Forskning har vist, at gode rutiner, rytmer og forudsigelighed har en stor betydning for spædbarnets affektreguleringskompetencer. Der er evnen til at kunne berolige sig selv og bringe sig selv i balance. Samt opmærksomhedsevnen, hukommelsesevnen og indlæringsevnen.
Etablering af alle former for forudsigelighed, rytmer og rutiner (længere eller kortere tidsmæssige sekvenser til døgnrytme), er derfor af stor vigtighed.
Uanset om de erfaringer, din baby får, er gode eller dårlige, har de tidlige erfaringer vist sig at spille en væsentlig rolle resten af livet, fordi de tidlige erfaringer danner grundstrukturen i hjernen og bestemmer barnets forståelse af verden og måde at indgå i verden på. Gode rutiner, døgnrytme og gentagelse er derfor vigtig.
Babyer har behov for rutiner og forudsigelighed
Mennesker elsker som udgangspunkt genkendelighed og forudsigelighed – at vide hvad der kommer til at ske. Det skyldes, at det hjælper os til at kunne forberede os på det der kommer og gør at vi kan orientere os i hverdagen, hvilket holder stressniveauet nede (og lykkehormonerne oppe).
Det gælder både for mor, far og barn.
Mennesket er hjernemæssigt struktureret til at kunne forstå rytmer og rutiner og dermed have forventninger til, hvad der kommer til at ske – denne evne har vi helt fra fødslen. Nyfødte har allerede tidligt forventninger til, hvad der kommer til at ske – eksempelvis når brystet findes frem. Din baby vil genkende og glæde sig til amningen, hvis amningen er velfungerende eller reagerer med gråd og uro, hvis den ikke er det.
Når der ikke er rutiner og forudsigelighed
Hvis du som omsorgspersonen er uforudsigelig eller er svingende i kontakten (hvis du skifter meget mellem hvad du gør eller er meget humørsvingende), måske fordi du ikke forstår din babys kommunikation eller behov eller fordi du er trist og ked af det, vil din baby få sværere ved at organisere sine erfaringer. Hvis det ikke lykkes at få struktureret disse tidligere erfaringer i hjernen eller få den struktureret særligt godt, vil det forme barnet og gøre livet mere svært.
Mangel på rutiner, rytmer og forudsigelighed vil gøre det svært for din baby at forestille sig, hvad som kommer eller måske nok ved hvad som kommer, men måske ikke bryder sig om tanken.
- Barnet vil blive stresset, hvilket ofte resulterer i et forstyrret søvn-vågenheds mønster eller et forstyrret sult-mæthedsmønster.
- Barnet vil blive mere grædende og irritabel, ELLER forsøge at tage afstand fra livet ved at være mere sovende eller svær at komme i kontakt med.
- Barnet vil blive sværere at aflæse. Du vil som forælder blive mere famlende og uforudsigelig. Barnet vil respondere ved at blive mere utilfreds eller sovende.
Hvad jeg selv kan gøre for min baby
Gode rutiner opstår ved, at du som omsorgsperson i samspillet med din baby i de første dage, uger og måneder af din babys liv, etablerer positive sekvenser, der gentages.
Hvert øjeblik danner hjernen “et mønster”, der afbilleder omverden – kaldet øjeblikssekvenser. Gentagne hændelser (mange øjeblikssekvenser, der kommer i samme orden eller er næsten ens) opbygger forbindelser i hjernen og hjælper hjernen med at organisere sig. Når sekvenser gentages bliver de forudsigelige for din baby, og vil med tiden blive til gode (eller dårlige) rutiner. Jo mere organiseret din babys hjerne er, jo bedre vil din baby kunne tilegne sig ny viden.
Det er afgørende for succes, at din baby opfatter og forstår de rytmer, du introducerer, og at de er gode både på den korte og den lange bane for jeres familie, så de fremmer familiens sundhed og trivsel.