HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Kort tungebånd / stramt tungebånd

Hvis din baby har kort tungebånd (ankyloglossi), er det den lille streng under tungen (frenulum), der er forkortet, for stram eller hæfter langt fremme på tungen. Kort eller stramt tungebånd ses ofte i forbindelse med, at læbebåndet også er stramt.

Der findes forskellige typer/klassifikationer af kort tungebånd, hvoraf nogle er væsentlig lettere at diagnosticere end andre. Traditionelt har man primært kigget efter og behandlet den/de typer, hvor tungebåndet er synligt og hæfter på spidsen eller den forreste del af tungen (anterior tongue tie, ATT) Disse typer kan ses, når din baby rækker tunge og kan medføre, at tungen ikke kan blive lang, og spidsen kan være delt i midten – som et hjerte. Tungebåndet kan være så kort, at tungen slet ikke komme ud af munden.

Når det korte eller stramme tungebånd hæfter længere tilbage på tungen (posterior tongue tie, PTT), kan det være sværere at se. Hvis din baby har ATT, vil der altid også være PTT bagved. Det er nemlig det samme bånd, som er stramt eller kort. Posteriort kort tungebånd (PTT) overses oftere end, og kendskabet til det er stadig mere begrænset end de mere synlige typer. Her er problemet, at tungebåndet er stramt længere tilbage i munden, så tungen ikke kan løftes så meget op mod ganen. Hvis din baby har den type stramt tungebånd, kan din baby måske godt svøbe den forreste del af tungen og også få tungen ud af munden.

Posterior tongue tie
PTT hos baby

Tungens bevægelser

Hvis din baby har et stramt eller kort tungebånd, er tungens mobilitet ofte nedsat, hvilket kan være problematisk, når din baby skal ammes (og senere også spise mere fast føde og tale). For når tungens mobilitet er nedsat, kan din baby have problemer med at folde sin tunge korrekt (svøbe) omkring brystvorten og også problemer med at lave de korrekte suttebevægelser for at danne vacuum og hente mælken ud af brystet. Når mælken skal hentes ud af brystet, kræver det nemlig at din babys tunge både kan svøbes, kan bevæges højt op mod ganen og kan lave en slags bølgebevægelse med sin tunge. Når din baby synker, så kommer tungen også op og rammer ganen lige bag den øverste gumme (prøv selv).

Normalt kan tungen bevæges i flere forskellige retninger, op, ned, ud, ind og til siden. Når tungebåndet er stramt eller kort, kan det sagtens være på en måde, hvor tungens mobilitet kun er nedsat i nogle retninger og altså fungerer normalt i andre. Det ses for eksempel, at tungen godt kan komme langt ud af munden, men at det kun er den yderste del af tungen (spidsen), som har den mobilitet. Så den midterste del af tungen sidder stramt fast til “bunden” af munden og stadig ikke kan løftes/bevæges op mod ganen. I det tilfælde kan din baby godt svøbe med den yderste del af tungen men ikke med den midterste del.

Hvilke udfordringer er der ved et kort tungebånd?

Stramt tungebånd fører ofte til udfordringer med amningen (og indimellem også med flaske). Problemer med et stramt/kort tungebånd opstår, hvis din baby ikke kan svøbe om brystvorten eller flasken med tungen og ikke kan løfte tungen op mod ganen for at danne undertryk.

De fleste babyer med problematisk kort tungebånd vil stadig kunne sutte, men i stedet for at svøbe om brystvorten/suttebrikken/flasken og lave et godt undertryk med en korrekt teknik, klemmer barnet brystvorten/suttebrikken/flasken mellem tungen og ganen, hvilket giver et meget mindre udbytte af mælk, og ofte medfører sår på brystvorten.

Hvis din baby har et problematisk kort eller stramt tungebånd, kan du, i forbindelse med amning, opleve at:

 • din baby klemmer om brystvorten på en ubehagelig måde
 • du får sår på brystvorterne
 • din brystvorte er flad eller skæv, når den kommer ud af din babys mund
 • din baby ofte taber eller slipper brystvorten under amningen
 • din baby virker frustreret og grædende under amningen
 • din baby laver klikke-lyde eller smasken, når du ammer
 • din baby har svært ved at tage nok på i vægt
 • du har svært ved at opretholde en god mælkeproduktion
 • have gentagne problemer med tilstoppede mælkegange
 • din baby får mælken galt i halsen (kløjs)
 • opslidende spisemønstre med “snack”-spisning og meget korte lure, fordi din baby har svært ved at få mælk nok pr. måltid

Det samme mønster kan ses, hvis din baby får flaske. At din baby har svært ved at holde undertrykket på flaskesutten, men i stedet slipper, smasker, spilder og får mælken i den gale hals. Eller at din baby spiser meget langsomt på flasken.

