LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Amning

White Spot / tilstoppet mælkekanal

Et “white spot” er en lille hvid plet eller en let gullig blære på spidsen af brystvorten. Blæren kan være på størrelse med et knappenålshoved, men oftest er den mindre. Den kan være så lille, at det bare ligner en lille bitte hvid eller gullig prik på spidsen af brystvorten, der ikke forsvinder efter amningen, men altså er der hele tiden.

En white spot kan være meget smertefuld under amningen. Det er ikke størrelsen, der er afgørende for, hvor smertefuldt den er.

To (smertefulde) white spot på brystvorten på ammende kvinde.

White Spot / hvid plet på brystvorten

Samme brystvorte efter der er lavet hul på de to white spot – og mælken bagved er tømt ud under en amning.

Du kan her se den første mælk, der kommer ud, efter der er skabt hul på en white spot hos en anden kvinde. Den er her helt råmælksagtig, selvom der i resten af brystet allerede etableret almindelig mælk.

Hvordan opstår et white spot?

Et white spot opstår pga. slidtage på brystvorten. Altså slidtage pga. forkert eller dårlig sutteteknik. Sliddet på brystvorten kan forårsage, at den yderste del aften eller flere mælkegange skades. Herefter kan der dannes et nyt lag hud/væv hen over mælke-udgangskanalen. Og medfører altså, at mælkekanalen ikke kan få afløb, således at mælken lukkes inde i brystet. Sagt med andre ord; mælken i den bagvedliggende “mælkeklase”, der skal løbe ud af den kanal, kan ikke få afløb, fordi udgangen er tilstoppet af et nyt lag hud/ væv. Et white spot er opstået.

Illustration af det kvindelige brysts anatomi i forhold til amning

De mælkeproducerende mælkekirtler inde i brystet ligger i klaser (som vindrueklaser), der munder ud i spidsen af brystvorten gennem udførselskanalen. Det varierer meget, hvor mange mælke-udgange, hver enkelt kvinde har i sin brystvorte, der kan være op til 18. Når trykket indefra de bagvedliggende mælkekirtler til det lukkede område bliver stort nok, kommer den til at ligne en talgknop (eller en bums). Deraf navnet og det hvide/gullige udseende.

Vær opmærksom på, at et white spot også kan være opstået under sidste ammeforløb, uden at du egentlig har bemærket det. Det er altså ikke nødvendigvis opstået med den baby, du sidder og ammer lige nu, selvom du først opdager det nu (og har problemer med det det nu). Problemet opstår her først når det bagvedliggende væv aktiveres til mælkeproduktion af de mælkeproducerende hormoner efter fødslen eller af barnets sutten ved brystet.

Man kan ikke, ved at vurdere størrelsen af white spottet, afgøre, hvor mange mælkekirtler der er lukket til. Det afhænger af, hvor mange mælkekirtler der er tilknytte den tilstoppede mælkekanal.

En uløst White spot kan give brystbetændelse

En white spot er smertefuldt, simpelthen af den årsag, at noget mælk er lukket inde, og ikke kan komme ud. En white spot kan derfor også være årsag til brystbetændelse, fordi mælken ophobes inde i brystet. Der opstår mælkestase, der hvis det ikke tømmes ud kan medføre at området lukker ned for mælkeproduktion eller det give medføre en mekanisk brystbetændelse (vi være forskelligt fra kvinde til kvinde). Måske er der tilmed kommet bakterier ind i det område i brystet, hvilket vil give en mekanisk brystbetændelse eller en byld i brystet. En bakteriel brystbetændelse eller anses fra et white spot kommer, når der er kommet bakterier ind, inden det nye hudlag blev dannet hen over mælke-udgangskanalen.

Det er selvfølgelig langt bedre at få fikset en white spot, inden den (også) udvikler sig til en brystbetændelse og/eller måske også til en byld i brystet.

Hvad jeg selv kan gøre ved en white spot

Der skal igen skabes afløb fra den eller de tilstoppede mælkekanaler. Hvis du er så heldig at have en baby, der kan skabe et kraftigt nok undertryk til at sutte det nye hudlag af, så er problemet som regel fikset “af sig selv”. Men som regel vil det være noget, du selv skal sørge for sker. Det gøres ved at der prikkes hul på blæren med en steril nål, eller man kan tørre henover med en frotteklud og gnubbe overfladen af.

Det er selvsagt vigtigt ikke at stikke i brystvorten eller frottere den, hvis det ikke drejer sig om en white spot (men måske bare en vandblære), da det vil forværre den situation.

Jeg kan hjælpe dig med at vurdere, om det er en white spot, og hvad den bedste løsning er for dig.

Herefter er det vigtigt at sørge for, at alt den mælk der står inde bag tømmes ud, for at forebygge brystbetændelse, og for at sikre en god mælkeproduktion fremover. Det mælk som kommer ud, kan nogle gange være råmælk eller meget tyktflydende (og dermed svært at få ud), fordi det har stået inde i brystet i lang tid (fordi det jo ikke har kunne komme ud).

Hvis du komme til os vil vi i samme omgang hjælper dig med at få området bag den tilstoppet mælkegang tømt for mælk, så du  forebygger også at få brystbetændelse.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!