KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

K-vitamin til nyfødt

Vitamin K har fået sit navn fra koagulation, som betyder blodstørkning. K-vitamin er nemlig et af de stoffer, der er til stede i den proces, der foregår, når blodet skal størkne.

Mangel på K-vitamin betyder omvendt, at hvis et blodkar brister eller der går hul på huden, så vil blødningen have svært ved at stoppe – man vil have en øget blødningstendens, hvis man mangler K-vitamin.

Hvorfor gives der K-vitamin til nyfødte ved fødslen

K-vitamin dannes af bakteriefloraen i tarmen, og da nyfødtes tarm ved fødslen er steril, går der noget tid, før en baby selv begynder at producere vitamin K. Desuden har undersøgelser vist, at nogle nyfødte ved fødslen ligger lavt på K-vitamin. Det er derfor blevet besluttet, at alle nyfødte forebyggende skal tilbydes vitamin K for at forebygge blødning.

Hvordan gives K-vitamin til nyfødte

Før i tiden fik nyfødte med særlig risiko for at mangle K-vitamin, eksempelvis for tidligt fødte og børn forløst med sugekop, en indsprøjtning i låret med vitamin K lige efter fødslen. Alle andre nyfødte fik fra fødslen af K-vitamin som dråber i munden, på samme måde som der gives D-vitamin og jerntilskud.

Dråberne udgik af produktion, derfor får alle nyfødte tilbudt en indsprøjtning med K-vitamin ved fødslen. Indsprøjtningen gives i lårmusklen med en helt tynd nål.

De fleste babyer får indsprøjtningen af jordemoderen ved den første undersøgelse på fødestuen selvom nålen er meget tynd kan en baby godt reagere på at få K-vitamin.

Nyfødt der får K-vitamin indsprøjtning, selvom nålen er tynd kan det godt gøre ondt.
Nyfødt der får K-vitamin indsprøjtning, selvom nålen er tynd kan det godt gøre ondt.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!