Kort tungebånd / stramt tungebånd

Hvis din baby har kort tungebånd (ankyloglossi), er det den lille streng under tungen (frenulum), der er forkortet, for stram eller hæfter langt fremme på tungen. Kort eller stramt tungebånd ses ofte i forbindelse med, at læbebåndet også er stramt.

Der findes forskellige typer/klassifikationer af kort tungebånd, hvoraf nogle er væsentlig lettere at diagnosticere end andre. Traditionelt har man primært kigget efter og behandlet den/de typer, hvor tungebåndet er synligt og hæfter på spidsen eller den forreste del af tungen (anterior tongue tie, ATT) Disse typer kan ses, når din baby rækker tunge og kan medføre, at tungen ikke kan blive lang, og spidsen kan være delt i midten – som et hjerte. Tungebåndet kan være så kort, at tungen slet ikke komme ud af munden.

Når det korte eller stramme tungebånd hæfter længere tilbage på tungen (posterior tongue tie, PTT), kan det være sværere at se. Hvis din baby har ATT, vil der altid også være PTT bagved. Det er nemlig det samme bånd, som er stramt eller kort. Posteriort kort tungebånd (PTT) overses desværre ofte, og kendskabet til det er, i Danmark, stærkt begrænset i forhold til de mere synlige typer. Her er problemet, at tungebåndet er stramt længere tilbage i munden, så tungen ikke kan løftes så meget op mod ganen. Hvis din baby har den type stramt tungebånd, kan din baby måske godt svøbe den forreste del af tungen og også få tungen ud af munden.

Posterior tongue tie

PTT hos baby

 

Tungens bevægelser

Hvis din baby har et stramt eller kort tungebånd, er tungens mobilitet ofte nedsat, hvilket kan være problematisk, når din baby skal ammes (og senere også spise mere fast føde og tale). For når tungens mobilitet er nedsat, kan din baby have problemer med at folde sin tunge korrekt (svøbe) omkring brystvorten og også problemer med at lave de korrekte suttebevægelser for at danne vacuum og hente mælken ud af brystet. Når mælken skal hentes ud af brystet, kræver det nemlig at din babys tunge både kan svøbes, kan bevæges højt op mod ganen og kan lave en slags bølgebevægelse med sin tunge. Når din baby synker, så kommer tungen også op og rammer ganen lige bag den øverste gumme (prøv selv).

Normalt kan tungen bevæges i flere forskellige retninger, op, ned, ud, ind og til siden. Når tungebåndet er stramt eller kort, kan det sagtens være på en måde, hvor tungens mobilitet kun er nedsat i nogle retninger og altså fungerer normalt i andre. Det ses for eksempel, at tungen godt kan komme langt ud af munden, men at det kun er den yderste del af tungen (spidsen), som har den mobilitet. Så den midterste del af tungen sidder stramt fast til “bunden” af munden og stadig ikke kan løftes/bevæges op mod ganen. I det tilfælde kan din baby godt svøbe med den yderste del af tungen men ikke med den midterste del.

Hvilke udfordringer er der ved et kort tungebånd?

Stramt tungebånd fører ofte til udfordringer med amningen (og indimellem også med flaske) Problemer med et stramt/kort tungebånd opstår, hvis din baby ikke kan svøbe om brystvorten eller flasken med tungen og ikke kan løfte tungen op mod ganen for at danne undertryk. Det er dog kun, når tungebåndet er meget kort eller stramt, at det er et problem.

De fleste babyer med problematisk kort tungebånd vil stadig kunne sutte, men i stedet for at svøbe om brystvorten/suttebrikken/flasken og lave et godt undertryk med en korrekt teknik, klemmer barnet brystvorten/suttebrikken/flasken mellem tungen og ganen, hvilket giver et meget mindre udbytte af mælk, og ofte medfører sår på brystvorten.

