KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Gulsot hos nyfødte / problematisk gulsot

Gulsot er en FOR høj mængde bilirubin i din babys blod. En høj koncentration af bilirubin i blodet er skadeligt for nyfødte, idet et højt niveau af bilirubin i hjernen kan give permanente hjerneskader. For høj mængde af bilirubin kommer af at mængden af bilirubin i kroppen er større end mængden af bilirubin, der forlader kroppen via afføringen. Det at kunne lave afføring kræver mad.

Hvis du har problemer med amningen, er din baby i øget risiko for at den fysiologiske gulsot udvikler sig og bliver til problematisk gulsot. Vær opmærksom på ammeproblemer som:

Hvordan ses gulsot

Hvis din baby udvikler problematisk gulsot, bliver din baby mere og mere gul på hele kroppen. Din baby vil også blive sløv, hvilket ses ved, at han eller hun vil sove mere eller falde i søvn ved brystet.

Hvornår du skal tage kontakt til lægen eller hospitalet

Du skal tage kontakt til din læge eller hospitalet, hvis din baby både er kraftigt gul OG/ELLER virker sløv og sovende eksempelvis ved brystet, eller hvis afføringen ikke skifter farve.

Du skal ligeledes kontakte din egen læge, hvis din baby stadig er gul i huden 14 dage efter fødslen. Det vil ofte “bare” være modermælksinduceret gulsot, men det skal tjekkes med en blodprøve.

Hvordan måles gulsot hos nyfødte

Man kan måle bilirubin-niveauet nogenlunde sikkert med et lys-apparat, man sætter i panden af din baby. Ligger din baby i nærheden af grænseværdierne for problematisk gulsotm vil man supplere med en blodprøve.

For at måle den nøjagtige bilirubinkoncentration i blodet, må man tage en blodprøve fra din baby. Svaret kommer efter få timer, og man vil så vide, hvor høj bilirubinkoncentrationen i blodet er og om der er brug for behandling.

Ligger din baby omkring grænseværdien, vil man ofte gentage blodprøven hver til hver anden dag, indtil man kan se, at koncentrationen af bilirubin falder.

Hvordan behandles gulsot hos nyfødte

For høj bilirubin koncentration målt ved en blodprøve vil kræve behandling.

Den mest almindelige behandling er at barnet ligger med et lystæppe i 1-2 døgn. Bilirubin kan nemlig også nedbrydes gennem huden når den udsættes for (sol)lys.

Gulsot - lysbehandling af nyfødt

Er det ikke nok, vil din baby blive lagt i en kuvøse med kunstigt lys (som lystæppet), der hjælper til at nedbryde  bilirubinen. Samtidigt vil barnet få  mælk (de fleste på sonde), for også at kunne komme af med bilirubinen med mere mad, ved at have mere afføring.

En anden mindre hyppig brugt behandling er blodtransfusion. Blodtransfusion er, at noget af din babys blod udskiftes med ”normalt” blod. Herved fjernes en stor mængde af de røde blodlegemer, der udgør problemet (der indeholder bilirubin).

Hvad jeg selv kan gøre for at undgå gulsot

Du kan forebygge problematiske gulsot ved at amningen er velfungerende.

Du skal være opmærksom på, om din baby bliver gul. Hvis din baby bliver gul, skal du sørge for, at han eller hun får nok mælk ved brystet, så din baby ikke bliver sløv. Hvis din baby bliver sløv ved brystet, skal du søge hjælp.

Det er en fordel at få set på din amning, hvis din baby er blevet for gul af at få for lidt med. Og fordi for gule babyer ofte vil gøre mindre ved brystet.

Andre artikler om nyfødt

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!