Sovestilling, baby sovestillinger

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at din baby ligger på ryggen og sover, da det forebygger vuggedød. Anbefalingen har vist sig at nedsætte vuggedøden, men har øget antallet af babyer med skæve kranier. Der er derfor visse forholdsregler du bør tage, når du ligger din baby til at sove på ryggen.

De to sovestillinger for nyfødte

En babys hals kan noget voksne menneskers halse ikke kan, nemlig at dreje hovedet helt til den ene side eller helt til den anden side, når barnet ligger på ryggen – og din baby bør synes det er rart.

Det er det halsen og hovedet skal, for at forbygge at din baby får et skævt kranie og fladt baghoved. Din baby skal sove med hovedet helt ud til siden for at sikre at baghovedet ikke bliver fladt eller trykket skævt.

Det Private Barselshotel. Nyfødt der ligger svøbt i sin dyne. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke hovedpuder til nyfødte

Det Private Barselshotel. Nyfødt der ligger svøbt i sin dyne. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke hovedpuder til nyfødte

Din baby bør altså skiftevis sove med hovedet henholdsvis til den ene og til den anden side.

Hvis din baby sover på ryggen og ser lige op, vil din baby blive flad på baghovedet. Derfor bør din baby slet ikke ligge på ryggen med ansigtet lige op under søvnen.

Tip der letter hverdagen

Sæt evt et lille tøjdyr i liften, så du husker hvilken retning din baby sidst havde hovedet til.

Hvis din baby ligger ved siden af dig evt. i sin seng, vil din baby ofte selv vælge at dreje hovedet over mod dig. På den måde vil din baby ligge mest med hovedet til den ene side. Det undgår du ved at ligge din baby med hovedet den ene og den anden vej i sengen, så din baby altid ser i din retning

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Med barselsophold på Det Private Barselshotel giver vi dig basal viden om nyfødte, blandt andet viser vi dig, hvordan du helt fra fødslen lærer din baby gode sovevaner udenfor livmoderen.

Hvis din baby har et begyndende skævt kranie eller har fået et skævt kranie kunne en times babykonsultationer være noget for dig – her vil vi mærke din baby igennem og give dig undervisning og tips til, hvordan du kan rette op på din babys skæve kranie og forbygge yderligere skævheder, da din baby sikkert allerede har fået sine præferencer for, hvordan han eller hun placerer sit hoved.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.