Søvn, hvor meget skal/må en nyfødt sove

Alle mennesker har brug for at sove for at kunne fungere i hverdagen – og børn har desuden brug for at sove for at kunne vokse og lagre de oplevelser de har haft, mens de har været vågne. Men hvor meget skal en nyfødt egentlig sove, og kan en nyfødt sove for meget?

Hvor meget skal en nyfødt sove?

Din nyfødte baby skal sove mellem 15-17 timer i døgnet.

Det er rigtigt, at børn er forskellige, men mennesker er ikke så forskellige igen – og alle har brug for søvn nok for at kunne fungere.

sovn

Kan en nyfødt sove for lidt?

Ja en nyfødt baby kan sagtens sove for lidt, og det kan der være mange grunde til. Din baby kan være sulten, din baby kan have svært ved at falde i søvn eller blive i søvnen, din baby kan synes overgangen fra inde i livmoderen til udenfor livmoderen er voldsom.

Det er vigtigt, at din baby sover og lærer søvnens kunst – uden at I får etableret en masse uhensigtsmæssige soverutiner.

Kan en nyfødt sove for meget?

Som udgangspunkt kan din nyfødte baby ikke sove for meget.

OG SÅ alligevel. Hvis nyfødte mangler mad eller synes at livet udenfor livmoderen er for hårdt reagerer nogle nyfødte med at sove, i håb om at sove sig fra problemerne. Din baby kan også være gul og have en for stor mængde bilirubin i kroppen, der gør din baby sløv og sovende.

Hvad jeg selv kan gøre for min nyfødte

Det er en myte, det der med at sove som en baby. Mange babyer sover ikke specielt godt, og skal lære at sove – for at kunne sove som en baby. Hvis din baby sover meget, er det vigtigt, at du er sikker på at din baby har det godt; at din baby får nok mad og ikke er for gul.

Vær opmærksom på at antallet af genindlæggelser af nyfødte, som er i mistrivsel er steget markant siden man startede med at sende fleregangsfødende hjem ambulant og førstegangsfødende hjem efter 1-2 døgn på hospitalet, altså før amningen har vist sig velfungerende.

Med barselsophold og babykonsultationer hjælper vi dig til at lære din baby søvnens kunst og helt fra starten af give din baby gode sovevaner. Hvis du synes, din baby sover meget, kan vi bruges til at vurdere og sikre, at din baby har det godt og ikke er gået i “dvale”.

Vores ammevejledning og ESA-metode – Effektiv, Smertefri Amning – sikrer dig og din baby en vellykket amning uanset individuelle forhold. En velfungerende amning er altafgørende for, at din baby har let adgang til føde, at der er overskud, at vågentiden er god, og at livet er rart.

Hvis din baby sover for lidt kan du læse om vores soveprogram; Lær din baby at sove.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have din interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.