KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Vandladninger, tisser baby nok?

Din babys vandladninger er noget du bekymrer dig om i den første tid, hvis din baby slet ikke tisser, eller hvis vandladningerne er sparsomme (sjældne eller små).

Den første vandladning

Den første vandladning holder man særligt øje med, da den fortæller at nyre, blære og urinrør m.m. fungerer.

Den første vandladning kan være lille, hvilket kan gøre det svært at vurdere om din baby har tisset. Dette er grunden til, at babyer på en del hospitaler får en stofble på indtil de har haft deres første vandladning, da det i papirsbleen kan være endnu sværere at vurdere, om der er vandladning eller ikke. Alternativt til stofbleen er en papirble med urin-indikator (skifter farve, når der er urin i bleen)

Det er utroligt sjældent babyer ikke kan tisse efter fødslen. Hvis en baby ikke kan tisse, vil det have haft stor indvirkning på fostervandsmængden inde i livmoderen, og være opdaget eller kunne ses ved scanningerne i graviditeten.

Min babys vandladninger

Det er normalt, at vandladningerne er noget sparsomme de første par dage uden for livmoderen, hvor mængden af mælk stadig er relativt lille (ammebabyer). De 3-4 første levedøgn bør din baby dig stadig tisse mindst 3 gange i døgnet – og gerne mere. Efter 5 døgn og frem bør din baby have mindst 6 tunge tissebleer dagligt.

Tunge tissebleer i rigelige mængder er et godt parameter på, at din baby får masser af væske, altså mad (mælk).

Urater i urinen

Urater er et tegn på, at urinen er koncentreret og ses hyppigt i de første dage efter fødslen. Urater er salte fra nyren og ses ved orange-røde plamager i barnets ble (foto). De kan godt forveksles med blod, men er ikke blod. Når mælkeproduktionen øges i volumen, får barnet mere mælk. Det vil skabe en bedre gennemstrømning i nyrerne, og uratudfældningen vil forsvinde.

Urater i  bleen og helt til højre i midten blod fra navlestumpen.
Urater i  bleen og helt til højre i midten blod fra navlestumpen.

Hvad jeg selv kan gøre

Hold øje med at din baby tisser efter fødslen. Hvis din baby ikke har tisset i løbet af det første døgn udenfor livmoderen, skal du kontakte hospitalet. De vil sikkert anbefale at din baby får mere væske – så der er noget at tisse af og derefter afvente vandladningen endnu et døgn.

Efter den første vandladning skal du holde øje med, at din baby har tunge tissebleer. Især i starten inden mælken er løbet til og senere ved sygdom, er tunge tissebleer en god indikator for, at din baby får væske nok. Meget koncentreret urin og urater i bleen senere er ikke normalt, og bør vække bekymring for, om din baby får nok væske. Hvis det ses, bør du kontakte din læge eller vagtlægen og tale med dem.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!