HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Gulsot hos nyfødte / problematisk gulsot

Gulsot er en FOR høj mængde bilirubin i din babys blod. En høj koncentration af bilirubin i blodet er skadeligt for nyfødte, idet et højt niveau af bilirubin i hjernen kan give permanente hjerneskader.

Hvis du har problemer med amningen, er din baby i øget risiko for at den fysiologiske gulsot udvikler sig og bliver til problematisk gulsot. Vær opmærksom på, at problamatisk gulsot ofte opstår af ammeproblemer som:

Hvordan ses gulsot

Hvis din baby udvikler problematisk gulsot bliver din baby mere og mere gul på hele kroppen. Din baby vil også blive sløv, hvilket ses ved, at han eller hun vil sove mere eller falde i søvn ved brystet.

Hvornår du skal tage kontakt til lægen eller hospitalet

Du skal tage kontakt til din læge eller hospitalet, hvis din baby både er kraftigt gul OG/ELLER virker sløv og sovende eksempelvis ved brystet, eller hvis afføringen ikke skifter farve.

Du skal ligeledes kontakte din egen læge, hvis din baby stadig er gul i huden 14 dage efter fødslen. Det vil ofte “bare” være modermælksinduceret gulsot, men det skal tjekkes med en blodprøve.

Hvordan måles gulsot hos nyfødte

Man kan måle bilirubin-niveauet nogenlunde sikkert med et lys-apparat, man sætter i panden af din baby. Ligger din baby i nærheden af grænseværdierne for problematisk gulsot vil man supplere med en blodprøve.

For at måle den nøjagtige biliruinkoncentration i blodet, må man tage en blodprøve fra din baby. Svaret kommer efter få timer, og man vil så vide, hvor høj bilirubinkoncentrationen er og, om der er brug for behandling.

Lægger din baby omkring grænseværdien vil man ofte gentage blodprøven hver til hver anden dag, indtil man kan se koncentrationen af bilirubin falder.

Hvordan behandles gulsot hos nyfødte

For høj bilirubin koncentration målt ved en blodprøve vil kræve behandling.

Gulsot - lysbehandling af nyfødt

Den mest almindelige behandling er lysbehandling og varer 1-2 døgn. Din nyfødte baby vil blive lagt i en kuvøse med kunstigt lys, der hjælper til nedbrydningen af bilirubin koncentrationen i blodet. Samtidigt vil din baby få tilbudt store mængder af mælk (de fleste på sonde), til at skylle bilirubinen ud af kroppen.

En anden mindre hyppig brugt behandling er blodtransfusion. Blodtransfusion er, at noget af din babys blod udskiftes med ”normalt” blod. Herved fjernes en stor mængde af de røde blodlegemer, der udgør problemet.

Hvad jeg selv kan gøre for at undgå gulsot

Du kan forebygge problematiske gulsot ved at amningen er velfungerende.

Du skal være opmærksom på, om din baby bliver gul. Hvis din baby bliver gul, skal du sørge for, at han eller hun får nok mælk ved brystet, så din baby ikke bliver sløv. Hvis din baby bliver sløv ved brystet skal du søge hjælp.

Hvis din baby er blevet gul, kan vi med vores ammekonsultationer hjælpe dig med at optimere amningen og forebygge, at gulsoten ikke udvikler sig til at blive problematisk. Vores ESA-metode, der står for Effektiv Smertefri Amning – gør det muligt for enhver kvinde, uanset individuelle forhold, at få amningen til at lykkes med mælk nok og uden smerte. ESA-metoden hjælper dig til at undgå fysiologisk gulsot og hjælper dig videre, hvis din baby er blevet gul.

Andre artikler om nyfødt

Andre artikler, der kunne have interesse

error: Content is protected !!