KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Naturligt vægttab / fysiologisk vægttab hos nyfødt

Når en baby kommer til verden, ser man ofte et mindre vægttab indtil mavesækken er blevet stor nok til at kunne tage hele måltider og til mælken er der i store nok mængder til at kunne dække barnets behov. Det forholder sig selvfølgelig sådan, at jo mindre din baby taber af den vægt, som han eller hun har opnået inde i livmoderen, jo bedre.

Vægttab under 10% af fødselsvægten er normalt

Man har fundet frem til at et vægttab på op til 10 % af fødselsvægten er ”normalt”. Et vægttab på under 10 % betyder at barnet taber sig på grund af afføring i tarmen der slippes (mekonium afgang), urin i blæren der tømmes (vandladning) og et mindre væsketab og at barnet bruger at sine fedtdepoter i underhuden – sin madpakke. 

Et vægttab over 10 % betyder, at din baby tærer på sine mere permanente fedtdepoter og muskler. Da hjernen er det største fedtdepot en baby har på kroppen, vil mangel på mad udgøre en risiko for, at barnet  ”spiser” af sin egen hjerne, hvilket er årsagen til, at kritisk madmangel kan gøre skade på hjernen. Mangel på mad for en nyfødt vil også betyde mangel på væske. Kritisk væskemangel udgør ligeledes en risiko herunder varig skade på hjernen.

Det er altså super vigtigt, at en baby får mælk nok, det vil sige, at amningen er velfungerende helt fra starten.

Fysiologisk vægttab efter fødslen og amning

Nyfødte har som udgangspunkt ikke brug for at blive suppleret med andet end den mælk der er i brysterne, forudsat at din baby tilbydes brystet jævnligt over hele døgnet med en god teknik ved brystet (stimulere brystet bedre til produktion og giver et bedre udbytte).

En velfungerende amning er altafgørende for at sikre din baby trivsel, vækst og udvikling, samt forebygge kritiske tilstande og dyrt købte erfaringer.

Når den rigtige mælk kommer i stor mængde, vil din baby have adgang til alt den mælk, der er brug for og kunne ”genvinde” sin fødselsvægt og begynde at tage på i vægt (se vægtkurver for nyfødte).

Man forventer, at en nyfødte baby har nået sin fødselsvægt i løbet af den første leveuge med en velfungerende amning (nogle 10 dage). Den rigtige mælk løber som regel til den 3. fulde nat efter fødslen.

Hvad jeg selv kan gøre for min nyfødte

Nok amninger pr. døgn kan sikre din baby nok mælk i starten. Samtidig med at din baby får et godt udbytte ved brystet ved amningen.

Vær opmærksom på at nyfødte babyer kan have svært ved at få råmælken ud af brystet, da råmælken er meget fed og tyk i konsistensen. Det er især teknikken ved brystet, der afgørende for, om det lykkes for din baby.

Vær opmærksom på, om din baby taber sig for meget i vægt eller ikke tager nok på i vægt. Det første sted, en nyfødt baby taber sig, er kinderne, og det gør at sugekraften ved brystet svækkes.

Hvis du står i en situation, hvor du har behov for at holde ekstra øje med din babys vægt, kan du købe din egen babyvægt, hvor din baby så bliver vejet på samme vægt fra gang til gang.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!