Hvis din baby har et problematisk kort eller stramt tungebånd, kan du, i forbindelse med amning, opleve at:

 • din baby klemmer om brystvorten på en ubehagelig måde
 • du får sår på brystvorterne
 • din brystvorte er flad eller skæv, når den kommer ud af din babys mund
 • din baby ofte taber eller slipper brystvorten under amningen
 • din baby virker frustreret og grædende under amningen
 • din baby laver klikke-lyde eller smasken, når du ammer
 • din baby har svært ved at tage nok på i vægt
 • du har svært ved at opretholde en god mælkeproduktion
 • have gentagne problemer med tilstoppede mælkegange
 • din baby får mælken galt i halsen (kløjs)
 • opslidende spisemønstre med “snack”-spisning og meget korte lure, fordi din baby har svært ved at få mælk nok pr. måltid

Det samme mønster kan ses, hvis din baby får flaske. At din baby har svært ved at holde undertrykket på flaskesutten, men istedet slipper, smasker, spilder og får mælken i den gale hals. Eller at din baby spiser meget langsomt på flasken.

Det kan være svært at vurdere

Når man skal vurdere, om en babys tungebånd er stramt eller ej, så er det ofte ikke helt “sort eller hvidt”. For det handler ikke kun om, hvordan tungen og tungebåndet ser ud men især også om tungens funktion. En baby kan godt have et tungebånd, der ser stramt ud, men hvor tungen bruges helt uproblematisk. Derfor skal der altid en helhedsvurdering til; hvor man både ser og mærker i babys mund men også kigger på spisesituationen og på barnets krop i det hele taget. Spændinger i nakke og kæber kan give samme symptomer som et stramt tungebånd, og findes ofte også i kombination. Så det kan være svært at skelne, hvad der er hvad.

På Baby Instituttet er vores erfaring, at selvom tungebåndet ikke volder problemer i de allerførste dage eller uger efter fødslen, så er der nogle babyer, der får tiltagende symptomer og problematikker af stramt tungebånd efter nogle uger. Så hvis du oplever, at ovennævnte symptomer (eller nogle af dem) er kommet til efterhånden – og hvis din baby tidligere har haft et godt svøb og sug men ikke har det længere, så kan det godt være et stramt tungebånd, der er skyld i problemerne. Og det vil være godt at få undersøgt hurtigst muligt. Også selvom tungebåndet tidligere er blevet vurderet normalt og ikke tidligere har givet anledning til problemer med amningen.

At symptomer og problemer med et stramt tungebånd indimellem kommer “snigende” kan der være flere forklaringer på:

 • At nyfødte babyer spiser mere på instinkterne end ældre babyer
 • At babyers vacuum generelt er kraftigst i den første tid efter fødslen og herefter aftager
 • At det kræver mere mobilitet af tungen at løfte sig helt op mod ganen i takt med at mundhulen bliver større (når baby vokser)
 • At der efterhånden kommer tiltagende spændinger omkring tunge og kæbe som følge af det stramme tungebånd

Andre udfordringer ved kort tungebånd

 • Luft og smerter i maven – Når din baby klikker og laver smaskelyde ved brystet eller på flasken, er det fordi, din baby ikke kan holde undertrykket. Det betyder, at din baby sluger mere luft under måltidet, hvilket kan føre til mavekneb.
 • Refluks – Undersøgelser viser sammenhæng mellem kort tungebånd og refluks. Man mener, at det skyldes det øgede luftindtag under måltiderne men også, at nerveforbindelserne (nervus vagus) som får fordøjelsesystemet til at fungere korrekt, stimuleres dårligere, når tungens mobilitet er nedsat.
 • Svamp/trøske – Når tungens mobilitet er nedsat er der større risiko for at få svamp på tungen (trøske).
 • For lidt søvn – På grund af små måltider og / eller mavesmerter/refluks.
 • For lille vægtøgning – Fordi din baby ikke er i stand til at hente nok mælk (og nok af den fede mælk) ud af brystet.
 • Problemer med at spise skemad og fast føde.
 • Mellemørebetændelse eller væske i mellemøret – normalt skabes der et undertryk som dræner mellemøret hver gang, man synker, altså ca 2000 gange i døgnet. Når tungebåndet er kort ændres synkebevægelserne, så der istedet skabes et positivt tryk i mellemøret. Det giver den modsatte effekt.

Hvordan ved jeg om, min baby har kort tungebånd?

