vuggedød / pludselig spædbarnsdød

Vuggedød eller pludselig spædbarnsdød (på engelsk Sudden infant death syndrome (SIDS), er betegnelsen for enhver mor og fars værste mareridt. Det dækker over en uforklarlig type dødsfald der ses hos sunde og raske babyer i deres første leveår. Det sker ofte under søvnen, og overvejende i tidsrummet mellem midnat og klokken 9.00 morgen.

Forældrene kommer til “vuggen” og finder barnet dødt, uden nogen forklaring. Heller ikke ved obduktionen efterfølgende findes der nogen forklaring eller årsag til, at barnet pludselig er dødt.

Hvad kommer vuggedød af?

Ved vuggedød dør barnet af uforklarlige grunde. Man ved altså ikke hvorfor det sker – og dermed heller ikke, hvordan man med sikkerhed kan undgå det. Man er dog blevet klar over nogle faktorer, der øger risikoen for vuggedød.

I 1990´erne blev der påvist en markant sammenhæng mellem at sove på maven og vuggedød. Den markante sammenhæng mellem at sove på maven og vuggedød man fandt i 1990´erne medførte at sundhedsstyrelsen i 1991 kom med anbefalinger om ikke at ligge baby til at sove på maven. Senere blev anbefalingen skærpet, således at babyer i dag KUN anbefales at ligge på ryggen og sove – og således IKKE på hverken siden eller maven.

Også overophedning mens barnet sov (at barnet har det for varmt under søvnen) synes at have en vigtig rolle at spille i forhold til at være i risiko for vuggedød.

En tredje parameter, der stærkt øger risikoen for vuggedød er hvis barnet under graviditeten eller efter fødslen er udsat for tobaksrygning. Jo mere røg barnet udsættes for, jo større risiko for vuggedød.

Ud over de ovenstående risikofaktorer, så findes der også nogle babyer der er i øget risiko.

  • Børn der er udsat for rygning i graviditeten
  • Børn er unge mødre
  • Børn der er født for tidligt
  • Tvillinger og trillinger
  • Børn af socialt belastede familier.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til forebyggelse af vuggedød

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til forebyggelse af vuggedød:

  • Undgå rygning i graviditeten.
  • Læg altid kun barnet til at sove på ryggen. 
  • Undgå at din baby ikke får det varmt, under søvnen. 
  • Undgå at barnet udsættes for tobaksrøg. 
  • Pas på at barnet har nok luft omkring sig ved samsovning.

Sundhedsstyrelsen fraråder helt, at man sover med sit barn i sengen hvis man er meget træt, er syg eller påvirket af alkohol og/eller medicin.

Baby sover på ryggen, forebygger vuggedød

Tilfælde af vuggedød er faldet kraftigt!

Efter Sundhedsstyrelsens ændrede anbefalinger, her man set at antallet af babyer, der led vuggedød er faldet kraftigt.

Før 1991 var der i Danmark omkring 120 børn der årligt døde uventet under søvnen (svarende til ca. 2 pr 1000 levende fødte babyer).

Gennem de sidste 10 år har antallet ligget på mellem 4 og 13 (svarer til maks 0,2 pr 1000 levende fødte babyer).

Baby kan have problemer ved at sove på ryggen

Det lyder meget nemt og simpelt at lægge sin baby til at sove på ryggen, men det er absolut ikke de fleste babyers foretrukne sovestilling. Faktisk kan det give en masse problemer for nogle babyer at skulle sove på ryggen, som så enten resulterer i for lidt eller dårlig søvn, eller at barnet slet ikke ligger selv og sover. Også babyer med refluks kan have utroligt svært ved at sove på ryggen.

Det største problem man så, ved de nye anbefalinger om lejring på ryggen, har været, at det har ført til langt flere babyer med varige skæve kranier og flade baghoveder, opstået af at sove på ryggen.

Andre artikler, der kunne have din interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.