HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Søvn, hvor meget skal/må en nyfødt sove

Alle mennesker har brug for at sove for at kunne fungere i hverdagen og for at lagre de oplevelser de har haft, mens de har været vågne. Børn har desuden brug for søvn for at vokse. Men hvor meget skal en nyfødt egentlig sove, og kan en nyfødt sove for meget? Læs videre og få svaret.

sovn

Det er rigtigt, at børn er forskellige, men mennesker er ikke så forskellige igen – og derfor har menneskebabyer brug for omkring den samme mængde søvn for at kunne fungere optimalt. En nyfødt baby har brug for mellem 16-18 timers søvn i døgnet.

Nyfødte og babyer har også brug for ikke at være vågne i for lang tid af gangen. Hvis et barn er det, vil der simpelthen komme for mange stimuli ind i hjernen, i forhold til hvad hjernen kan rumme. Når det sker, ser man nærmere, at barnet holder sig vågen, end at barnet bliver træt og “bare” falder i søvn. En nyfødt vil have brug for søvn, når han eller hun har været vågen 1,5 time – maksimum 2 timer.

Kan en nyfødt sove for meget?

Som udgangspunkt kan din nyfødte baby ikke sove for meget. OG SÅ alligevel. Hvis nyfødte mangler mad eller synes at livet uden for livmoderen, er for hårdt reagerer nogle nyfødte med at sove, i håb om “at sove sig fra problemet”.

Din baby kan også være gul og have en for stor mængde bilirubin i kroppen, der gør din baby sløv og sovende. Det er vigtigt, at din baby ikke er for gul, da det er farligt for hjernen. Få en fagperson til at vurdere din baby for dig, hvis din baby er gul.

En baby kan også komme til at sove for længe i forhold til at få mad nok og altså “glemme at vågne” i starten, hvor barnet (mavesækken) endnu ikke helt har lært hvad sult og mæthed går ud på.

Hvad jeg kan gøre hvis min nyfødte sover for meget

Hvis din baby sover meget, er det vigtigt, at du er sikker på, at din baby har det godt; at din baby får nok mad og at din baby ikke er for gul. Få gerne en fagperson til at vurdere din baby for dig.

En velfungerende amning er  altafgørende for, at have let adgang til føde og for at kunne overskue livet.

Hvis du synes, din baby sover meget, skal du sikre dig, at din baby har det godt og ikke er gået i “dvale” – og hvis din baby er det, hvordan i kommer videre derfra. For det dur ikke. Kontakt din sundhedsplejerske, din læge eller vagtlægen hvis din baby er svær at vække eller sover “for meget”.

Kan en baby sove for lidt?

En nyfødt baby kan sagtens sove for lidt, og det kan der være mange grunde til. De kan være fysiologiske sult, ubehag eller smerte. Det kan gøre det svært for din baby at falde i søvn eller blive i søvnen.

Nogle babyer synes også at overgangen fra at være inde i livmoderen til at være udenfor livmoderen er lidt voldsom, og det gør det svært at finde ind i søvnen. Men oftere skyldes det, at babyer ikke (som mange tror) sover specielt godt. Det er mere normalt at en menneskebaby skal hjælpes til søvn og lære at sove – for at kunne “sove som en baby” ligesom at man skal være opmærksom på at det ikke er sult (for lidt mad) eller fysiske gener der forstyrrer søvnen.

Hvad jeg kan gøre hvis min nyfødte sover for lidt

Det er vigtigt, at din baby får nok søvn. Det er vores erfaring, at det ikke er noget babyer bare gør, men noget de skal lære. En baby skal altså lære søvnens kunst; at falde i søvn og at blive i søvnen til de har sovet nok. Det er vigtigt, fordi søvn er absolut sundt for hele den menneskelige organisme, og for barnets trivsel, for forældrenes og familiens trivsel som helhed.

I starten må man gøre det der skal til for at ens baby får den søvn der er brug for, da det ellers vil gå ud over energien til at spise, hvilket igen vil gå ud over søvnen. Man vil så havne i et mønster hvor barnet er for træt til at spise og for sulten til at sove (sove godt). Selvom man må gøre hvad der skal til for det helt lille barn, er det vigtigt også at være opmærksom på at man med det man gør  etablerer gode sovevaner. Gode sovevaner er dem man godt kunne tænke sig at fortsætte med måneder og måske år frem – og de dårlige er dem man håber barnet vokser fra. Hvad barnet dog sjældent gør, da det jo er vaner, hvorfor det er mere normalt aktivt at skulle arbejde for at komme af med dem igen.

Hvis din baby sover dårligt, skal du sikre dig, at det ikke skyldes problemer med maden. Det kan være din baby primært får den tynde mælk, og derfor må holde sig til brystet for at få mad nok (og ikke “bare” kan ligge og sove), . Det kan også være at din baby ikke får mad nok, det vil du kunne vurdere ved at veje din baby og putte din babys vægt ind i en vægtkurve.

Det at få hjælp til situationen eller søvnen kan ofte gøre meget for at se en bedring.

Interesseret i søvn kan du;

Andre artikler om søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!