HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Abstinenser, baby født med afhængighed

Hvis man har haft et forbrug/misbrug under graviditeten af medicin, alkohol, rusmidler, narko og lignende, er barnet i livmoderen også blevet udsat for stoffet og kan/vil få abstinenser, når tilførslen af det stof, som barnet er blevet afhængig af brat stopper ved fødslen.

Udover at en baby, der er blevet udsat for stoffer, kan være for tidligt født og ofte også vækst-retarderede  (små eller tynde for deres alder) vil en baby med abstinenser være plaget af en række andre ubehag, der vil gøre livet udenfor livmoderen svært at udholde.

Abstinenssymptomer hos nyfødte

Et barn med abstinenser vil:

  • sitre, og måske også krampe
  • være irritabel, hyperirritabelt og grædende (ofte skingert skrig)
  • motorisk; urolig, lave afværge-spjæt, øget sutteaktivitet
  • forstyrret søvn
  • nyse, gabe, svedtendens, dårlig varmeregulering, gylpetendens
  • værge sig ved at spise, gylpetendens, opkastninger.
  • mave-tarm systemet kan være påvirket; løse afføringer, diarre
  • vejrtrækningen kan være påvirket; hurtig og overfladisk vejrtrækning

De akutte abstinenser varer ofte få dage til 8 uger, men børnenes adfærd kan være præget af abstinenser i op til 6 måneder efter fødslen. Deres fødeindtagelse og kalorieforbrug vil påvirkes, så de vil tabe sig mere i vægt efter fødslen og bruge meget længere tid på at komme i trivsel end andre nyfødte.

Sammenfattende kan man sige, at nyfødtperioden for disse børn er præget af forstyrret søvnrytme, ustabilitet i tilstandskontrol, nedsat sutteevne, udtalt irritabilitet og motorisk umodenhed. Dette vil selvfølgelig påvirke samspillet mellem mor og barn og stille store krav til moderens ressourcer efter hjemkomst fra hospitalet.

Hvornår starter abstinenserne?

Har forbruget under graviditeten gjort barnet afhængig, vil barnet efter fødslen få abstinenser.

Hvornår abstinenserne opstår og sværhedsgraden hænger nøje sammen med arten af de stoffer, som moderen har indtaget, tidspunktet for sidste dosis inden fødslen og størrelsen af denne dosis, samt individuelle variationer i omsætningen af stofferne hos både moder og barn.

Så godt som alle misbrug vil give abstinenser hos barnet få dage efter fødslen. Især børn med alkohol abstinenser får det meget, meget dårligt. Metadon-abstinenser kan pga. metadonens langsomme udskillelse og dermed oplagring i organerne være forsinkede og først vise sig op til to uger efter fødslen.

Behandling af abstinenser

Det er vigtigt, at et barn med abstinenser er indlagt på en specialafdeling for nyfødte (neonatalafdelingen), da abstinenser kan være farligt for barnet, hvis de ikke håndters og afhjælpes korrekt.

Nyfødt i kuvøse på neonatal afdelingen måske pga. abstinenser?
Nyfødt der får hjælp på neonatal afdelingen efter fødslen.

Børn med abstinenser vil ofte få medicin for at afhjælpe abstinenserne, det er den samme medicin, der gives til alle anstinenstyper.

Man vil, som abstinenserne aftager, kunne trappe det lille barn ud af medicinen, men det kan tage uger til måneder afhængig af abstinensernes sværhedsgrad.

Andre artikler om nyfødte

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!