HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Se / synet / hvad kan en nyfødt baby se?

Din nyfødte babys øjne er forholdsmæssigt store i forhold til ansigtet. Der er en opfattelse af at babys øjne ikke vokser, men det gør de faktisk. Mest de første leveår, men kun 2-3 gange fordobles størrelsen, så slet ikke lige så meget som resten af kroppen. Selve øjeæblet bliver faktisk ved med at vokse frem til ca 30 års alderen – selvfølgelig ganske lidt.

De har en dyb mørk/grå/brunlig farve når baby er nyfødt. Og de har en enorm tiltrækningskraft på os. Denne “appeal” gør at vi ikke kan tage øjnene fra vores baby og hjælper vores baby til at få social kontakt – smart!

En nyfødt baby kan sagtens se!

Man har for få år tilbage troet, at en nyfødt babys syn var dårligt udviklet og at nyfødte ikke kunne se ret meget, men det er slet ikke tilfældet.

Øjene udvikles allerede i fostertilstanden og din nyfødte baby kan sagtens se ved fødslen. Men det er rigtigt, at din babys synstræning har været begrænset pga. det manglende lys i livmoderen og pga. den manglende mulighed for at fokusere på noget længere væk end fra den ene ende af livmoderen til den anden.

Din baby’s øjne kan se lige præcis det, han / hun har allermest brug for de første uger – nemlig ca 20-30 cm fra din arm til dit ansigt. På nært hold kan barnet fokusere og rette blikket mod genstande. Man mener at den afstand der er mellem forælder og barn er den afstand, barnet ser tingene helt skarpt. Synet er ellers mere sløret, og kontraster sort-hvid og stærke farver er noget af det første, din baby kan se skarpt. Gul og rød er formentlig de første farver baby kan se – det er i hvert fald de farver, som mange babyer virker mest interesseret i. At din babys syn til en vis grad er sløret helt i starten er en naturlig måde at beskytte mod alt for mange indtryk de første leveuger.

Alt længere væk vil din baby ved fødslen endnu ikke være i træning med at stille skarpt på, men det er ikke det samme som, at din baby ikke kan se det. Man mener, at nyfødte kan tyde genstande op til 6 meter fra sig. Du vil derfor opleve, at din baby helt fra starten med stor interesse ligger og ser sig omkring i rummet eller på noget længere væk eksempelvis ældre søskende, der leger eller dig, der går forbi.

Musklerne i øjet skal trænes

Musklerne i øjnene skal trænes op til at kunne se fokusere på fjerne punkter. Det tager tid at optræne de muskler, der bevæger øjnene og koordinere øjenbevægelserne. Med tiden vil din baby blive bedre og bedre til det  (blandt andet fordi musklerne trænes) – både til at holde fokus på genstande der er langt væk og følge genstande, der bevæger sig.

Stimulering af synssansen er også noget af det, vi arbejder med på vores Klog Baby program.

Af den grund ser man mange babyer der skeler meget i de første uger efter fødslen. Dette forsvinder som ofte efter noget tid når, øjnene begynder at samarbejde bedre.

Andre artikler om din nyfødte baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!