HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Vestibulærsans / labyrintsans / balancesans

Vestibulærsansen også labyrintsansen eller balancesansen er lokaliseret i vores ører. Den består af 3 buegange med noget tyktflydende væske. Buegangene er henholdsvist lodret, vandret og skrå. Når vi bevæger hovedet, flytter væsken sig i buegangene og dermed registrerer sensorer, der sidder på nogle små bitte fimrehår, hvordan hovedet bevæger sig i forhold til tyngdekraften. Vestibulærsansen har dermed stor betydning for vores evne til at holde balancen og til at kunne bevæge os frit uden at blive svimle.

Vestibulæresansen udvikler sig hos babyer tidligt i graviditeten, og allerede i fostertilstanden bliver denne sans også stimuleret. Som små fostre ligger vi og laver kolbøtter i fostervandet, og mors bevægelser i graviditeten er også med til at stimulere barnets labyrintsans. Hvis man som gravid er sengeliggende i graviditeten, kan det være vigtigt at huske på at træne denne sans når baby er ude i verden. Da den ikke er blevet stimuleret nær så meget i graviditeten, som hvis man havde været i “fuldt firspring”.

Vestibulærsansen, sådan træner din baby labyrintsansen

Den allerførste træning af vestibulærsansen hos en nyfødt baby er mavetræningen. Når din baby løfter hovedet fra underlaget og begynder at dreje hovedet fra side til side, aktiveres og trænes labyrintsansen. Vestibulærsansen har tæt kontakt til høresansen, og den også er lokaliseret i øret. Den er desuden i tæt samarbejde med synssansen. Når vi for eksempel drejer rundt om os selv, så kræver det, at vi kan fokusere med øjnene, så vi ikke mister balancen og falder.

Vestibulærsansen har også betydning for vores sproglige udvikling og vores læsefærdigheder på sigt.

På Baby Instituttet tilbyder vi vores Klog Baby program, som er et individuelt og skræddersyet udviklingsforløb for dig og din baby. På Klog Baby er udgangspunktet lige præcis dit barn, og målet er at lave sjove og inspirerende øvelser og lege, der styrker din babys kognitive og motoriske udvikling henimod det næste udviklingstrin.

Du kan læse mere om Klog Baby her

Det er vigtigt at stimulere din babys labyrintsans. Det gør du blandt andet, når du lægger din baby på maven. Hjælp din baby til at kigge til begge sider, når han / hun ligger på maven. Hæng din baby på hovedet (på sikker vis!) – husk det ikke er så ualmindelig stilling at være i for din baby. Langt de fleste babyer ligger med hovedet nedad til slut i graviditeten. Dans rundt om dig selv med din baby i armene og rul gerne din baby fra ryg til mave og tilbage igen. Afhængig af din babys alder, så er tumlelege fantastiske til stimulation af vestibulærsansen – og til en sjov og dejlig stund, som din baby vil elske!

Hvis din baby er meget ked af at ligge på maven eller har svært ved at løfte sit hoved – eller har en skævhed og foretrækker at kigge til den ene side, så skal du være opmærksom på, om din baby har spændinger i kroppen, der hæmmer din babys bevægefrihed.

Andre artikler om din baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!