fbpx

Rutiner og forudsigelighed, hvorfor det er godt for baby

Forskning har vist, at gode rutiner, rytmer og forudsigelighed har en stor betydning for spædbarnets affektreguleringskompetencer (evnen til at kunne berolige sig selv, bringe sig selv i balance), opmærksomhedsevne, hukommelsesevne og indlæringsevne.

Etablering af alle former for forudsigeligehd, rytmer og rutiner (lige længere eller kortere tidsmæssige sekvenser til døgnrytme), er derfor af stor vigtighed for din baby.

Uanset om de erfaringer din baby får, er gode eller dårlige, har de tidlige erfaringer vist sig sig at spille en væsentlig rolle resten af livet, fordi de tidlige erfariner danner grundstrukturen i hjernen og bestemmer barnets forståelse af verden og måde at indgå i verden på. Gode rutiner, døgnrytme og gentagelse er derfor vigtig.

Babyer har behov for rutiner og forudsigelighed

Mennesker elsker som udgangspunkt genkendelighed og forudsigelighed – at vide hvad der kommer til at ske. Det skyldes, at det hjælper os til at kunne orintere os i hverdagen og forberede os på det der kommer, hvilket holder stressniveauet nede og lykkehormonerne oppe.

Det gælder både for mor, far og barn.

mor, far, nyfødt baby

Mennesket er hjernemæssigt struktureret til at kunne forstå rytmer og rutiner og dermed have forventninger til, hvad der kommer til at ske –  og denne evne har vi helt fra fødslen. Nyfødte har allerede tidligt forventninger til, hvad der kommer til at ske – eksempelvis når brystet findes frem. Din baby vil genkende og glæde sig til amningen, hvis amningen er velfungerende elller reagere med gråd og uro, hvis den ikke er det.

Når der ikke er rutiner og forudsigelighed

Hvis du som omsorgspersonen er uforudsigelig eller er svingende i kontakten (hvis du skifter meget mellem hvad du gør eller er meget humørsvingende), måske fordi du ikke forstår din babys kommunikation eller behov eller fordi du er trist og ked af det, får din baby langt sværere ved at organisere sine erfaringer. Hvis det ikke lykkes din baby, at få struktureret disse tidligere erfaringer i hjernen, vil det forme dit barns liv og gøre livet svært.

Mangel på rutiner, rytmer og forudsigelighed vil gøre det svært for din baby at forestille sig, hvad som kommer eller måske nok ved hvad som kommer, men måske ikke bryder sig om tanken.

  • Din baby vil blive stresset, hvilket ofte resulterer i et forstyrret søvn-vågenheds mønster eller et forstyrret sult-mæthedsmønster.
  • Din baby vil være mere grædende og irritabel, ELLER forsøge at tage afstand fra livet ved at være mere sovende eller svær at komme i kontakt med.
  • Din baby vil blive sværere at aflæse, og du vil som forælder blive mere famlende og uforudsigelig. Din baby vil respondere med at blive endnu mere utilfreds eller sovende.

Hvad jeg selv kan gøre for min baby

Gode rutiner opstår ved, at du som omsorgsperson i samspillet med din baby i de første dage, uger og måneder af din babys liv, etablerer positive sekvenser, der gentages. Hvert øjeblik danner hjernen “et mønster”, som afbilleder omverden – kaldet øjeblikssekvenser. Gentagne hændelser (mange øjeblikssekvenser, som kommer i samme orden / er næsten ens) opbygger forbindelser i hjernen og hjælper hjernen med at organisere sig. Når sekvenser gentages bliver de forudsigelige for din baby, og vil med tiden blive til gode (eller dårlige) rutiner. Det er afførende for succes, at din baby kan opfatte og forstå de rytmer du introducerer, og at de er gode både på den korte og lange bane for jeres familie, så de fremmer hele familiens sundhed og trivsel.

Jo mere organiseret din babys hjerne er, jo bedre vil din baby kunne tilegne sig ny viden.

Det er op til dig at skabe et godt familieliv
– en ny familie med gode rutiner eller nye gode rutiner i en allerede eksisterende familie.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby.

Med barselsophold og babykonsultationer hjælper vi dig helt fra starten af til en hverdag med gode sekvenser, der bliver til gode rutiner.

Den naturlige usikkerhed man som forældre har i starten, når man står med en helt ny baby i armene (både førstegangsforældre og flergangsforældre), kan nogle gange på uheldigvis sætte (også resourcestærke) nybagte familier på en glidebane, som kan være svær at bryde og få vendt til gode rutiner, ro og forudsigelighed. Er du havnet i et spor af opslidende og trættende sekvenser omkring amning, gråd søvn, badning, pusling mv., så har du med vores Ny start ophold eller babykonsultationer mulighed for at skabe en ny velfungerende hverdag for din baby og dig.

Du er altid velkommen til at kontakte os og høre, hvad vi kan gøre for jer i lige netop den situation I står i.

Andre artikler om nyfødte

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.