fbpx

Sovestilling og hovedets placering under søvnen

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at din baby ligger på ryggen og sover, da det forebygger vuggedød. Anbefalingen har vist sig at nedsætte vuggedøden væsentlig, hvilket jo er rigtig, rigtig godt, da vuggedød selvsagt er enhver mor og fars værste mareridt.

Desværre har konstant lejring på ryggen under søvnen ført til at langt flere babyer har fået varigt skæve kranier og flade baghoveder. Der er derfor visse forholdsregler du bør tage, når du lægger din baby til at sove på ryggen, og det er hvordan du placerer din babys hoved under søvnen.

Hovedets placering når din baby sover på ryggen

En babys hals kan noget voksne menneskers halse ikke kan, nemlig at dreje hovedet helt til den ene side eller helt til den anden side, når barnet ligger på ryggen. Det er det halsen og hovedet skal, for at forebygge at din baby får et skævt kranie og fladt baghoved. Ved at hovedet drejer helt ud til siden undgår man at baghovedet trykkes fladt og man skaber samtidig henholdsvis press på den ene side af hovedet også den anden side når man skifter mellem hvad vej hovedet vender.

Din baby skal sove med hovedet helt ud til siden (som på fotoet) for at sikre at baghovedet ikke bliver fladt eller trykket skævt.

Din baby bør altså skiftevis sove med hovedet henholdsvis til den ene og til den anden side.

Din baby bør slet ikke ligge på ryggen med ansigtet lige op under søvnen.

Tip der letter hverdagen

Sæt evt et lille tøjdyr i liften, så du husker hvilken retning din baby sidst havde hovedet til.

Hvis din baby ligger ved siden af dig eventuelt i sin egen seng, vil din baby ofte vælge at dreje hovedet over mod dig. På den måde vil din baby ligge mest med hovedet til den ene side. Det undgår du ved at lægge din baby med hovedet den ene og den anden vej i sengen, så din baby altid ser i din retning

Nogle babyer har problemer med at sove på ryggen

Det lyder meget nemt og simpelt at lægge sin baby til at sove på ryggen, men faktisk er der en del babyer der ikke bryder sig om det eller får en meget forstyrret søvn af det. Ofte skyldes det problemer, som eksempelvis låsninger i nakken, det kan gøre at hovedet ikke kan ligge ud til siden eller at det er ubehageligt for barnet. Det kan også skyldes luft i maven, problemer med fordøjelsen, der gør det ubehageligt at sove på ryggen. Også babyer med refluks kan have det svært med at sove på ryggen.

Sove på siden

Sundhedsstyrelsen anbefaler hverken babyer at sove på siden eller på maven. Den største risiko for vuggedød findes ved at sove på maven. Der er en væsentlig mindre øget risiko for vuggedød, ved at sove på siden, men stadigvæk en så øget risiko at man også fraråder det. Et af de største risikoparametrene for barnet i forhold til vuggedød ved at sove på siden (men ikke det eneste) er at barnet kan rulle om på maven, hvilket bør hindres.

Sove på maven, hvornår må min baby det?

Din baby må sove som han eller hun vil, når han eller hun selv kan vende sig fra mave til ryg. Når en baby kan det, så formoder man at barnet selv kan temperaturregulere sig. Det vil sige vende sig om på ryggen hvis det er for varmt at ligge på maven. Det er det man gerne vil have at barnet gør i forhold til at forebygge vuggedød. .

Hvad jeg kan gøre for min babys søvn

Har din baby problemer med at sove på ryggen, kan det hjælpe nogle børn at falde ind i søvn på siden, og så blive rullet om på ryggen, så snart barnet sover. Du skal forsøge at finde årsagen til at din baby ikke kan lide at ligge på ryggen og sove. Hvad er det der gør det ubehageligt for din baby?

Hvis din baby ikke kan lide at have hovedet ud til siden, når din baby ligger på ryggen, så er der noget der ikke er som det bør være. Din baby bør synes det er rart – og hvert fald ikke have problemer med det. Har dit barn det bør du få en kranio-sakral terapeut, osteopat eller en kiropraktor til at se på din baby.

Det kan være noget af en udfordring som forældre i den periode hvor barnet kan vende sig fra ryg til mave, men ikke den anden vej rundt. Det man ser er at hjernen ofte træner under søvnen, så barnet vender sig om på maven, men så ikke kan komme tilbage igen. Her må man i gang med træningen om dagen, så barnet hurtigt lærer også at kunne komme den anden vej rundt. Så man igen kan sove helt  tungt og godt som det barns forældre, uden frygt for at barnet pludselig har vendt sig.

Hvis din baby har problemer med at ligge på ryggen. Hvad skal man så stille op? Ofte ender det med at barnet ikke ligger selv og sover, men sidder eller ligger på en af forældrene. Det kan være meget opslidende og man ser ofte at barnet efter noget tid pludselig ikke vil andet – også selvom det oprindelige problem måske er løst eller gået i sig selv.

Med barselsophold på Det Private Barselshotel giver vi dig basal viden om nyfødte, blandt andet viser vi dig, hvordan du helt fra fødslen kommer godt fra start med amningen, giver dig en viden du ellers har brug for om nyfødt, hjælper dig med at holde øje med din baby, mens alt er helt nyt og give din baby gode sovevaner udenfor livmoderen.

En babykonsultation kunne måske være noget for dig. Her kan vi se på din babys kranie sammen og give dig tips til, hvordan du kan rette op på din babys skæve kranie og forbygge yderligere skævheder. Din baby sikkert allerede har fået sine præferencer for, hvordan han eller hun placerer sit hoved under søvnen.

Andre artikler om babys-søvn

Andre artikler, der kunne have din interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.