fbpx

Tegn på sult, er din nyfødte sulten?

Nyfødte reagerer overordnet set på to helt forskellige måder, når de er sultne. Måde 1 er at forholde sig aktiv ved at græde, og måde 2 er at forholde sig passivt ved at sove. Din baby kan også svinge mellem de to – først at være aktiv, og så ombestemme sig til at være passiv.

Sulten nyfødt baby – min baby forholder sig aktivt

Din baby er sulten og din baby kalder på mad.

Med gråden gør din baby dig opmærksom på, at han eller hun har en ubehagelig fysisk tilstand i kroppen. Formålet er, at få dig til at forstå, at der er brug for handling, så en tilstand af mæthed/behag igen kan opnås.

Sulten nyfødt baby – min baby forholder sig passivt

Din baby forholder sig passivt ved at gøre en eller flere af følgende:

  • Din baby er meget sovende.
  • Din baby spiser uden særlig kraft eller sutter ved brystet uden at synke.
  • Din baby spiser kun kortvarigt.

Formålet med at være sovende eller passiv er at spare på maden, fordi den opleves som en mangelvare. Det er den måde babyer reagerer på madmangel inde i livmoderen, fordi de på den måde vil “overleve” længere på den for lille mængde mad, der er til rådighed.

Din baby kan også “gå i dvale”, hvis din baby synes livet udenfor livmoderen er meget hårdt eller hvis du, som mor, er meget ked af det. Babyer der er gule kan også reagere ved at blive sovende og sløve, med risiko for at udvikle problematisk gulsot.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Barselsophold og babykonsultationer er en mulighed for at købe sig til undervisning, komptent ammevejledning og sikkerhed i den første tid, hvor alt er helt nyt og du skal lære din baby at kende, restituere efter fødslen og finde dig til rette som forælder. Det er også en mulighed for at rette op på en uhensigtsmæssig situation, som du og din baby er havnet i.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.