KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Hyppig vandladning / skal tisse hele tiden

Langt de fleste gravide oplever at skulle tisse oftere end normalt. Indimellem er det endda det første tegn på, at man er gravid.

Det kan være generende at skulle holde sig i nærheden af et toilet mere eller mindre hele tiden. Ikke desto mindre er hyppig vandladning et helt normalt fænomen hos gravide.

Gravid og skal tisse hele tiden - kvinde der sidder på wc og tisser

Hvad er årsagerne til hyppig vandladning?

Der er flere forskellige årsager til hyppig vandladning under graviditeten.

I starten af graviditeten skyldes de hyppige vandladninger, at graviditetshormonerne øger blodgennemstrømningen i bækkenet, hvorved blæren bliver mere følsom.

I løbet af graviditeten øges den samlede blodvolumen også med over en liter. Dette skaber en øget udskillelse af urin gennem nyrerne og hyppigere vandladninger.

I takt med at livmoderen vokser og barnet synker nedad i bækkenet, opstår der også et øget pres mod blæren fra livmoderen eller fra barnet, der ligger og sparker eller bokser på blæren. Det giver hyppigere vandladningstrang og presset kan også medvirke til, at det for nogle kan være svært at holde på vandet i forbindelse med eksempelvis host eller grin.

Video: Inde i kvindekroppen – 40 uger gravid

Se video af blærens placering i forhold til baby og livmoder sidst i graviditeten:

Hvad er risikoen ved hyppig vandladning?

Der er ikke nogen risiko forbundet med hyppig vandladning i sig selv. Det er helt normalt.

Man skal dog være opmærksom på, at selvom hyppig vandladning er en almindelig graviditetsgene, kan det også være et tegn på:

Har du mistanke om ovenstående bør du få undersøgt din urin hos din jordemoder eller læge.

Hvad kan jeg selv gøre ved hyppig vandladning?

Skær ned på kaffe, the og cola, som på grund af koffein-indholdet kan virke vanddrivende, og altså give endnu flere vandladninger.

Sørg for at tømme blæren helt, når du er på toilettet. Det kan du gøre ved at rejse dig fra toilettet, når du føler dig færdig for så at sætte dig igen og se, om der kommer mere urin. Et trick kan være at sætte sig omvendt, altså overskrævs på toilettet, da det gør det lettere at tømme blæren helt.

Er du plaget af hyppige vandladninger om natten, så forsøg at begrænse dit væskeindtag i løbet af aftenen. Sørg i stedet for at få drukket nok i løbet af dagtimerne, så du får væske nok, men kan nå at “tisse af” til natten inden sengetid.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!