KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Se / synet / hvad kan en nyfødt baby se?

En nyfødt babys øjne er forholdsmæssigt store i forhold til ansigtet. Der er en opfattelse, at en babys øjne ikke vokser, men det gør de faktisk. Mest de første leveår. Størrelsen fordobles 2-3 gange, så de vokser ikke lige så meget som resten af kroppen. Selve øjeæblet bliver faktisk ved med at vokse frem til cirka 30 års alderen – selvfølgelig ganske lidt.

Øjnene har en dyb mørk, gråblå farve ved fødslen og når barnet er nyfødt. Øjnene har en enorm tiltrækningskraft på os. Denne “appeal” gør at vi ikke kan tage øjnene fra vores baby og hjælper barnets med at få social kontakt og knytte forældrene til sig – smart!

En nyfødt baby kan sagtens se!

Man har for få år tilbage troet, at en nyfødt babys syn var dårligt udviklet og at nyfødte ikke kunne se ret meget, men det er ikke tilfældet.

Øjnene udvikles allerede i fostertilstanden og en nyfødt baby kan sagtens se ved fødslen. Men din babys synstræning har været begrænset på grund af det manglende lys i livmoderen og på grund af den manglende mulighed for at fokusere på noget længere væk end fra den ene ende af livmoderen til den anden.

Din baby’s øjne kan se lige præcis det, han/hun har allermest brug for de første uger – nemlig helt klart cirka 20-30 cm, altså fra din arm til dit ansigt. På nært hold kan barnet fokusere og rette blikket mod genstande. Man mener at den afstand der er mellem forælder og barn er den afstand, barnet ser tingene helt skarpt. Synet er ellers mere sløret. Kontrasterne sort-hvid og stærke farver er noget af det første, en baby kan se skarpt. Gul og rød er formentlig de første farver, en baby kan se. Det er i hvert fald de farver, mange babyer virker mest interesserede i. At din babys syn, til en vis grad, er sløret helt i starten er (måske) en naturlig måde at beskytte barnet mod alt for mange indtryk de første leveuger.

Alt længere væk vil en baby ved fødslen endnu ikke være i træning med at stille helt skarpt på, men det er ikke det samme som, at en baby ikke kan se det. Man mener, at nyfødte kan tyde genstande op til 6 meter fra sig. Du vil opleve, at din baby helt fra starten med stor interesse ligger og ser sig omkring i rummet eller på noget længere væk eksempelvis ældre søskende, der leger eller dig, der går forbi.

Musklerne i øjet skal trænes

Musklerne i øjnene skal trænes op til at kunne fokusere på fjerne punkter. Det tager tid at træne de muskler, der bevæger øjnene og koordinerer øjenbevægelserne. Af den grund ser man også mange babyer, der skeler i de første uger efter fødslen. Dette forsvinder som oftest efter noget tid, når øjnene begynder at samarbejde bedre. Af den grund ser man også mange babyer, der skeler i de første uger efter fødslen. Dette forsvinder ofte efter noget tid, når øjnene begynder at samarbejde bedre.

Med tiden vil din baby blive bedre og bedre til det, når musklerne trænes og bedre kan holde fokus på genstande, der er langt væk og følge genstande, der bevæger sig.

Andre artikler om din nyfødte baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!