KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Fødselssvulst / fødselsbule / deformt hoved fra fødslen

Det sker at en baby ved ankomst til verden, har en stor bule og/eller mindre eller mere deformt hoved. Man kalder den påvirkning af hovedet for en fødselssvulst, hvilket faktisk er misvisende, da det intet har med en svulst at gøre. Fødselsbule er mere dækkende, hvorfor man også er begyndt at bruge det ord (og ikke mindst mindre skræmmende for forældrene).

Fødselsbule fra vejen gennem bækkenet

Det er normalt, at en babys hoved bliver trykket en del på vejen ud. Hos førstegangsfødende mere end hos flergangsfødende, fordi presseperioden ofte tager længere tid og fordi der aldrig har været en baby den vej forbi før.

Det er fra naturens side så smart indrettet, at en ufødt babys hoved kan forme sig efter moderens bækken. Det sikrer en større chance for, at der er plads til at barnet, der har et relativt stort hoved (i forhold til andre pattedyr). Det sikrer også, at hjernen kan vokse efter barnets ankomst til verden. Begge dele er også grunden til, at kraniet ved fødslen ikke er en “kasse” men er sat sammen af kranieplader. Pladerne kan forskyde sig ind over hinanden, når pladsen er trang ud gennem bækkenet, og senere sikre det at hjernen kan vokse, ved at pladerne glider fra hinanden. .

Kraniepladerne er tilmed stadig relativt bløde og kan yderligere forme sig efter bækkenet.

Alt i alt gør det, at en babys hoved ved fødslen kan være formet langt eller skævt. Ofte vil hovedet have en langstrakt form bagtil, som om din baby er kommet ud gennem en rullekravesweater, der har været alt, alt for stram. Især hvis presseperioden har været lang, eller barnet er hjulpet til verden med en sugekop, hvor man både laver sug på barnets hoved og trækker i hovedet for at få barnet ud.

Stort set alle hoveder, der har taget form efter bækkenet, falder på plads og bliver normale igen. Men det kan dog godt tage uger for et babyhoved at komme tilbage til sin oprindelige (pæne) form. Efter fødslen skal man passe på, at barnet ikke ligger eksempelvis på et fladt punkt, der så bliver fladere i stedet for at rette sig op.

Fødselsbule fra væske pga. trykket

En del af bulen kommer som sagt af ydre påvirkning, men en del af føselssvulsten er “bare” væske – ala den væske, man som gravid kan have i hænder og fødder. Væsken kommer fra trykket fra fødslen der simpelthen presser væske ud i den del af barnets hoved, der kommer ud først.

Det er på ingen måde farligt, selvom det kan se “farligt ud”. Fødselssvulsten, vil, når det “bare” er væske, gå hen over kraniepladerne (se også næste afsnit om fødselsbule fra blodansamling).

Væsken forsvinder hurtigt igen, ofte i løbet af timer – eller en dag eller to. Jo mere væske der har samlet sig jo længere tid vil det selvsagt tage at forsvinde igen,

Fødselssvulst fra en blodansamling

En anden form for fødselsbule en baby kan have, er når der har samlet sig blod under huden, ofte kun på den ene side af hovedet. Her vil fødselssvulsten følge kraniepladerne og være (og føles) afgrænset.

I fagsprog hedder sådan en fødselssvulst Cephal-hæmatom, der betyder hoved-blodansamling.

Et Cephal-hæmatom kommer af at et lille blodkar under huden er bristet, og at blodet har samlet sig på en måde, hvor det ikke kan løbe (som en tømmerlus).

Cephalhæmatom er ikke så almindelig som fødselssvulster, der kommer fra væske. De kan opstå efter en almindelig fødsel, men ses hyppigere, hvis barnet er forløst med sugekop.

Er den fødselssvulst, din baby har et cephalhæmatom, kan det tage flere uger for barnets krop at nedbryde blodansamlingen helt, men den forsvinder og barnet vil ikke have men.

En baby med et cephalhæmatom vil være i større risiko for at få (problematisk) gulsot. Der vil skulle holdes særligt øje med din baby i den første tid efter fødslen, hvis din baby har et cephalhæmatom.

Skævt hoved fra graviditeten (livmoderen)

En baby kan få skævt hoved allerede inde i livmoderen, hvis han eller hun ligger på en måde hvor hovedet hindres i at vokse frit eller hovedet ligger op af noget, der presser på de relativt bløde kranieknogler.

Det ses især hos babyer, der har stået i UK; men numsen ned i bækkenet og altså har haft hovedet oppe under moderens ribben og lever i den sidste lange del af graviditeten.

Det vil altid rette sig markant og blive bedre – og de aller aller fleste også udligne sig .

Retter din babys hoved sig ikke?

Det er kun meget sjældent, at man ser en permanent påvirkning af hovedet, der ikke rigtigt vil rette sig fuldstændig.

Retter din babys hoved sig ikke rigtigt, skal du overveje om din baby skal tjekkes igennem af en børnebehandler, da det kan være noget, der skal løsnes for at din baby kan bevæge hovedet frit eller løsnes for at hovedformen kan blive oval.

Andre artikler om nyfødte

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!