fbpx

Apgar score ved fødslen, hvilken viden apgar giver

Apgar score er et pointsystem, der bruges til at vurdere din babys tilstand umiddelbart efter fødslen. I Danmark er det jordemoderen, der vurderer apgar scoren, men hvis der er en børnelæge kaldt til fødestuen, er det børnelægen, der vurderer apgar scoren.

Hvor mange point kan en nyfødt få i apgar score?

Apgar scoren består af 5 vurderinger

  • Hudfarven
  • Vejrtrækningen – hvor mange vejrtrækninger pr. minut.
  • Muskeltonusen – spændstigheden eller slapheden i musklerne
  • Hjertefrekvensen – hjerteslag pr. minut
  • Reflekserne – om barnet gør grimasser og har ansigtsmimik

Naturlig, vaginal fødsel - lige kommet til verden

Der kan gives 0, 1 eller 2 point i alt i apgar score. Hvor 2 er optimalt, 1 er mellem og 0 er lavt. Den maksimale samlede apgar score er 10.

Langt de fleste babyer får fuld apgar score, nogle babyer har dog lige brug for at finde ud af, hvad det hele går ud på udenfor livmoderen, før de får fuld apgar.

Hvornår vurderes apgarscoren?

Det normale er, at der foretages apgar score efter 1 minut efter ankomst til verden, efter 5 minutter og efter 10 minutter.

Hvis en baby får lav apgar score kan scoren vurderes hyppigere mhp at vurdere, om der er fremgang i barnets tilstand.

Hvad betyder apgarscoren?

Apgar score giver en idé om, hvad en baby kan og ikke kan selv. Apgar score er derfor også en vurdering af, om en baby har behov for hjælp ved ankomst til verden. Ved lav apgar score tilkalder jordemoderen en børnelæge og evt. en narkoselæge, der ved ankomst overtager behandlingen.

En lav apgar score efter 5 minutter er ikke godt. Jo lavere apgaren er efter 5 minutter, jo større er risikoen. Det man frygter er barnets overlevelse og skader på organer, blandt andet hjernen.

Hvad jeg selv kan gøre for min nyfødte

Er du gravid kan du aldrig sikre dig, at din baby får en god apgar score. God fødselsforberedelse kan dog klæde dig på til fødslen og give dig (og din baby) en bedre fødselsoplevelse.

Det er jordemoderens arbejde at holde øje med, at din baby får ilt nok under fødslen – og har det godt ved ankomst til verden. Når din baby først er kommet til verden, og har fået sin apgar score, er det ikke til at ændre på.

Fik din baby lav apgar score er navlesnors pH´en særlig interessant, fordi den siger noget om, hvordan din baby har haft det i den sidste del af fødslen.

Hvis din baby fik lav apgar, er det en god idé at tage imod tilbuddet om en efterfødselssamtale, eller ønske at få en efterfødselssamtale, her kan du få mere viden om fødselsforløbet.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Du kan læse om vores fødselsforberedelse ved at følge linket.

Vi tilbyder efterfødselssamtaler, barselsophold (efter fødslen eller senere) og babykonsultationer med undervisning og vejledning.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.