!