Søvn, hvor meget skal/må en nyfødt sove

Alle mennesker har brug for at sove for at kunne fungere i hverdagen og for lagre de oplevelser de har haft, mens de har været vågne. Børn har desuden brug for at sove for at kunne vokse. Men hvor meget skal en nyfødt egentlig sove, og kan en nyfødt sove for meget?

Hvor meget skal en nyfødt sove?

Det er rigtigt, at børn er forskellige, men mennesker er ikke så forskellige igen – og derfor har menneskebabyer brug for omkring den samme mængde søvn for at kunne fungere. Din nyfødte baby skal sove mellem 15-17 timer i døgnet.

sovn

Kan en nyfødt sove for meget?

Som udgangspunkt kan din nyfødte baby ikke sove for meget.

OG SÅ alligevel. Hvis nyfødte mangler mad eller synes at livet udenfor livmoderen er for hårdt reagerer nogle nyfødte med at sove, i håb om at sove sig fra problemerne. Din baby kan også være gul og have en for stor mængde bilirubin i kroppen, der gør din baby sløv og sovende.

Kan en baby sove for lidt?

Ja en nyfødt baby kan sagtens sove for lidt, og det kan der være mange grunde til. De kan være fysiologiske – din baby kan være sulten, have ubehag eller ondt. Det kan gøre det svært for din baby at falde i søvn eller blive i søvnen.

Nogle babyer synes også at din overgangen fra at være inde i livmoderen til at være udenfor livmoderen er lidt voldsom, og det gør det svært at finde ind i søvnen. Men oftere skyldes det at babyer ikke (som mange tror) sover specielt godt. Det er mere normalt at en menneskebaby skal lære at sove – for at kunne “sove som en baby”.

Når min nyfødte sover for meget

Hvis din baby sover meget, er det vigtigt, at du er sikker på at din baby har det godt; at din baby får nok mad og ikke er for gul. Få gerne en fagperson til at vurdere din baby for dig.

Hvis du synes, din baby sover meget, kan barselsophold og babykonsultationer hos os bruges til at vurdere og sikre, at din baby har det godt og ikke er gået i “dvale” – og hvis din baby er det, hvordan i kommer videre derfra. For det dur ikke.

Vores ammevejledning og ESA-metode – Effektiv, Smertefri Amning – sikrer dig og din baby en vellykket amning uanset individuelle forhold. En velfungerende amning er altafgørende for, at din baby har let adgang til føde, at der er overskud, at vågentiden er god, og at livet er rart.

Når min nyfødte sover for lidt

Det er vigtigt, at din baby sover og lærer søvnens kunst, da søvn er absolut sundt for hele den menneskelige organisme, og for resten af familien (og barnet selv) er det også vigtig at få etableret nogle gode sovevaner og undgå en masse uhensigtsmæssige.

Med barselsophold og babykonsultationer hjælper vi dig med at komme godt fra start – herunder med søvnen og de gode sovevaner. Hjælper dig (og din baby) med evt fysiske udfordringer, som gør søvnen svær for din baby. Det kan være små måltider, store måltider, luftgene, problemer med at komme af med afføring mv.

Andre artikler om søvn

Andre artikler, der kunne have din interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.