Døgnrytme; forskel på nat og dag, er noget du skal lære din baby

Når babyer bliver født, har de fleste nyfødte ingen præferencer for, hvornår de vågne perioder skal ligge og altså ikke nogen egentlig døgnrytme.

Din baby fødes altså ikke med dag- og nat-rytme, det er noget din baby lærer efter fødslen. Mange tror, at det er noget babyer lærer af sig selv, men det er ikke vores erfaring. Det er vores erfaring, at en sådan god døgnrytme er noget, barnet skal lære. Og at det er dig. der skal lære din baby det.

Undersøgelser har vist at nyfødte – i et sikkert og trygt miljø med sine omsorgspersoner – inden for 4 – 6 dage kan etablere en dag og nat differentiering. Det betyder for en nyfødt, at han eller hun  sover om natten – kun afbrudt af at skulle spise hver ca. hver 3-4 time – og har sine vågne perioder i løbet af dagtiden.

En god døgnrymte er noget du, som forælder, skaber betingelserne for og lærer din baby.

Det er i stort omfang sult og mæthed, der styrer søvnen

En nyfødt babys døgn består af intervaller, som i stort omfang er styret af, hvor længe din baby kan holde sig mæt på den mælk, din baby har fået ved sidste måltid.

Normalt tager et fuldt måltid brystmælk 3 times søvn at fordøje og et fuldt måltid MME 4 timers søvn at fordøje. Hvis din baby er vågen vil maden “bruges” hurtigere svarende til din babys aktivitetsniveau.

Hvis amningen ikke er etableret optimalt, og der er begrænset adgang til mælk, eller det tager uforholdsvis mange kræfter for din nyfødte baby at få mælken ud, så vil det påvirke døgnrytmen (negativt). En god døgnrytme er afhængig af en velfungerende madning.

En god døgnrytme – hvad der skal til?

Det er absolut vigtigt, at din baby får mad nok, det vil sige, at amningen fungerer og helst jo så optimalt som overhovedet muligt. Det siger sig selv. Er der ammeproblemer, vil det være meget svært at give din baby en god døgnrytme eller overhovedet en rytme – det kan omvendt være umuligt og endda opstarte en helt skæv og uhensigtsmæssig døgnrytme. En god ammestart er absolut afgørende.

God døgnrytme? Træt far, der bliver nød til at gå rundt med baby, for at der er "ro".

En nyfødt baby vil ofte falde i søvn, når han eller hun er mæt. Men det kan også sagtens være, at du mere aktivt skal hjælpe din baby til at falde i søvn, flere og flere babyer sover nemlig ikke bare. Det er i hvert fald det, vi oplever med de mange babyer, vi har i hænderne.

Nogle babyer sover til de igen er sultne, men hos nyfødte ser man lige så tit, at de sover over sig (meget længere end de har mad i maven til). Eller at de vågner før de er udhvilede, fordi alt udenfor livmoderen er så anderledes. Her skal man som forældre vide, hvordan man tackler sådan en adfærd for ikke at havne en en dårlig spiral af (hvad vi her på Baby Instituttet kalder) “for træt til at spise og for sulten til at sove”.

Nogle babyer vågner for tidligt op af søvnen, fordi de spjætter, når de sover, og kan vågne ved det. I så fald skal din baby hjælpes med det, så din baby kan få den søvn, som han eller hun har brug for – og ikke blive vækket hele tiden.

Andre artikler om nyfødte

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.