Søg
Close this search box.

Huden hos nyfødte

Huden er kroppens beklædning. En voksen har 1,6-1,8 kvadratmeter hud, der samlet vejer 2,5 kg. I huden sidder også receptorer, der kan fatte tryk og berøring, der har betydning for følesansen og smertesansen. Ligesom huden har noget at sige i forhold til at kunne regulere temperaturen.

Huden varierer meget i tykkelse, på en nyfødt baby er den altid tynd. Hud er vigtig, den beskytter din baby mod verden. Det kan være kemi, sol og bakterier. Huden deponerer også vand og fedt. Samt står for produktion af D-vitamin.

Din nyfødte babys hud skal have en normal farve, og som udgangspunkt skal din babys hud også være fin og uden skader eller mærker.

Marmoreret, rødspættet hud hos nyfødte babyer

Nogle nyfødtes hudfarve kan være rødlig de første dage efter fødslen.

Det er også normalt, at huden hos nyfødte i perioder bliver spættet eller marmoreret at se på. Det skyldes, at blodkredsløbet endnu ikke er helt færdigmodnet.

Grå eller bleg hud hos nyfødt

Hvis din baby synes meget lys i huden på en bleg (eller grålig) måde, er der noget med din babys iltning, der skal tjekkes yderligere.

Blå hud hos nyfødt – hænder og fødder

En nyfødt kan i de første 14 dage godt have lidt kolde og lidt blå hænder og fødder. Dette er helt normalt og skyldes den lidt umodne blodforsyning til de yderste dele af kroppen, da blodtilførslen koncentreres om de vigtigste dele af kroppen.

Tjek om din baby er kold ved at tjekke temperaturen i nakken.

Gul hud hos nyfødt

Den Ffysiologiske gulsot vil eventuelt kunne gøre din babys hud mere eller mindre gul.

Hvis din babys hud bliver meget gul, er det et tegn på, at din baby ikke kommer hurtigt nok af med den bilirubin, der farver huden gul, i forhold til mængden af bilirubin i kroppen. En for høj mængde bilirubin i kroppen er en farlig tilstand for en baby.

Tør hud eller hud der skaller hos nyfødt

Det er normalt, at huden kan skalle de første dage efter fødslen. Det skyldes overgangen fra at ligge i vand til den “tørre” luft udenfor livmoderen. Ofte skaller huden ved anklerne, håndleddene og nogle gange også på fødder, hænder og på maven.

Almindeligvis er det ikke nødvendigt at gøre noget ved den skallende hud, da råmælken er meget fedtholdig og vil “smøre” din baby indefra. Ved udtalt tørhed, kan du massere din babys hud med en god babyolie eller creme, der er godkendt til babyer.

Knopper og mærker på huden hos nyfødt

Din baby kan ved fødslen have forskellige mærker i huden eller de kan komme i de første dage efter fødslen. Du kan læse mere om forskellige mærker i huden her:

  • Storkebid – røde områder især på øjenlågene, panden og nakken.
  • Hormonknopper – røde knopper i ansigtet og på kroppen.
  • Talgknopper – hvide knopper i ansigtet, specielt på næsen
  • Varmeknopper – røde knopper.
  • Mongolpletter – brune områder ved numse og ryg
  • Jordbærmærker – område, der ligner et jordbær i huden.

Arp i hovedbunden hos nyfødt

Arp er et gulligt lag, der ligner ørevoks, der kan komme i hovedbunden og øjenbryn hos din baby.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!