HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Badning af nyfødt / første bad

På Baby Instituttets bader vi først baby, når mælken er løbet til og barnet kan spise sig fuldstændig mæt ved brystet. Den bedste mulighed for at det første bad – og badning generelt – bliver en god oplevelse for din baby, er nemlig at din baby er HELT mæt. Alt nyt virker mindre skræmmende, når man er dejlig mæt. En nyfødt baby der ikke er mæt vil ret ofte græde i badet, og det første bad skal jo helst blive en god oplevelse og en dejlig rutine.

Mange babyer kommer til at elske at bade, måske fordi det minder om fostertilværelsen. Du kan bade barnet dagligt. Badet kan også bruges som noget beroligende, hvis barnet græder, er uroligt eller har ondt i maven.

Du kan sagtens give din baby bad, før navlestumpen er faldet af, og du kan vente til at den er faldet. Nogle steder anbefales at vente og andre steder bades børnene, mens navlestumpen stadig er der. Navlen bliver fin i begge tilfælde, blot er det vigtigt at tørre navlestedet grundigt efter badet.

Badet gøres klar

Når du skal bade din nyfødte, så er der smart at gøre badet klar, mens din baby stadig ligger ved brystet, så din baby kan komme i bad, så snart din baby er mæt. Det kan din partner eventuelt gøre, mens du ammer. Du kan altid putte lidt mere varmt eller koldt vand i afhængig af om det tager lang eller kort tid at blive færdig ved brystet.

Det er bedst, at din baby har sit eget bad, og ikke bader i håndvasken eller lignende (pga rengøringsmidler og sæberester mv). Din baby kan også bade sammen med dig i et voksenbad. Her vil det være bedst, at der er en anden person til at hjælpe, da det kan være lidt besværligt både selv at komme op af badet og sørge for, at en ens baby ikke bliver kold.

Det er bedst, at der er dejlig varmt i rummet, hvor du skal bade din baby, både så det er mere rart for din baby, men også så din baby ikke bliver kold. Vandet din baby skal bade i skal være kropstemperatur (37 grader eller en lille smule varmere). Ofte vil selve karret hurtigt gøre vandet en grad koldere. Så du kan med fordel lave vandet 38 grader, fordi det, inden din baby kommer ned i vandet, så vil en være passende temperatur (og ikke så hurtigt blive for koldt).

Temperaturen kan måles med et badetermometer, men du kan også træne dig op til at føle temperaturen med håndled eller albuespids.

Fyld så meget vand i karret, at hele barnets krop (ikke hovedet) kan dækkes med vand, det vil føles mest behageligt.

Kom evt lidt badeolie i vandet, men ikke sæbe

I Danmark er der ikke kultur for at putte sæbe i vandet, og der er heller ikke brug for det. Hvis du bader din baby ofte, så vil lidt badeolie i vandet gøre at din babys hud ikke udtørrer af vandet.

Din baby kommer ned i vandet

Sørg for at alt det, der skal bruges til badet og til påklædningen bagefter, er fundet frem, inden du putter din baby ned i vandet.

Læg venstre arm bag barnets nakke og hold om barnets venstre overarm, derved støttes barnets hoved, og du undgår, at det kommer under vand. Får barnet hovedet under vandet vil barnet få vand i lungerne (og i allerværste fald drukne) medmindre barnet pr automatik, når at lukke næse og svælg.

Der er normalt, at en baby reagerer med knyttede hænder op til kinderne. Flagrer din babys arme, så hold dem samlet foran på din babys bryst. Det vil give din baby ro. Tal roligt til din baby, lyd glad og opstemt, så din baby ved at det er noget dejlig I laver sammen. Eftersom din baby vænner sig til det, vil din baby slappe mere af i vandet i løbet af badet. Det vil ses ved at din baby vil slappe mere af i hænderne og armene, der ikke vil være så stive.

Pas på at din baby ikke pludselig (som en reaktion på søgerefleksen, når vandoverfladen rammer babys kind) kaster hovedet ud til siden for at “smage” på vandet, du skal holde godt øje, da det ofte sker meget pludseligt. Med risiko for at din baby får en masse vand i den gale hals.

En nyfødt baby vil være i badet omkring maks 10 minutter. Sig til din baby, at “nu tager jeg dig op” og hav et håndklæde klar til at pakke din baby ind i med det samme. Det en baby ofte mindst kan lide er at komme op – og få kold luft på sin våde hud. Pak især hovedet ind, det plejer at gøre barnet roligt igen.

Hvor ofte skal en baby bades?

Du kan bade din baby dagligt, eller ofte. Gør du det vil det være en fordel med lidt badeolie i vandet, da vandet i sig selv vil tørre huden lidt ud.

Hvis din tid er knap, eller din baby ikke synes om at være i bad, kan du nøjes med at bade din baby hver 14 dag, så længe du holder din baby ren i alle folderne. Det fleste babyer skal bade omkring en gang om ugen, for at kunne huske det fra gang til gang.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!