HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fysiologisk gulsot, gul hud hos nyfødt

Fysiologisk gulsot hos nyfødte er en gul farvning af huden, og af det hvide område i øjnene. Farveforandringen kommer af en ophobning af et gult farvestof – bilirubin –  i hud og slimhinder.

Den gule farve ved fysiologisk gulsot opstår omkring 2.-4. levedøgn efter fødslen, og aftager gradvist for at være helt forsvundet 1 til 2 uger efter fødslen.

Video: Fysiologisk gulsot hos nyfødte

Hvad kommer fysiologisk gulsot af

Fysiologisk gulsot kommer af helt normale processer i kroppen.

I livmoderen har din baby haft en meget høj mængde røde blodlegemer i blodet, for at kunne ”trække” ilten fra moderens blod og over til sig via moderkagen. Efter fødslen, hvor din baby selv ilter sit blod, er den store mængde røde blodlegemer overflødig og skal nedbrydes.

Det gule farvestof, bilirubinen, er et affaldsprodukt af nedbrydningen af de røde blodlegemer.

Bilirubinen udskilles via leveren. Da leveren hos nyfødte ved fødslen stadig er umoden, med en begrænset kapacitet til at udskille bilirubin, opstår problemet. Når leveren ikke kan følge med, vil mængden af biliruin i blodet stige, og det gule farvestof vil lagres i hud og slimhinder og give en gul farve. Ses også hvis afføringen er sparsomme.

Fysiologisk gulsot hos nyfødt

Hyppigheden af fysiologisk gulsot hos nyfødte

Fysiolgosk gulsot er normalt forekommende – især hos ammebørn. Det skyldes at ammebørn begynder livet med råmælk, der er begrænset i mængde, og der derfor går længere tid, inden din baby har adgang til mælk i store mængder – og dermed længere tid inden det gule farvestof bilirubin kan begynde at udskilles via afføringen.

Først når den “rigtige” mælk er løbet til og amningen er veletableret (din baby tager på i vægt), kan bilirubinen udskilles i store mængder via. din babys afføring.

Det anslås, at halvdelen af alle nyfødte født til tiden får fysiologisk gulsot

Fysiologisk gulsot ses endnu hyppigere hos babyer født for tidligt (før uge 37). Her udvikler ca. 80 % fysiologisk gulsot, fordi leveren er endnu mere umoden end ved en baby født til tiden.

Hvordan behandles fysiologisk gulsot hos nyfødte

Fysiologisk gulsot er helt ufarligt, fordi koncentrationen af bilirubin i blodet er lav. Almindelig fysiologisk gulsot kræver derfor ingen behandling og går væk af sig selv.

Hvad jeg selv kan gøre

Det er vigtigt at holde øje med, at den fysiologisk gulsot ikke udvikler sig og bliver til problematisk gulsot. En høj koncentrationen af bilirubin i blodet er nemlig skadeligt for nyfødte, idet et højt niveau af bilirubin i hjernen kan give permanente skader.

Du skal tage kontakt til din læge eller hospitalet, hvis din baby både er kraftigt gul OG/ELLER virker sløv og sovende eksempelvis ved brystet, eller hvis afføringen ikke skifter farve.

Du skal ligeledes kontakte din egen læge, hvis din baby stadig er gul i huden 14 dage efter fødslen.

Hvis din baby er blevet gul, kan vi med vores ammekonsultationer hjælpe dig med at optimere amningen og forebygge, at gulsoten ikke udvikler sig til at blive problematisk. Vores ESA-metode, der står for Effektiv Smertefri Amning, gør det muligt for enhver kvinde, uanset individuelle forhold, at få amningen til at lykkes med mælk nok og uden smerte. ESA-metoden hjælper dig til at undgå fysiologisk gulsot og hjælper dig videre, hvis din baby er blevet gul.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!