HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Rutiner og forudsigelighed, hvorfor det er godt for baby

Forskning har vist, at gode rutiner, rytmer og forudsigelighed har en stor betydning for spædbarnets affektreguleringskompetencer (evnen til at kunne berolige sig selv, bringe sig selv i balance), opmærksomhedsevne, hukommelsesevne og indlæringsevne.

Etablering af alle former for forudsigelighed, rytmer og rutiner (lige længere eller kortere tidsmæssige sekvenser til døgnrytme), er derfor af stor vigtighed for din baby.

Uanset om de erfaringer din baby får, er gode eller dårlige, har de tidlige erfaringer vist sig sig at spille en væsentlig rolle resten af livet, fordi de tidlige erfariner danner grundstrukturen i hjernen og bestemmer barnets forståelse af verden og måde at indgå i verden på. Gode rutiner, døgnrytme og gentagelse er derfor vigtig.

Babyer har behov for rutiner og forudsigelighed

Mennesker elsker som udgangspunkt genkendelighed og forudsigelighed – at vide hvad der kommer til at ske. Det skyldes, at det hjælper os til at kunne orintere os i hverdagen og forberede os på det der kommer, hvilket holder stressniveauet nede og lykkehormonerne oppe.

Det gælder både for mor, far og barn.

mor, far, nyfødt baby

Mennesket er hjernemæssigt struktureret til at kunne forstå rytmer og rutiner og dermed have forventninger til, hvad der kommer til at ske –  og denne evne har vi helt fra fødslen. Nyfødte har allerede tidligt forventninger til, hvad der kommer til at ske – eksempelvis når brystet findes frem. Din baby vil genkende og glæde sig til amningen, hvis amningen er velfungerende elller reagere med gråd og uro, hvis den ikke er det.

Når der ikke er rutiner og forudsigelighed

Hvis du som omsorgspersonen er uforudsigelig eller er svingende i kontakten (hvis du skifter meget mellem hvad du gør eller er meget humørsvingende), måske fordi du ikke forstår din babys kommunikation eller behov eller fordi du er trist og ked af det, får din baby langt sværere ved at organisere sine erfaringer. Hvis det ikke lykkes din baby, at få struktureret disse tidligere erfaringer i hjernen, vil det forme dit barns liv og gøre livet svært.

Mangel på rutiner, rytmer og forudsigelighed vil gøre det svært for din baby at forestille sig, hvad som kommer eller måske nok ved hvad som kommer, men måske ikke bryder sig om tanken.

  • Din baby vil blive stresset, hvilket ofte resulterer i et forstyrret søvn-vågenheds mønster eller et forstyrret sult-mæthedsmønster.
  • Din baby vil være mere grædende og irritabel, ELLER forsøge at tage afstand fra livet ved at være mere sovende eller svær at komme i kontakt med.
  • Din baby vil blive sværere at aflæse, og du vil som forælder blive mere famlende og uforudsigelig. Din baby vil respondere med at blive endnu mere utilfreds eller sovende.

Hvad jeg selv kan gøre for min baby

Gode rutiner opstår ved, at du som omsorgsperson i samspillet med din baby i de første dage, uger og måneder af din babys liv, etablerer positive sekvenser, der gentages. Hvert øjeblik danner hjernen “et mønster”, som afbilleder omverden – kaldet øjeblikssekvenser. Gentagne hændelser (mange øjeblikssekvenser, som kommer i samme orden / er næsten ens) opbygger forbindelser i hjernen og hjælper hjernen med at organisere sig. Når sekvenser gentages bliver de forudsigelige for din baby, og vil med tiden blive til gode (eller dårlige) rutiner.

Det er afgørende for succes, at din baby kan opfatte og forstå de rytmer du introducerer, og at de er gode både på den korte og lange bane for jeres familie, så de fremmer hele familiens sundhed og trivsel. Jo mere organiseret din babys hjerne er, jo bedre vil din baby kunne tilegne sig ny viden.

Er hverdagen svær og ønsker du sparring & vejledning (eller inspiration);

Andre artikler om nyfødte

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!