HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Apgar score ved fødslen, hvilken viden apgar giver

Apgar score er et pointsystem, der bruges til at vurdere en babys tilstand umiddelbart efter fødslen. I Danmark er det jordemoderen, der vurderer apgar scoren, men hvis der er en børnelæge kaldt til fødestuen, er det børnelægen, der vurderer apgar scoren.

Hvor mange point kan en nyfødt få i apgar score?

Apgar scoren består af 5 vurderinger

  • Hudfarven
  • Vejrtrækningen – hvor mange vejrtrækninger pr. minut.
  • Muskeltonusen – spændstigheden eller slapheden i musklerne
  • Hjertefrekvensen – hjerteslag pr. minut
  • Reflekserne – om barnet gør grimasser og har ansigtsmimik

 

Naturlig, vaginal fødsel - lige kommet til verden

Der kan gives 0, 1 eller 2 point i alt i apgar score. Hvor 2 er optimalt, 1 er mellem og 0 er lavt. Den maksimale samlede apgar score er 10.

Langt de fleste babyer får fuld apgar score, nogle babyer har dog lige brug for at finde ud af, hvad det hele går ud på udenfor livmoderen, før de får fuld apgar.

Hvornår vurderes apgarscoren?

Det normale er, at der foretages apgar score efter 1 minut efter ankomst til verden, efter 5 minutter og efter 10 minutter.

Hvis en baby får lav apgar score kan scoren vurderes hyppigere mhp at vurdere, om der er fremgang i barnets tilstand.

Hvad betyder apgarscoren?

Apgar score giver en idé om, hvad en baby kan og ikke kan selv. Apgar score er derfor også en vurdering af, om en baby har behov for hjælp ved ankomst til verden. Ved lav apgar score tilkalder jordemoderen en børnelæge og eventuelt en narkoselæge, der når de ankommer overtager behandlingen af barnet.

Fik din baby lav apgar score er navlesnors pH´en særlig interessant, fordi den siger noget om, hvordan din baby har haft det i den sidste del af fødslen. En lav apgar score efter 5 minutter er ikke godt. Jo lavere apgaren er efter 5 minutter, jo større er risikoen. Det man frygter er barnets overlevelse og skader på organer, blandt andet hjernen.

Hvad jeg selv kan gøre for min nyfødte

Er du gravid kan du aldrig sikre dig, at din baby får en god apgar score. God fødselsforberedelse kan dog klæde dig på til fødslen og give dig (og din baby) en bedre fødselsoplevelse. Det er jordemoderens arbejde at holde øje med, at din baby får ilt nok under fødslen – og har det godt ved ankomst til verden.

Når din baby først er kommet til verden, og har fået sin apgar score, er det ikke til at ændre på. Og oplevelsen kan godt sætte sig i en, også selvom ens barn får det godt. Hvis din baby fik lav apgar, er det en god idé at tage imod tilbuddet om en efterfødselssamtale, eller ønske at få en efterfødselssamtale, hvor du kan få mere viden om fødselsforløbet og få talt oplevelsen igennem.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

error: Content is protected !!