Bibs Boheme – Candy Mix, 5 runde sutter i latex str. 2
Bibs Boheme – Fest Mix, 5 runde sutter latex str. 2
Bibs Boheme – Hygge Mix, 5 runde sutter latex str. 2
Bibs Boheme – Pudder Mix, 5 runde sutter i latex str. 2
Bibs Boheme – Purple Mix, 5 runde sutter latex str. 2
Bibs Boheme – Skagen Mix, 5 runde sutter latex str. 2
Bibs Boheme – Solstråle Mix, 5 runde sutter latex str. 2
Bibs Boheme – Sommer Mix, 5 runde sutter latex str. 2
Bibs Boheme – Støvet Mix, 5 runde sutter latex str. 2
Bibs Boheme – Strand Mix, 5 runde sutter i latex str. 2
Bibs Boheme Baby Blue, rund sut latex str. 2
Sutter kan gøre tingene lidt nemmere...
De fleste forældre til babyer har et større arsenal af sutter på lager. Og det er ikke uden grund. En sut kan nemlig være en rigtig god hjælp til at trøste og berolige en baby. Ligesom at den kan være en stor hjælp til søvnen.
En baby bør selvfølgelig ikke bruge sin sut hele tiden, men kan have glæde af lidt suttetid i løbet af dagen og til natten ved behov. Selve det at sutte virker nemlig beroligende og smertelindrende på en baby.
Nogle babyer her et større suttebehov - og andre et mindre
Det er også normalt, at nogle babyer vil have et større sutte-behov end andre. Det kan være babyer, som har fysiske gener af eksempelvis refluks eller babyer, som generelt er urolige.
Ser man bort fra smerte og ubehag, ses der stadig forskellighed i børns suttebehov. Nogle har helt fra starten et stort behov for at sutte, og andre sutter kun i forbindelse med de får mad og efterspørger ikke det at sutte mellem måltiderne.
Sutter & amning - hvordan med det?
Sutter har tidligere været bandlyst på barselsafdelinger, fordi man mente, at brugen af sut kunne virke forstyrrende på amningen, og derfor helst skulle udskydes, indtil amningen var veletableret. En nyere undersøgelse i praksis viser dog, at tidlig brug af sut kan nedsætte behovet/forbruget af modermælkserstatning i de første dage efter fødslen og samtidig øge ammefrekvensen.
Hvis din baby bruger sut, skal du selvfølgelig altid være opmærksom på, at din baby også bruger nok tid ved brystet, så sutten ikke kommer til at træde i stedet for et måltid, det går nemlig ikke.
Sutter senere i dit barns liv
Børn der bruger sut, når de får mælketænder, får oftest "suttebid", hvor fortænderne i over- og undermund ikke lukker sammen, fordi sutten skaber plads imellem dem. Omfanget af suttebid vil være afhængigt af, hvor ofte og hvor længe barnet bruger sut og vil oftest rette sig få uger eller måneder, efter brugen af sut er ophørt.
Tandlæger anbefaler, at børn ophører med at bruge sut ved 2-3 års alderen.
En baby, der bruger sut kan være "Nice to have"
En sut kan være en virkelig god hjælp til at trøste din baby og skabe ro, også i ubehagelige situationer (som eksempelvis vaccination hos lægen).
Sutter er selvfølgelig på ingen måde uundværlig, så hvis din holdning er, at din baby ikke skal bruge sut, så kan det også sagtens lade sig gøre. Nogle babyer vælger dog at sutte på hænder eller tommelfingre i stedet for, og det kan give helt andre udfordringer med at begrænse brugen og også at stoppe med at sutte tommelfinger igen - fordi dit barns tommelfinger jo altid er "lige ved hånden". Så det må du være ekstra opmærksom på, hvis din baby ikke skal have sut.
Det gælder selvfølgelig ikke, når din baby er nyfødt eller helt lille, hvor det at sutte på hænderne er en del af den naturlige udvikling.
Hold en god hygiejne omkring din babys sutter
Hvis din baby bruger sut, så husk at skolde den regelmæssigt (gerne dagligt) og skift sutterne ud hver 4. uge, og før hvis du ser at sutten bliver opsvulmet eller på anden måde ulækker!
God fornøjelse med at vælge sutter i flotte farver til din baby.
Ditte Bach, jordemoder og stifter af Babyinstituttet.