HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Naturligt vægttab / fysiologisk vægttab hos nyfødt

Når en baby kommer til verden, ser man ofte et mindre vægttab indtil mavesækken er blevet stor nok til at kunne tage hele måltider og til mælken er der i store nok mængder til at kunne dække din babys behov. Det forholder sig selvfølgelig sådan, at jo mindre din baby taber af den vægt, som han eller hun har opnået inde i livmoderen, jo bedre.

Vægttab under 10% af fødselsvægten er normalt

Man har fundet frem til at et vægttab på op til 10 % af fødselsvægten er ”normalt”. Det betyder, at din baby ved et vægttab på under 10 % taber sig pga. mekonium afgang, vandladning, væsketab og “spiser” af sine brune fedtdepoter i underhuden – madpakken. 

Et vægttab over 10 % betyder, at din baby tærer på sine mere permanente fedtdepoter og muskler. Da hjernen er det største fedtdepot en baby har på kroppen, vil mangel på mad udgøre en risiko for, at barnet  ”spiser” af sin egen hjerne, hvilket er årsagen til, at kritisk madmangel kan give hjerneskade. Mangel på mad for en nyfødt er ofte også mangel på væske. Kristisk væskemangel udgør ligeledes en risiko for varig skade på hjernen.

Det er altså super vigtigt, at din baby får mælk nok til trivsel og til at kunne tage på i vægt, det vil sige, at amningen er velfungerende helt fra starten.

Fysiologisk vægttab efter fødslen og amning

Nyfødte har som udgangspunkt ikke brug for at blive suppleret med andet, forudsat at din baby tilbydes brystet jævnligt over hele døgnet og at teknikken ved brystet er god.

En velfungerende amning er altafgørende for at sikre din baby trivsel, vækst og udvikling, forebygger kritiske tilstande og undgå dyrt købte erfaringer.

Når den rigtige mælk kommer i stor mængde, vil din baby have adgang til alt den mælk, der er brug for (forudsat at amningen er velfungerende) og kunne ”genvinde” sin fødselsvægt og begynde at tage på i vægt (se vægtkurver for nyfødte).

Man forventer at din nyfødte baby har nået sin fødselsvægt i løbet af sin første leveuge med en velfungerende amning. Den rigtige mælk løber som regel til den 3. fulde nat efter fødslen.

Hvis du er i en situation, hvor du har behov for at holde ekstra øje med din babys vægt, så kan du købe din egen babyvægt, hvor din baby så bliver vejet på samme vægt fra gang til gang.

Hvad jeg selv kan gøre for min nyfødte

Nok amninger pr. døgn kan sikre din baby nok mælk i starten.

Vær opmærksom på at nyfødte babyer kan have svært ved at få råmælken ud af brystet, da råmælken er meget fedtholdig og tyk i konsistens. Det er især teknikken ved brystet, der afgørende for om det lykkes for din baby.

Vær opmærksom på om din baby ser ud til at tabe sig eller ikke tage nok på i vægt. Det første sted, en nyfødt baby taber sig, er kinderne, og det gør at sugekraften ved brystet svækkes.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

error: Content is protected !!