HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

K-vitamin til nyfødt

Vitamin K har fået sit navn fra koagulation, som betyder blodstørkning. K-vitamin er nemlig et af de stoffer, der er til stede i den proces, der foregår, når blodet skal størkne.

Mangel på K-vitamin betyder omvendt, at hvis et blodkar brister eller der går hul på huden, så vil blødningen have svært ved at stoppe – man vil have en øget blødningstendens.

Hvorfor gives der K-vitamin til nyfødte ved fødslen

K-vitamin dannes af bakteriefloraen i tarmen, og da nyfødtes tarm ved fødslen er steril går der noget tid, før din baby selv begynder at producere vitamin K. Desuden har undersøgelser vist at nogle nyfødte ved fødslen ligger lavt på K-vitamin. Det er derfor blevet besluttet, at alle nyfødte forebyggende skal tilbydes vitamin K.

Hvordan gives K-vitamin til nyfødte

Før i tiden fik nyfødte med særlig risiko for at mangle K-vitamin, eksempelvis for tidligt fødte og børn forløst med sugekop, en indsprøjtning i låret med vitamin K lige efter fødslen. Alle andre nyfødte fik fra fødslen af K-vitamin som dråber i munden, på samme måde som der gives jerntilskud.

Dråberne udgik af produktion, så nu får alle nyfødte tilbudt en indsprøjtning med K-vitamin ved fødslen. Indspøjtningen gives i lårmusklen med en helt tynd kanyle.

De fleste babyer får insprøjtningen af jordemoderen ved den første undersøgelse på fødestuen.

Nyfødt der får K-vitamin indsprøjtning, selvom nålen er tynd kan det godt gøre ondt.
Nyfødt der får K-vitamin indsprøjtning, selvom nålen er tynd kan det godt gøre ondt.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!