White Spot / tilstoppet mælkekanal

Et “white spot” er en lille hvid plet eller en let gullig blære på spidsen af brystvorten. Blæren kan være på størrelse med et knappenålshoved, men oftest er den mindre. Den kan være så lille, at det bare ligner en lille bitte hvid eller gullig prik på spidsen af brystvorten, som ikke forsvinder efter amningen, men altså er der hele tiden.

En white spot kan være meget smertefuld under amningen. Det er ikke størrelsen, der er afgørende for, hvor smertefuldt den er.

To (smertefulde) white spot på brystvorten på ammende kvinde, der kommer til timevejledning:

White Spot / hvid plet på brystvorten

Samme to white spot efter der er lavet hul på dem og mælken bagved er tømt ud under en amning.

Baggrunden for white spots – brystets anatomi

For at kunne forstå, hvordan et white spot opstår, kommer her en kort beskrivelse af brystets anatomi. De mælkeproducerende mælkekirtler inde i brystet ligger i klaser (som vindrueklaser), der munder ud i spidsen af brystvorten. Her løber mælken til sidst ud i stråler, hvis barnet laver et stort nok undertryk på brystet. Det varierer meget, hvor mange mælke-udgange, hver enkelt kvinde har i sin brystvorte, der kan være op til 18.

Illustration af det kvindelige brysts anatomi i forhold til amning

Hvordan opstår et white spot?

Et white spot opstår pga. slidtage på brystvorten. Altså slidtage pga. forkert eller dårlig sutteteknik. Sliddet på brystvorten kan forårsage, at den yderste del af mælkegangen kan skades. Herefter kan der dannes et nyt lag hud/væv hen over mælke-udgangskanalen. Og medfører altså, at mælkekanalen ikke kan få afløb, den lukkes inde i brystet. Sagt med andre ord; mælken i den bagvedliggende “mælkeklase”, der skal løbe ud af den kanal, kan ikke få afløb, fordi udgangen er tilstoppet af et nyt lag hud/ væv. Et white spot er opstået.

Når trykket indefra bliver stort nok, kommer den til at ligne en talgknop (eller en bums). Deraf navnet og det hvide/gullige udseende.

Vær opmærksom på, at et white spot også kan være opstået under sidste ammeforløb, uden at du egentlig har bemærket det. Det er altså ikke nødvendigvis opstået med den baby, som du sidder og ammer lige nu, selvom du først opdager det nu (og har problemer med det det nu). Problemet opstår når det bagvedliggende væv aktiveres til mælkeproduktion af de mælkeproducerende hormoner efter fødslen.

Man kan ikke, ved at vurdere størrelsen af white spottet, afgøre, hvor mange mælkekirtler der er lukket til. Det afhænger af, hvor mange der hører til den tilstoppede mælkekanal.

Hvad kan du selv gøre ved en white spot?

Der skal igen skabes afløb fra den eller de tilstoppede mælkekanaler. Hvis du er så heldig at have en baby, der kan skabe et kraftigt nok undertryk til at sutte det nye hudlag af, så er problemet som regel fikset “af sig selv”. Men som regel vil det være noget, du selv skal sørge for sker. Det gøres ved at der prikkes hul på blæren med en steril nål, eller man kan tørre henover med en frotteklud og gnubbe overfladen af.

Det er selvsagt vigtigt ikke at stikke i brystvorten eller frottere den, hvis det ikke drejer sig om en white spot (men måske bare en vandblære) – eller der ikke står mælk bag den.

Du kan også vælge at få hjælp fra os, så du ikke skal stå med det selv. Vi kan hjælpe dig med at vurdere, om det er en white spot, og hvad den bedste løsning er for dig. Det gør vi med en ammekonsultation på timebasis (du kan skrive en sms til os om at du gerne vil have hjælp til en White spot på telefon 22773571, så ringer vi dig op hurtigst muligt). Du kan her se den første mælk, der kommer ud, efter der er skabt hul på en white spot. Den er her helt råmælksagtig, selvom der i resten af brystet allerede etableret almindelig mælk.

Herefter er det vigtigt at sørge for, at alt den mælk der står inde bag tømmes ud, for at forebygge brystbetændelse, og for at sikre en god mælkeproduktion fremover. Det mælk som kommer ud, kan nogle gange være råmælk eller meget tyktflydende (og dermed svært at få ud), fordi det har stået inde i brystet i lang tid (fordi det jo ikke har kunne komme ud).  I samme omgang hjælper vi dig med at få området bag tømt for mælk, så vi forebygger brystbetændelse.

White spot og brystbetændelse

En white spot er smertefuldt, simpelthen af den årsag, at noget mælk er lukket inde, og ikke kan komme ud. En white spot kan derfor også være årsag til brystbetændelse, fordi mælken ophobes inde i brystet. Der kan opstå mælkestase, som kan medføre en mekanisk brystbetændelse. Måske er der tilmed kommet bakterier ind i det område i brystet. En bakteriel brystbetændelse fra et white spot kommer, når der er kommet bakterier ind, inden det nye hudlag blev dannet hen over mælke-udgangskanalen.

Det er selvfølgelig langt bedre at få fikset en white spot, inden den (også) udvikler sig til en brystbetændelse.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Nadja Kofoed Christensen, jordemoder
Nadja Kofoed Christensen er uddannet jordemoder i 2008 og har arbejdet på både fødegang, svangreafdeling, og i jordemoderkonsultation. Nadja har arbejdet på Det Private Barselshotel / Baby Instituttet siden februar 2017.