Sutter & trøst

Sutter kan bruges til at trøste og berolige
De fleste forældre til babyer har et større arsenal af sutter på lager. Og det er ikke uden grund. En sut kan nemlig være en rigtig god hjælp til at trøste og berolige din baby. Din baby bør ikke bruge sut hele tiden, men kan have glæde af lidt suttetid i løbet af dagen og til natten ved behov.

Selve det at sutte virker beroligende og smertelindrende på din baby. Derfor er det også naturligt, at nogle babyer vil have et større sutte-behov end andre. Det kan være babyer, som har fysiske gener af eksempelvis refluks eller babyer, som generelt er urolige. Ser man bort fra smerte og ubehag, ses der stadig forskellighed i børns suttebehov. Nogle har helt fra starten et stort behov for at sutte og andre sutter kun i forbindelse med de får mad og efterspørger ikke det at sutte mellem måltiderne.
Sutter & amning – hvordan med det?
Sutter har tidligere været bandlyst på barselsafdelinger, fordi man mente, at brugen af sut kunne virke forstyrrende på amningen, og derfor helst skulle udskydes, indtil amningen var veletableret. En nyere undersøgelse i praksis viser dog, at tidlig brug af sut kan nedsætte behovet/forbruget af modermælkserstatning i de første dage efter fødslen og samtidig øge ammefrekvensen.

Hvis din baby bruger sut, skal du altid være opmærksom på, at din baby også bruger nok tid ved brystet, så sutten ikke kommer til at træde istedet for et måltid, det går nemlig ikke.
Sutter senere i dit barns liv
Børn som bruger sut, når de får mælketænder, får oftest “suttebid”, hvor fortænderne i over- og undermund ikke lukker sammen, fordi sutten skaber plads imellem dem. Omfanget af suttebid vil være afhængigt af, hvor ofte og hvor længe barnet bruger sut og vil oftest rette sig få uger eller måneder, efter brugen af sut er ophørt. Tandlæger anbefaler, at børn ophører med at bruge sut senest ved 3-4 års alderen.
En baby der bruger sut kan være Nice to have
En sut kan være en virkelig god hjælp til at trøste din baby og skabe ro, også i ubehagelige situationer (fx vaccination hos lægen mv). Men sutter er på ingen måde uundværlig, så hvis din holdning er, at din baby ikke skal bruge sut, så kan det også sagtens lade sig gøre.

Nogle babyer vælger dog at sutte på hænder eller tommelfingre istedet, og det kan give helt andre udfordringer med at begrænse og stoppe brugen igen – fordi dit barns tommelfinger jo altid er “lige ved hånden”. Så det må du være ekstra opmærksom på, hvis din baby ikke skal have sut. Det gælder selvfølgelig ikke, når din baby er nyfødt, hvor det at sutte på hænderne er en del af den naturlig udvikling.

Hvis din baby bruger sut, så husk at skolde den regelmæssigt og skift den ud, inden den bliver opsvulmet og ulækker!
Ting der trøster, når din baby har ondt eller ubehag
Udover sutter og suttesnore, så finder du også andre ting her i kategorien, der kan trøste en baby. Du finder mange børns bedste ven; suttekluden, der både er god at hygge med og sove med, og som for nogle børn helt erstatter sutten. Man kan selvfølgelig også sagtens have både og 😉

God fornøjelse med at se dig omkring.

Ditte Bach jordemoder og direktør, Baby Instituttet.

Viser 1–16 af 285 resultater