Problemerne kan også komme senere

På Baby Instituttet er vores erfaring, at selvom tungebåndet ikke volder problemer i de allerførste dage eller uger efter fødslen, så er der nogle babyer, der får tiltagende symptomer og problematikker af stramt tungebånd efter nogle uger. Så hvis du oplever, at ovennævnte symptomer (eller nogle af dem) er kommet til efterhånden – og hvis din baby tidligere har haft et godt svøb og sug men ikke har det længere, så kan det godt være et stramt tungebånd, der er skyld i problemerne. Og det vil være godt at få undersøgt hurtigst muligt. Også selvom tungebåndet tidligere er blevet vurderet normalt og ikke tidligere har givet anledning til problemer med amningen.

At symptomer og problemer med et stramt tungebånd indimellem kommer “snigende” kan der være flere forklaringer på:

 • At nyfødte babyer spiser mere på instinkterne end ældre babyer
 • At babyers vacuum generelt er kraftigst i den første tid efter fødslen og herefter aftager
 • At det kræver mere mobilitet af tungen at løfte sig helt op mod ganen i takt med at mundhulen bliver større (når baby vokser)
 • At der efterhånden kommer tiltagende spændinger omkring tunge og kæbe som følge af det stramme tungebånd

Hvordan vurderer man, om tungebåndet er stramt / kort?

At vurdere om et tungebånd er stramt eller ej er oftest en kompleks opgave – og der findes desværre ikke en facit-liste. Det handler nemlig ikke kun om, hvordan tungen og tungebåndet ser ud men især også om tungens funktion. En baby kan godt have et tungebånd, der ser stramt ud, men hvor tungen bruges helt uproblematisk. Derfor skal der altid en helhedsvurdering til; hvor man både ser og mærker i babys mund men også kigger på spisesituationen (amning eller flaske) og på barnets krop i det hele taget. Spændinger i nakke og kæber kan give samme symptomer som et stramt tungebånd, og findes ofte også i kombination. Så det kan være svært at skelne, hvad der er hvad. Ligesom at en baby sagtens kan have en forkert teknik ved brystet uden at have stramt tungebånd.

Efter vores mening, er det vigtigt, at vurderingen at tungebåndet er grundig og helhedsorienteret. Både for at de børn, der har behov for det, får klippet tungebåndet – men også for, at de der ikke har behov for det (hvor man kan løse problemerne på anden vis) ikke bliver klippet (og udsat for et unødvendigt indgreb).

Det er ikke muligt at vurdere, om et tungebånd er stramt / kort udelukkende på baggrund af fotos (selvom det kan give en indikation).

Andre udfordringer ved kort tungebånd

Udover at give problemer med amningen, så ser det også ud til, at stramt / kort tungebånd kan give:

 • Luft og smerter i maven – Når din baby klikker og laver smaskelyde ved brystet eller på flasken, er det fordi, din baby ikke kan holde undertrykket. Det betyder, at din baby sluger mere luft under måltidet, hvilket kan føre til mavekneb.
 • Refluks – Undersøgelser viser sammenhæng mellem kort tungebånd og refluks. Man mener, at det skyldes det øgede luftindtag under måltiderne men også, at nerveforbindelserne (nervus vagus) som får fordøjelsesystemet til at fungere korrekt, stimuleres dårligere, når tungens mobilitet er nedsat.
 • Svamp/trøske – Når tungens mobilitet er nedsat er der større risiko for at få svamp på tungen (trøske).
 • For lidt søvn – På grund af små måltider og / eller mavesmerter/refluks.
 • For lille vægtøgning – Fordi din baby ikke er i stand til at hente nok mælk (og nok af den fede mælk) ud af brystet.
 • Problemer med at spise skemad og fast føde.
 • Mellemørebetændelse eller væske i mellemøret – normalt skabes der et undertryk som dræner mellemøret hver gang, man synker, altså ca 2000 gange i døgnet. Når tungebåndet er kort ændres synkebevægelserne, så der i stedet skabes et positivt tryk i mellemøret. Det giver den modsatte effekt.
 • Langsom eller hæmmet motorisk udvikling.

Har min baby stramt / kort tungebånd?