 • Din baby kan ikke svøbe om din finger og lave et kraftigt sug.
 • Din baby taber undertrykket ved brystet.
 • Din baby kan ikke få ved brystet.
 • Du har smerter under amning.
 • Din baby er frustreret eller grædende under amningen. Eller giver simpelthen op.
 • Din baby synker ikke særlig meget i forhold til mængden af mælk i brystet.
 • Din baby virker generelt utilpas eller plaget af mavesmerter.
 • Din baby har svært ved at tage nok på i vægt
 • Din baby har ondt i ørerne
 • Tydelige suttevabler på din babys læber efter amning

Suttevabler og hævede, hvide læber efter amning

Hvad er behandlingen af et kort tungebånd?

Et kort tungebånd i sig selv giver sjældent anledning til behandling. Men hvis der samtidig er problemer, er det relevant at behandle det korte tungebånd.

Det er altid afgørende at optimere din babys teknik ved brystet, hvis der er problemer med amningen. For en forkert teknik ved brystet kan give mange af de samme udfordringer, som et kort tungebånd kan.

Men hvis det ikke kan lade sig gøre (eller hjælper) at optimere teknikken, så skal din baby ses af en børnelæge (på hospitalet) eller en øre-næse-hals-læge (hvis I er kommet hjem). Behandlingen er at klippe tungebåndet over (frenotomy), så det ikke begrænser tungen i at strække sig.

Behandlingen gøres uden bedøvelse eller med overfladebedøvelse, men er kun et lille indgreb, der tager få sekunder. Hos nyfødte babyer, er der normalt ikke hverken nerveforsyning eller blodkar i tungebåndet. Barnet når næsten ikke at opdage det og virker ikke til at have smerte imens eller efterfølgende.

Du behøver ikke henvisning til øre-næse-hals-læge. Vær opmærksom på, at der i Danmark desværre endnu ikke er tradition for at diagnosticere eller behandle de posteriore korte tungebånd (PTT). I Holland, England og Norge anderkendes og behandles problemet dog, og mange danske forældre vælger at rejse udenlands for at få behandlet deres babys korte tungebånd, når de er blevet afvist af behandlere i Danmark.

Det vil være mest optimalt at din baby får krops-behandlinger med eksempelvis med Kranio Sakral Terapi både før og efter klip af tungebåndet for også at få løsnet de spændinger, der oftest kommer i kæbe, tunge, gane mm.

Du kan læse mere om vores behandlinger hos jordemoder, kranio sakral terapeut og baby-akupunktør Cecilie Jarløv Kjær her.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Hvis du oplever nogle af ovenstående problemer eller tegn på, at din baby kan have kort tungebånd, vil det altid være relevant at optimere din babys teknik ved brystet – fordi en god teknik er helt essentiel for en vellykket amning, uanset om tungebåndet er kort eller ej. Og fordi en dårlig teknik ved brystet kan give præcis de samme udfordringer ved amningen som et kort tungebånd. Og selv hvis din baby får klippet sit tungebånd, kan din baby sagtens fortsætte med at have en forkert teknik ved brystet.

Vi kan lære dig, hvordan du lægger din baby til brystet, på en måde der ikke gør skade på brystvorten, og giver din baby et maksimalt udbytte ved brystet, samtidig med at mælkeproduktionen stimuleres optimalt.

Vi kan hjælpe dig med at vurdere, om de udfordringer, din baby har skyldes kort tungebånd eller måske noget helt andet. Det gør vi ved at se og mærke din baby i munden, vurdere tungens bevægelighed og din babys evne til at svøbe og skabe undertryk samt se og mærke på tungebåndet. Selve diagnosticeringen er vi ikke oplært i at foretage, den skal udføres af en specialist på området. Vi kan hjælpe jer med at få taget fotos, som kan anvendes til den videre vurdering og diagnosticering.

Læs mere om vores ammevejledning på timebasis her.

Vi kan også lære din baby at komme af med sine bøvser og give dig råd og praktisk vejledning til, hvordan du hjælper din baby til en bedre søvn.

Læs mere om vores babykonsultationer her.

Vi tilbyder også døgnophold på Det private barselshotel i Gentofte. Her får du hjælp til amningen 24 timer i døgnet og modtager undervisning, der klæder dig på til derhjemme at kunne skabe en velfungerende hverdag for og med din baby.

Vi tilbyder også vores helt unikke ammekursus online – “Amning Med Succes”. Læs mere om det her.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.