Sovestilling og hovedets placering under søvnen

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at din baby ligger på ryggen og sover, da det forebygger vuggedød. Anbefalingen har vist sig at nedsætte vuggedøden væsentlig, hvilket jo er rigtig, rigtig godt, da vuggedød selvsagt er enhver mor og fars værste mareridt.

Desværre har konstant lejring på ryggen under søvnen ført til at langt flere babyer har fået varrigt skæve kranier og flade baghoveder. Der er derfor visse forholdsregler du bør tage, når du lægger din baby til at sove på ryggen, og det er hvordan du placerer din babys hoved under søvnen.

Hovedets placering når din baby sover på ryggen

En babys hals kan noget voksne menneskers halse ikke kan, nemlig at dreje hovedet helt til den ene side eller helt til den anden side, når barnet ligger på ryggen. Det er nemlig det halsen og hovedet skal, for at forbygge at din baby får et skævt kranie og fladt baghoved. Ved at hovedet drejer ud til siden undgår man at baghovedet trykkes fladt og man skaber samtidig henholdsvis press på den ene siden af hovedet også den anden når man skifter, hvad vej hovedet vender i næste søvn.

Din baby skal sove med hovedet helt ud til siden (som på fotoet) for at sikre at baghovedet ikke bliver fladt eller trykket skævt.

Din baby bør altså skiftevis sove med hovedet henholdsvis til den ene og til den anden side.

Din baby bør slet ikke ligge på ryggen med ansigtet lige op under søvnen.

Din baby bør synes det er rart – og hvert fald ikke have problemer med det. Har dit barn det bør du få din læge, en Kranio Sakral Terapeut. osteopat eller en kiropraktor til at se på din baby.

Tip der letter hverdagen

Sæt evt et lille tøjdyr i liften, så du husker hvilken retning din baby sidst havde hovedet til.

Hvis din baby ligger ved siden af dig evt. i sin seng, vil din baby ofte selv vælge at dreje hovedet over mod dig. På den måde vil din baby ligge mest med hovedet til den ene side. Det undgår du ved at lægge din baby med hovedet den ene og den anden vej i sengen, så din baby altid ser i din retning

Nogle babyer har problemer med at sove på ryggen

Det lyder meget nemt og simpelt at lægge sin baby til at sove på ryggen, men faktisk er der en del babyer der ikke bryder sig om det eller får en meget forstyrret søvn af det. Ofte skyldes det problemer, som eksempelvis låsninger i nakken, det kan gøre at hovedet ikke kan ligge ud til siden eller at det er ubehageligt for barnet. Det kan også skyldes at luft i maven, problemer med fordøjelsen, der gør det ubehageligt at sove på ryggen. Også babyer med refluks kan have det utroligt svært med at sove på ryggen.

Alt i alt problemer, der vil resultere i for lidt eller dårlig søvn. Så hvad skal man så stille op? Ofte ender det med at barnet ikke ligger selv og sover, men sidder eller ligger på en af forældrene. Det kan være meget opslidende og man ser ofte at barnet efter noget tid pludselig ikke vil andet – også selvom det oprindelige problem måske er løst eller gået i sig selv.

Sove på siden

Sundhedsstyrelsen anbefaler hverken babyer at sove på siden eller på maven. Den største risiko for vuggedød findes ved at sove på maven. Der er en væsentlig mindre øget risiko for vuggedød, ved at sove på siden, men stadigvæk en så øget risiko at man også fraråder det. Et af de største risiko parametrene for barnet i forhold til vuggedød ved at sove på siden (men ikke det eneste) er at barnet kan rulle om på maven, hvilket bør hindres.

Har din baby problemer med at sove på ryggen, kan det hjælpe nogle børn at falde ind i søvn på siden, og så ruller du dit barn om på ryggen, så snart han eller hun sover.

Sove på maven, hvornår må min baby det?

Din baby må sove som han eller hun vil, når han eller hun selv kan vende sig fra mave til ryg. Når en baby kan det, så formoder man at barnet selv kan temperaturregulere sig. Det vil sige vende sig om på ryggen hvis han eller hun får det for varmt på maven, og det er det man gerne vil have i forhold til at forebygge vuggedød. .

Det kan være noget af en udfordring som forældre i den periode hvor barnet kan vende sig fra ryg til mave, men ikke den anden vej rundt. Det man ser er at hjernen ofte træner under søvnen, så barnet vender sig om på maven, men så ikke kan komme tilbage igen. Her må man i gang med træningen om dagen, så barnet hurtigt lærer også at kunne komme den anden vej rundt. Så man igen kan sove helt  tungt og godt som det barns forældre, uden frygt for at barnet pludselig har vendt sig.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Med barselsophold på Det Private Barselshotel giver vi dig basal viden om nyfødte, blandt andet viser vi dig, hvordan du helt fra fødslen lærer din baby gode sovevaner udenfor livmoderen.

Hvis din baby har et begyndende skævt kranie eller har fået et skævt kranie er vores babybehandlinger hos Cecilie lige noget for din baby. Cecilie er jordemoder og desforuden Kranio Sakral Terapeut.

En babykonsultation kunne også være noget for dig. Her giver vi tips til, hvordan du kan rette op på din babys skæve kranie og forbygge yderligere skævheder, da din baby sikkert allerede har fået sine præferencer for, hvordan han eller hun placerer sit hoved under søvnen.

Andre artikler om søvn

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.