Du kan tage et kig på listen herunder og se, om der er noget, du kan genkende. I så fald vil er vores klare anbefaling, at du søger hjælp til din amning / din baby. Det vil altid være relevant at starte med ammevejledning og / eller rådgivning til at optimere din babys trivsel og velbefindende, inden du overvejer om din baby skal have klippet sit tungebånd. Klip af tungebåndet kan nemlig ikke stå alene men bør altid forudgåes og også helst suppleres med ammevejledning. Det skyldes dels, at symptomerne nedenfor oftest vil kunne løses alene ved kompetent ammevejledning – hvilket er langt mindre indgribende for din baby end at få klippet tungebåndet. Og dels så er det ikke sådan, at babyer der har fået klippet tungebånd pr automatik har en god sutteteknik – det er derimod oftest noget, der skal læres eller læres forfra for at du og din baby kan få det fulde udbytte af klippet.

 • Din baby kan ikke svøbe om din finger og lave et kraftigt sug.
 • Din baby taber undertrykket ved brystet.
 • Din baby kan ikke få ved brystet.
 • Du har smerter under amning.
 • Din baby er frustreret eller grædende under amningen. Eller giver simpelthen op.
 • Din baby synker ikke særlig meget i forhold til mængden af mælk i brystet.
 • Din baby virker generelt utilpas eller plaget af mavesmerter.
 • Din baby har svært ved at tage nok på i vægt
 • Din baby har ondt i ørerne
 • Tydelige suttevabler på din babys læber efter amning

Hvad er behandlingen af et kort tungebånd?

Hvis der er problemer med amningen, så er det altid afgørende først og fremmest at optimere din babys teknik ved brystet. For en forkert teknik ved brystet kan give mange af de samme udfordringer, som et kort tungebånd kan. Derfor anbefaler vi også, at du først og fremmest søger hjælp til ammevejledning, hvis du mistænker at din baby har et stramt tungebånd eller overvejer at få klippet tungebåndet (hvis du har problemer med amningen selvfølgelig).

Men hvis det ikke kan lade sig gøre (eller hjælper) at optimere teknikken ved brystet, så skal din baby ses af en en øre-næse-hals-læge / tandlæge, der kan vurdere, om der er behov for at din baby får klippet sit tungebånd samt foretage indgrebet. Behandlingen er at klippe eller laserbehandle tungebåndet (frenotomy), så båndet ikke begrænser tungen i sine bevægelser.

Det anbefales, at indgrebet foretages enten med overfladebedøvelse eller ved at baby får sukkervand umiddelbart inden (virker smertelindrende). Klippet er oftest et relativt lille indgreb, der tager få sekunder men det afhænger blandt andet af, hvor tyndt / bredt tungebåndet er. Hos nyfødte babyer, er der normalt ikke hverken nerveforsyning eller blodkar i tungebåndet.

Nogle børn når næsten ikke at opdage det og virker ikke til at have smerte imens eller efterfølgende. Hvorimod andre oplever ubehag både ved selve klippet men især også efterfølgende, hvor der kan være smerter fra såret under tungen. Det er meget forskelligt, hvordan man som forælder oplever indgrebet. For nogen er det en fin og rolig oplevelse – mens andre oplever det som værende voldsomt og ubehageligt. Det afhænger selvfølgelig i høj grad af, hvordan ens baby tager det.

Du skal være opmærksom på, at din babys teknik ved brystet godt kan forværres efter klippet og at din baby også kan være smertepåvirket og derfor ikke har lyst / kan sutte efter indgrebet. Hvis din babys teknik ikke bliver bedre i løbet af få dage efter klippet, så vil vi anbefale, at du søger hjælp til amningen igen.

Hvad du selv kan gøre

Hvis du oplever nogle af ovenstående problemer eller tegn på, at din baby kan have kort tungebånd, vil det altid være relevant at optimere din babys teknik ved brystet – fordi en god teknik er helt essentiel for en vellykket amning, uanset om tungebåndet er kort eller ej. Og fordi en dårlig teknik ved brystet kan give præcis de samme udfordringer ved amningen som et kort tungebånd. Og selv hvis din baby får klippet sit tungebånd, kan din baby sagtens fortsætte med at have en forkert teknik ved brystet. Vores ESA-metode lærer dig hvordan du lægger din baby til brystet med en god teknik, det vil sige på en måde der ikke gør skade på brystvorten, og giver din baby et maksimalt udbytte ved brystet, samtidig med at mælkeproduktionen stimuleres optimalt.

Hvis du vil læse mere. I Danmark er der for nyligt (2020) udkommet en national klinisk retningslinje for undersøgelse og behandling af stramt tungebånd hos ammende spædbørn. Den kan du finde her ⇒

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!