KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Vestibulærsans / labyrintsans / balancesans

Vestibulærsansen, også kaldet labyrintsansen eller balancesansen, er lokaliseret i vores ører. Den består af 3 buegange med noget tyktflydende væske. Buegangene er henholdsvis lodret, vandret og skrå. Når vi bevæger hovedet, flytter væsken sig i buegangene og dermed registrerer sensorer, der sidder på nogle små bitte fimrehår, hvordan hovedet bevæger sig i forhold til tyngdekraften.

Vestibulærsansen har stor betydning for vores evne til at holde balancen og til at kunne bevæge os frit uden at blive svimle.

Vestibulærsansen udvikler sig hos babyer tidligt i graviditeten, og allerede i fostertilstanden bliver denne sans stimuleret. Inde i livmoderen ligger barnet og laver kolbøtter i fostervandet, og mors bevægelser i graviditeten er også med til at stimulere barnets labyrintsans. Hvis man som gravid er sengeliggende, kan det være vigtigt at huske at træne denne sans ekstra når ens baby kommer til verden, da den ikke er blevet stimuleret særlig meget i graviditeten, som hvis du havde været i “fuldt firspring”.

Vestibulærsansen, sådan træner din baby labyrintsansen

Den allerførste træning af vestibulærsansen hos en nyfødt baby er mavetræningen. Når din baby løfter hovedet fra underlaget og begynder at dreje hovedet fra side til side, aktiveres og trænes labyrintsansen. Vestibulærsansen har tæt kontakt til høresansen, og den er også lokaliseret i øret. Den er desuden i tæt samarbejde med synssansen. Når vi for eksempel drejer rundt om os selv, så kræver det, at vi kan fokusere, så vi ikke mister balancen og falder.

Vestibulærsansen har også betydning for vores sproglige udvikling og vores læsefærdigheder.

Det er vigtigt at stimulere din babys labyrintsans. Det gør du blandt andet, når du lægger din baby på maven. Hjælp din baby til at kigge til begge sider, når han/hun ligger på maven. Hæng din baby på hovedet (på sikker vis!) – husk det ikke er så ualmindelig en stilling at være i for din baby. Langt de fleste babyer ligger med hovedet nedad til i hele slutningen af graviditeten.

Afhængig af din babys alder, så er tumlelege fantastiske til stimulation af vestibulærsansen – og til en sjov og dejlig stund, som din baby vil elske!  Dans rundt om dig selv med din baby i armene og rul gerne din baby fra ryg til mave og tilbage igen.

Hvis din baby er meget ked af at ligge på maven eller har svært ved at løfte sit hoved – eller har en skævhed og foretrækker at kigge til den ene side, så skal du være opmærksom på, om din baby har spændinger i kroppen, der hæmmer din babys bevægelsesfrihed.

Andre artikler om din baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!