KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Søskende – storebror & storesøster

Når 3 bliver til 4 eller 4 bliver til 5, sker der ikke lige så store ændringer for de voksne, som når 2 bliver til 3, fordi grundstrukturen som familie allerede er skabt. Men som storesøster eller storebror er det ofte en stor omvæltning.

Hvordan vil den/de store reagere på den lille, og hvordan får man som forældre tid til det hele?

Tid og ro til fordybelse er en god investering

Den måde, man kommer fra start med det nye barn, har ofte afgørende betydning for forældrenes overskud – både her og nu og på sigt. Derved har det stor betydning for, hvordan ældre søskende oplever det, at der er kommet et nyt medlem i familien.

Vores erfaring er, at det mest optimale for hele familien er, at forældrene har tid til at lære det nye barn at kende og få styr på amningen og det helt basale omkring det nye barn, inden hverdagen sætter ind.

Det kan være, at det ældre barn/de ældre børn skal passes ude nogle dage eller have helt almindelig dagligdag i institution, og have flere aftaler om eftermiddagen og i weekenden med bedsteforældre eller legekammerater.

Når nyhedens interesse har lagt sig, og de første kys og kram er givet, er det nemlig ofte ikke så spændende for de ældre søskende med en nyfødt i huset.

Tre hovedtendenser, når det ikke går som planlagt

Hvis der er meget tryk på i familien derhjemme ser vi tre hovedtendenser:

Tendens 1: Ældre søskende vil opleve det “nye” barn som en der røver forældrenes tid og kærlighed – en trussel og de reagerer med jalousi, ignorerer den lille, eller gennem negative handlinger forsøger at få forældrenes opmærksomhed.

Tendens 2: Det nye barn udsætter sit behov for kontakt til om natten, hvor der er tid. Det kan udvikle sig til, at børnene i familien sover forskudt af hinanden. En uholdbar løsning, da man som forældre næsten ingen søvn får. Det stresser alle parter og skaber en dårlig stemning i familien.

Tendens 3: Det nye barn vil gøre sig nem og vente på, at der er tid og overskud. En nyfødt baby der handler sådan, vil i en travl hverdag være i risiko for at blive mindre stimuleret, end han eller hun egentlig har behov for. Ofte vender det, og gør det barn mere krævende senere.

Hvad jeg selv kan gøre for min familie

Ved din babys ankomst til verden ligger der tre store opgaver foran dig; at få amningen til at fungere (hvis du ønsker at amme), lære din nye baby at kende og integrere det nye familiemedlem i de allerede eksisterende familie rammer, så familien favner alle familiemedlemmer lige godt.

En typisk fejl er at have sit primære fokus alene på børnenes trivsel. Det er nemlig super vigtigt også at have fokus på forældrenes trivsel og på familien som helhed. Børnenes fysiske og psykiske udvikling og trivsel afhænger jo i sidste ende af, at omsorgspersonerne trives.

Familieforøgelsen vil altid ændre på samspilsreglerne i familien. Lillebror eller lillesøster vil “stjæle” 2 hænder, og der vil sikkert også være 2 hænder færre til det praktiske arbejde.

Det er vigtigt at gøre sig klart, hvordan ens familie fungerer allerede inden det nye barns ankomst til verden. Er der rutiner, man har fået opbygget der allerede nu ikke fungerer? Eller er der rutiner, som du kan se ikke vil fungere, når I får en lille ny i familien? I så fald er det en god ide at ændre dem inden fødslen. Børn bryder sig som udgangspunkt ikke om forandringer, og det er vigtigt, at det store barn/de store børn ikke forbinder ændringerne (som ofte ikke er så favorable), med lillesøsters eller lillebrors ankomst. Det kan nemlig give unødig grund til konflikt og jalousi. Desuden kan det være noget af en mundfuld at stå med både en nyfødt, og samtidig skulle ændre rutiner for den/de store.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Sov du lille...

error: Content is protected !!