Søg
Close this search box.

Høreprøve / hørescreening af nyfødte

Alle nyfødte i Danmark får tilbudt en høreprøve få dage efter fødslen. Høreprøven foregår som led i hørescreening af alle nyfødte, så man tidligt i barnets liv opdager, hvis barnet har nedsat hørelse eller ikke kan høre. Jo tidligere man opdager det, des hurtigere kan man hjælpe barnet.

Tidlig behandling af nedsat hørelse eller ingen hørelse med høreapparat eller operation, har stor betydning for barnets videre udvikling. Det har betydning for barnets sproglige udvikling og for barnets evne til at kommunikere med omverden.

Undersøgelsen bliver foretaget så tidligt som muligt, gerne i forbindelse med PKU/hæleprøven, men helst indenfor den første måned af barnets liv.

Baby under høreprøven

Når undersøgelsen foretages, er det vigtigt, at barnet ligger stille. Det er godt, hvis din baby næsten sover under prøven. Derfor tager man høreprøven meget tidligt, fordi babyer ofte er mere stille der.

Det er bedst, hvis der ikke er forstyrrende lyde i lokalet. Forældrene må gerne være der, men det er en god ide at lade større søskende blive hjemme, hvis de ikke kan være stille, mens prøven foretages.

Hvordan foregår høreprøven?

Høreprøven kan foregå på to forskellige måder. Det er det enkelte fødested, der selv afgør hvilken af de to metoder, de anvender. Begge måder er en enkel og smertefri undersøgelse af, om barnet kan registrere lyde = høre. Vær opmærksom på, at det ikke altid er, at prøven viser at barnet kan høre, selvom barnet kan det (se senere).

Babyer der har været indlagt på neonatalafdeling mere end 48 timer, skal screenes med begge typer høreprøver – både OAE og AABRA

Hvordan en OAE høreprøven foregår

Den ene type høreprøve (Oto-acoustiske emmisioner (OAE)) foregår med et lille apparat der sættes ind i øret. Det er en objektiv høremåling, der tester funktionen af mellemøret og det indre øre. Den foregår med et håndholdt apparat og lille probe i det øre, der testes.

Apparatet sender en lyd ind mod trommehinden og det indre øre. Med normal funktion kommer et svagt ekko tilbage, som apparatet kan måle. Når der ved høretesten bliver sendt et ekko tilbage til apparatet, betyder det at øresneglen opfatter lyden, hvilket vil sige at barnet kan høre.

Høretab som følge af defekter i centrale hørebaner opdages ikke ved måling af OAE.

hørescreening

Hvordan en AABRA høreprøven foregår

Den anden type høreprøve (Automatiseret hjernestammeaudiometri (AABRA)) foregår med et bærbart apparatet der består af en øreprobe, der sættes i barnets øre og en elektrode til montering på barnets hoved. Der sendes en lyd ind i øret, og elektroden eller elektroderne på barnets hoved registrerer elektrisk aktivitet i hørenerven ved normal hørelse.

Prøven fortæller, at din babys hjerne registrerer de lyde, der kommer ind gennem øret – at din baby kan høre.

Måske skal høreprøven gentages

Hvis der ikke registreres nogen respons på lyden gentages undersøgelsen, da testen ofte viser, at barnet ikke har registreret lyden, selvom barnet faktisk godt kan høre. Øregangene kan for eksempel godt være tilstoppet af fosterfedt eller væske fra fødslen, der blokerer for signalerne. Der kan være støj fra omgivelserne. Og det er heller ikke altid let at få en nyfødt til at være stille på kommando.

Når man gentager undersøgelsen, vil de fleste opleve at “barnet nu kan høre” og alt er godt. Hvis det ikke er tilfældet, at din baby igen ikke reagerer på høreprøven, vil din baby blive sendt til yderligere undersøgelse.

Kun ganske få har nedsat eller ingen hørelse

Hvis høreprøven ikke viser respons, vil I blive henvist til en specialafdeling, hvor der laves yderligere enkelte og smertefri undersøgelser. Der er kun få børn, der reelt har nedsat eller ingen hørelse af dem, der kommer til videre undersøgelse.

Forekomsten af betydningsfuld hørenedsættelse er 1-3 pr 1.000 af nyfødte i Danmark.

Tidlig opdagelse af nedsat hørelse er vigtig

Det er som sagt vigtigt at opdage nedsat eller ingen hørelse tidligt i livet, da hørelsen har stor betydning for det sociale liv og sprogudviklingen. I dag kan man gøre rigtig meget tidligt med høreapparater og cochlear implant (CI) apparater der sender signaler til hørecentret i hjernen.

Det er vigtigt at opdage høreproblemer helt tidligt, så hørecenteret kan nå at blive stimuleret i tide, så det holdes aktivt i hjernen (centre fra hjernen der ikke holdes aktive vil nemlig lukke ned, læs mere om hjernen her =>). Stimuleres det ikke i det første år af barnets liv, vil det have negativ effekt på det område af hjernen, der har med hørelsen at gøre.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!