HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Den første tåre – hvornår græder baby med tårer?

Børn kan græde fra fødselsøjeblikket og bruger gråden til at gøre opmærksom på deres behov. Men det er først senere, at den første tåre kommer. Et barns gråd har det med at gå lige i hjertet og kan, for dets forældre (især moderen), være næsten ubærlig.

Gråden fortæller dig, at din baby ikke har det rart. Ofte vil det være et behov, din baby har brug for at få imødekommet og dækket, før kroppen eller verden igen bliver et rart sted at være for din lille baby. Man siger ofte, at gråd er naturligt for et spædbarn. Men man skal huske, at barnet kalder på hjælp til at få dækket sit behov. Et behov som er er blevet så ubehageligt, at det har udløst en tilstand i kroppen, der ikke kan udholdes af barnet.

graad

Barnets gråd kan være et udtryk for: sult, ubehag (ny ble, luft i maven), ønske om samvær, behov for ro/at sove eller fysisk smerte. Gråden vil stoppe, når barnet oplever, at behovet bliver imødekommet og dækket, og en tilstand af veltilpashed genvindes. Eller når barnet er for udmattet til at græde mere.

Mennesker græder med tårer

Under gråden kan der komme tårer. Tårer er væske (tårevæske), der løber ud af øjet fra tårekanalen (den sidder ind mod næsen i hvert øje). Tårer kommer, når vi er kede af det, altså som et udspring af følelser. Mennesket er det eneste dyr, der græder med tårer.

6 måneder baby der græder med tårer:

Baby, der græder med tåre.

Man ved ikke rigtigt, hvorfor eller hvad det gør godt for, men det ser ud som om, man kan udskille stresshormoner og spændinger på den måde. De fleste voksne, der lader tårerne få frit løb og får hulket igennem, vil opleve samme forløsende effekt (90%).

Biblens bud på den første tåre: Da Gud smed Adam og Eva ud af Edens have sagde han: Jeg ved, I vil møde megen modgang, og det vil forbitre jert liv. Derfor forærer jeg jer min dyrbareste skat, når jeres hjerte er ved at briste, og stor smerte griber jeres sjæl, da vil tårer falde fra jeres øjne, og byrden vil straks blive lettere af bære.

Der kan også komme tårer, hvis vi får noget i øjet. Noget fysisk eller løg eller røg, eller hvis ens tårekanaler er overaktive, hvor tåren tjener et helt andet formål og ikke har nogen (følelsesmæssig) forløsende effekt.

Babys første tåre

Når det lille barn kommer til verden, vil han eller hun ikke græde med tårer, det vil være noget, der først kommer senere.

Man ved ikke præcist hvorfor. Nogle mener, at de nyfødtes tårekanaler endnu ikke er færdigudviklede, og de græder derfor uden tårer. Men nyfødte er helt fra fødslen fint i stand til at producere tårer (tårevæske). Det kan man se, ved at øjnene allerede fra fødslen har den væske, de har brug for (for ikke at være for tørre). Ligesom deres øjne også vil løbe i vand, hvis de bliver irriterede.

En anden tese er, at det at græde med tårer mere har noget med følelser at gøre, da vi ofte græder med tårer, fordi vi har ondt i følelserne. Måske det kan være årsagen til, at det helt lille barn endnu ikke græder med tårer.

Tårer i forbindelse med gråd kommer altså først senere i livet – hos de fleste omkring 2-4 måneders alderen.

 

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!